Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ανακοινώθηκε η εύρεση του τάφου του Αριστοτέλη στην πατρίδα του τα Στάγειρα

Tο πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη στην πλαγιά του βορειότερου άκρου των Σταγείρων, κοντά στη Στοά της Αρχαίας Αγοράς αποκαλύφθηκε πολύπλοκο σύμπλεγμα διαφορετικών μεταξύ τους κτισμάτων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο ως και τα νεώτερα χρόνια.
«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που κάνει σήμερα για τον «τάφο του Αριστοτέλη» στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».


Μαζί με την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που συγκλονίζει την ανθρωπότητα έρχεται στο φως και μια αισχρή μεθόδευση που ντροπιάζει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Βενιζέλος (με τον Πάχτα) εμπόδιζαν τις ανασκαφές για τον τάφο του Αριστοτέλη υπέρ της ανθΕλληνικός Χρυσός!
Δείτε τι λέει ο κ. Σισμανίδης ο αρχαιολόγος που κάνει τις ανασκαφές στα αρχαία Στάγειρα:
Τεράστιας αρχαιολογικής, πολιτικής και περιβαλλοντικής αξίας η ανακοίνωση για τον τάφο του Αριστοτέλη.Τα ερωτήματα γίνονται πιο κραυγαλέα:
1) Θα κάνουμε το μεγάλο έγκλημα να τοποθετήσουμε δίπλα στον τάφο του Αριστοτέλη, στα αρχαία Στάγειρα επιφανειακές εξορύξεις χρυσού με τοξικά απόβλητα και να καταστρέψουμε το ευρύτερο περιβάλλον που έζησε και τάφηκε ο Αριστοτέλης;
2) Θα καταλάβει η κυβέρνηση επιτέλους τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η περιοχή και να σταματήσει αμέσως την καταστροφή; Η περιοχή μας με τον τάφο του Αριστοτέλη, τα αρχαία Στάγειρα και το Άγιο Όρος μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου τουρισμού. Θα το εμποδίσουμε αυτό ή θα εμποδίσουμε τις εξορύξεις χρυσού; Θα «αρπάξουμε την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά» και θα δημιουργήσουμε μια αειφόρο δυνατή ανάπτυξη ή θα περιμένουμε την κακιά μοίρα των μεταλλείων;
3) Μήπως είναι πια επείγον να δημιουργηθεί το κέντρο μελέτης του Αριστοτέλη με τα συνεδριακά του κέντρα κλπ ή μια πιο προωθημένη εκδοχή για ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο μελέτης του Αριστοτέλη αλλά και γενικότερα της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας με αμφιθέατρα, κοιτώνες φιλοξενίας για τους επιστήμονες και συνεχή ακαδημαϊκή έρευνα και ζωή;
4) Μήπως το Α.Π.Θ να αναλάβει την πρωτοβουλία να προσεγγίσει τα τμήματα σπουδών αρχαίας φιλοσοφίας όλων των Πανεπιστημίων του κόσμου για μια από κοινού εκστρατεία για την δημιουργία αυτού του Διεθνούς Πανεπιστημίου;





Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...