Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Πολύ «ακριβή» η Υγεία στην Ελλάδα μας πληροφορεί με έκθεσή του ο ΟΟΣΑ

ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΌΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΎΝ ΑΚΌΜΗ "ΔΗΜΌΣΙΑ"
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις - μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή – σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. 
Κάτω από το 10% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, η «ακριβή» Υγεία εξαναγκάζει τους Έλληνες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας βαίνουν μειούμενες. Το 2013 ήταν για την Ελλάδα η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Ιταλία και τη Πορτογαλία, όταν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μία αργή αύξηση των δαπανών υγείας.


Πιο αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανά κάτοικο διαμορφώθηκαν το 2013 σε 2.366 δολάρια, έναντι 3.453 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Από αυτά, το 31% προέρχονται κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι στη χώρα μας τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα, κ.α., απορροφούν το 4,1% των αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%, ενώ σε Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αποτελούν λιγότερο από το 1,5% της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στους ασθενείς οι οποίοι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας, δεν έλαβαν θεραπεία. Όπως αναφέρεται, το διάστημα της οικονομικής κρίσης υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας δεν έλαβαν θεραπεία. Το 2013, το 10% των Ελλήνων δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες με το ποσοστό μα φτάνει στο 15% μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρώπης το σχετικό ποσοστό είναι μόλις στο 3%.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...