Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Εγκαίνια για το Εργαστήριο Αρχαίου DNA στο Ηράκλειο

Η διεθνής επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ανάλυση αρχαίου DNA: Μία νέα ματιά στο παρελθόν» θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Λιάνης» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 9:30, η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ.

Επίσης στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:30, στον χώρο του ΙΤΕ, τα επίσημα εγκαίνια του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA του ΙΜΒΒ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.
Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, με ομιλίες τους, επιστήμονες διεθνούς κύρους, οι οποίοι διακρίνονται για το έργο τους στον τομέα της ανάλυσης αρχαίου DNA.
«Θεωρώ ότι αυτό το καινούργιο εργαστήριο έρχεται να καλύψει σημαντικό χώρο στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας και όχι μόνο» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Αρχαίου DNA, Δημήτρης Καφετζόπουλος. «Ελπίζουμε να αποτελέσει μία δραστηριότητα, η οποία θα βοηθήσει στη συνεργασία πολλών διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων, στην απάντηση από τα ερωτήματα που μας αφορούν σε σχέση με την καταγωγή των πληθυσμών, την ταυτότητα διαφόρων ευρημάτων, την ανάλυση σπάνιων και παλαιών ειδών που πιθανόν έχουν εξαφανισθεί» πρόσθεσε.
Όπως τόνισε ο κ. Καφετζόπουλος, πρόκειται για μία δραστηριότητα, «την οποία στήριξε από την αρχή της σύλληψης της όλης ιδέας η Περιφέρεια Κρήτης και με αυτή την επιχορήγηση μπορέσαμε και ξεκινήσαμε τη δημιουργία του. Αυτό το εργαστήριο έρχεται να συμπληρώσει τις υποδομές της γονιδιωματικής ανάλυσης του DNA».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΙΤΕ ήταν, ίσως, το μοναδικό ίδρυμα της χώρας που συμμετείχε σχεδόν από την ίδρυσή του, εδώ και 30 χρόνια, στην ανάλυση του DNA και συνεχίζει αυτήν τη δραστηριότητα, έχοντας πολύ σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό «όποτε θεωρούμε ότι για εμάς η πρόκληση που υπήρχε για την ανάλυση του DNA ήταν, απλώς, μία τεχνική υπόθεση, στην οποία μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε σχετικά εύκολα». Ακόμη, ο κ. Καφετζόπουλος σημείωσε ότι το καινούργιο εργαστήριο θα είναι έτοιμο να παρέχει καινούργια δείγματα των γονιδιωμάτων από αρχαιολογικά ευρήματα.

Η σύσταση της μονάδας Αρχαίου DNA

Όπως τονίζει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, βασιζόμενοι στην μακρά προηγούμενη εμπειρία του Ινστιτούτου στην ανάλυση του DNA και των γονιδιωµάτων, και εκτιμώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει αυτή η τεχνολογία για την προσέγγιση ερωτημάτων της σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας, δημιουργήθηκε µία νέα ερευνητική μονάδα και ένα ειδικά εξοπλισμένο -υψηλών προδιαγραφών- εργαστήριο για την ανάλυση DNA από αρχαιολογικά δείγματα.
Η σύσταση της μονάδας Αρχαίου DNA υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία αναγνωρίζοντας την σημαντικότατη προοπτική και τη σημασία του εργαστηρίου για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας, για την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας και για την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών ανάμεσα στις ανθρωπιστικές και φυσικές επιστήμες, συνέδραμε γενναιόδωρα αυτήν την προσπάθεια, συγχρηματοδοτώντας το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού του εργαστηρίου Αρχαίου DNA.
Με την ανάλυση του αρχαίου DNA, ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο παρελθόν για τους ερευνητές αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και εξελικτικούς βιολόγους, καθώς είναι, πλέον, δυνατή η αναγνώριση της καταγωγής των ατόμων, η ανάδειξη των σωματικών χαρακτηριστικών τους και η αναπαράστασή τους, η συσχέτιση λειψάνων σε ταφικούς χώρους, η παρακολούθηση της μετακίνησης των πληθυσμών, η ταυτοποίηση των μολυσματικών ασθενειών και της διατροφής, η ανάλυση της προέλευσης των οικόσιτων ζώων και των καλλιεργούμενων φυτικών ποικιλιών κ.α.
Το Εργαστήριο Αρχαίου DNA του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ πρόκειται όχι µόνο να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών της αρχαιολογικής έρευνας και να προωθήσει τη διεπιστημονική συνεργασία, αλλά θα ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες υποδομές του εξωτερικού, στις οποίες κατέληγε σημαντικό μέρος των δειγμάτων που ανασκάπτονται στην Ελλάδα. Η προσθήκη του Εργαστηρίου αρχαίου DNA του ΙΜΒΒ συμπληρώνει τις άλλες ερευνητικές και τεχνολογικές υποδομές του Ιδρύματος για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και καθιστά το ΙΤΕ ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα κέντρα του κόσμου σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...