Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Κάτι "τρέχει" με τον Τάφο Καστά.Το ατόπημα Βλαζάκη με τον αμερικανό πρέσβη στην Αμφίπολη

Του Γιώργου Ροδάκογλου
Σε τάφο για VIP εξελίσσεται το μνημείο του Καστά αφού για να το επισκεφθεί κανείς πρέπει τουλάχιστον να είναι συνοδός , ενός οικουμενικού πατριάρχη ,κάποιου ευρωβουλευτή ή ενός πρέσβη ανεξαρτήτου επαγγέλματος και ιδιότητας, από καφετζής έως μανικιουρίστας ,συμπέθερος ίσως και μεικάπερ.

Για όλους τους άλλους ισχύουν οι απαγορευτικοί κανόνες ακόμη και για τους κατοίκους της περιοχής που με αγωνία περιμένουν να δουν και να μάθουν τι κρύβει ο τόπο τους.
Μια VIP επίσκεψη ήταν και αυτή του Αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Ντ. Πιρς . Μια επίσκεψη όμως που σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτική όσο και αν ορισμένοι επιδιώκουν να την εμφανίσουν σ αυτό το πλαίσιο.
Οι Αμερικανοί σε μια προσπάθεια αναζήτησης επενδύσεων αντιλαμβάνονται την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, με το ενδιαφέρον τους να στρέφεται κυρίως στην κατασκευή ξενοδοχείων και καζίνο που θα συνυπάρχουν μ ένα χώρο ιστορικής σημασίας.
Παράλληλα όμως καλοβλέπουν και το ενδεχόμενο μιας ανασκαφικής έρευνας που θα μπορούσε να ξεκινήσει μελλοντικά σ ένα από τα κομβικά σημεία που ήδη γνωρίζουν στην Αμφίπολη.
Το ΥΠ.ΠΟ λοιπόν, με την κυβέρνηση να ξεπουλάει τα πάντα σε τιμή κόστους , δεν αποκλείεται να έχει ήδη σχεδιάσει κάτι ανάλογο ή να βρίσκεται στις διαδικασίες.
Σ αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην ιστορική περιοχή, μέσα όμως σ ένα κλίμα μυστηρίου και ίντριγκας, σε σημείο που ξεπέρασε και τα όρια της ηθικής.
Η περίπτωση της ξενάγηση του υψηλού επισκέπτη χωρίς την παρουσία της Κατερίνας Περιστέρη «βγάζει μάτια» για το καπέλωμα που επιδιώκεται . Για μια τόσο σημαντική επίσκεψη ορίσθηκε από τη Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη μια απλή αρχαιολόγος που δεν γνωρίζει καν την αγγλική γλώσσα ενώ ή ανασκαφέας του έργου ούτε καν ενημερώθηκε.
Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγιστο ατόπημα της Μαρίας Βλαζάκη αναφέρω ως παράδειγμα μια άλλη πολύ σημαντική ανασκαφή στη Μακεδονία. Φανταστείτε ένα αρχαιολόγο από το Κανταμαντού να ξεναγεί τον αμερικανό πρέσβη στον τάφο του Φιλίππου Β στη Βεργίνα παρακάμπτοντας τον Μανώλη Ανδρόνικο όταν ήταν εν ζωή.
Η Πέπη Μάλαμα λοιπόν διεκπεραίωσε αυτό το ρόλο με μεγάλη προθυμία και είναι από τους αρχαιολόγους που ισχυρίζεται ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ρωμαϊκό δημιούργημα .
Εκτέλεσε με ακρίβεια όλες τις εντολές Βλαζάκη αναλαμβάνοντας και την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος λόγω των σκαλωσιών στο εσωτερικό του μνημείου αφού μαζί με την Γ.Γ πήραν το ρίσκο της ζωής των Αμερικανών πολιτών μέσα στο σιδερόφραχτο μνημείο που το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ το χαρακτηρίζει μη επισκέψιμο για τον κοινό.
Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στην ξενάγηση.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να έλεγε η κυρία Μάλαμα στον υψηλό καλεσμένο, αφού καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το μνημείο και ενώ οι μελέτες και οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί από τους επιστήμονες;
Ρωτάμε συγκεκριμένα την κυρία Μάλαμα.
Μίλησε για το ηρώο μνημείο του Ηφαιστίωνα, για την λατρευτικότατα του χώρου για την χρονολόγηση του μνημείου στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου για την ταύτιση το λέοντα με τον τύμβο Καστά ή μιλούσε αόριστα για ρωμαίους αυτοκράτορες και για πεταλούδες που επισκέπτονται το μνημείο ;
Και τελικά πως δέχθηκε να υποκαταστήσει την Κατερίνα Περιστέρη σ ένα επιστημονικό έργο που δεν της ανήκει;
Στο ίδιο λάθος με τη κυρία Βλαζάκη παραλίγο να υποπέσει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που δεν ενημέρωσε έγκαιρα τον Δήμαρχο της Αμφίπολης Κώστα Μελίτο για την επικείμενη επίσκεψη του υψηλών προσώπων.
Αντιθέτως τον αιφνιδίασε με ένα τηλεφώνημα του, την ώρα που το κομβόι με τους αμερικανούς αξιωματούχους βρίσκονταν στη Βόλβη και ενώ τα συνεργεία του δήμου εκτελούσαν έργα στο χωματόδρομο που οδηγούσε στον τύμβο Καστά.
Ο δήμαρχος της περιοχής εξέφρασε την έντονη, δίκαιη και αιτιολογημένη αντίδραση του, ωστόσο επέτρεψε τη διέλευση του κομβόι.
Ο Αμερικανός πρέσβης συνοδευόταν από τριάντα άτομα μεταξύ των οποίων υπήρχαν ειδικοί σύμβουλοι, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και μπίζνεσμαν. Όλοι αυτοί εισήλθαν μέσα στον τάφο βγάζοντας φωτογραφίες με τηλεσκοπικές μηχανές ενώ ορισμένοι απαθανάτιζαν τα όσα έβλεπαν και παρατηρούσαν στο απαγορευμένο μνημείο των Ελλήνων.
«Οι Αμερικανοί άρχισαν να βλέπουν σοβαρά πλέον τα θέματα της Μακεδονίας και ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Γιατί όχι και για μπίζνες» σχολιάζει ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Χατζής ενώ σημειώνει:
«Μια τόσο σημαντική επίσκεψη δεν οφείλεται σε κανέναν πολιτικό που ίσως επιδιώκει να την οικειοποιηθεί .Ανήκει σε όλους τους Έλληνες και κυρίως σε εκείνους που αγωνίζονται από την πρώτη μέρα έως σήμερα».
Οι συνθήκες κάτω από τι οποίες εξελίχθηκε η επίσκεψη των Αμερικανών διπλωματών στον τύμβο Καστά αλλά και η απόλυτη μυστικότητα ,είναι τα στοιχεία αυτά που θολώνουν λίγο έως πολύ, τα πράγματα προκαλώντας πολλά ερωτήματα όπως :
«Γιατί η επίσκεψη αυτή έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή»;
Ίσως το ερώτημα αυτό ,δεν απαντηθεί ευθέως ποτέ αλλά δεν αποκλείεται μέσα στους ερχόμενους μήνες να δούμε τη δημοσίευση ενός πορίσματος ή την ανακοίνωση μιας έκθεσης πεπραγμένων από αμερικανικό κλιμάκιο. Μην ξαφνιαστούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...