Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων
που αυτή την περίοδο και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, με στόχο τη
διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή από
φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στις μεγάλες Κεντρικές Αγορές, στα τελωνεία, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων.
Οι καταναλωτές στις αγορές τους θα πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:
• Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
• Τα ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
• Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα της χώρας προέλευσης. Όταν σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν την ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του ελληνικού σφαγείου και το όνομα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.
• Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες και σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες σήμανσης χρώματος καφέ στις οποίες αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
• Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 οC.
• Η έκθεση των σφάγιων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του καταστήματος πώλησης.
• Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
• Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
• Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων.
• Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
• Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
• Τα άγρια θηράματα να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας (τουρκουάζ – καφέ) ανάλογα με την προέλευση και για τα εκτρεφόμενα θηράματα μία επιπλέον ορθογώνια σφραγίδα, όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής» με τον κωδικό της εγκατάστασης από όπου προέρχονται.
Τέλος, σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειάς τους.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στις μεγάλες Κεντρικές Αγορές, στα τελωνεία, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων.
Οι καταναλωτές στις αγορές τους θα πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:
• Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
• Τα ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
• Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα της χώρας προέλευσης. Όταν σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν την ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του ελληνικού σφαγείου και το όνομα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.
• Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες και σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες σήμανσης χρώματος καφέ στις οποίες αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
• Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 οC.
• Η έκθεση των σφάγιων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του καταστήματος πώλησης.
• Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
• Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
• Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων.
• Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
• Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
• Τα άγρια θηράματα να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας (τουρκουάζ – καφέ) ανάλογα με την προέλευση και για τα εκτρεφόμενα θηράματα μία επιπλέον ορθογώνια σφραγίδα, όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής» με τον κωδικό της εγκατάστασης από όπου προέρχονται.
Τέλος, σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου