Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σήμερα η σημαντικότερη απόφαση της τελευταίας δεκαετίας που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

by petrosdiver.

 Στην αποψινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών αναλυτών, με την επικεφαλής του, Τζάνετ Γέλεν, να ανακοινώνει το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια. Αν τελικά, ανακοινωθεί αύξηση, θα είναι μια ιστορική απόφαση για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2008 και την αποκόλλησή τους από τα μηδενικά επίπεδα.

Στις ιδιωτικές και δημόσιες τοποθετήσεις, που έκαναν κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου των κεντρικών τραπεζιτών, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Jackson Hole των ΗΠΑ, το μήνυμα των επισκεπτών κεντρικών τραπεζιτών ήταν ότι η Fed έχει στείλει το μήνυμα πως θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της και πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σε παγκόσμιο επίπεδο όσο πιο έτοιμες μπορούν, μετά από μία μακρά περίοδο ανατίμησης του δολαρίου.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίπαλοι μίας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, κυρίως η κεντρική τράπεζα της Κίνας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει από τη Fed να την καθυστερήσει έως ότου η παγκόσμια οικονομία είναι πιο σταθερή. Ακόμη και συχνοί επικριτές της Fed, όμως, δήλωσαν στο Jackson Hole ότι έρχεται η ώρα της αύξησης των επιτοκίων. "Είναι ένα, από πολύ καιρό αναμενόμενο, ενδεχόμενο. Πρέπει να γίνει κάποτε - όλοι ξέρουν ότι πρέπει να συμβεί - αλλά επιλέξτε τον χρόνο", δήλωσε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, Ραγκούραμ Ράτζαν, σε πάνελ συνέντευξης, καθήμενος δίπλα στον αντιπρόεδρο της Fed, Στάνλει Φίσερ. 

Πάντως οι αναλυτές είναι προβληματισμένοι καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πληγούν από μια ενδεχόμενη αύξηση αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα, μία άνοδος της τάξεως του 1% στις αποδόσεις των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση 45% στις εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες, σε διάστημα ενός έτους.
Όπως παρατηρεί και ο Carlos Arteta, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, οι αναδυόμενες αγορές "μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο", αλλά δεδομένων των κινδύνων, "καλά θα έκαναν να δέσουν τις ζώνες τους, σε περίπτωση που ο δρόμος γίνει ανώμαλος".
Να σημειωθεί πως αντίστοιχη εκτίμηση έχει εκφράσει και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που υπογραμμίζει πως ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα οδηγούσε τους οφειλέτες των αναδυόμενων αγορών σε μεγαλύτερη έκθεση, στη μεγαλύτερη από το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...