Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Χαμένοι στη μετάφραση

Προφανώς ο κόσμος μπερδεύτηκε με τους όρους offshore-υπεράκτιες, εξωχώριες εταιρείες και φαντάστηκε ακούγοντας τις σχετικές τερατολογίες και τα ψέματα της Δεξιάς και πολλών ΜΜΕ ότι ο κακός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιτρέψει στους πολιτικούς να ξεπλένουν το βρόμικο χρήμα τους.

Αλλά και ένα παιδί ξέρει από την εγκυκλοπαίδεια ότι οι offshore ή υπεράκτιες εταιρείες εξ ορισμού συστήνονται για να γλιτώνουν φόρους υπεραξίας ή περιουσίας οι κάτοχοί τους, αλλά και για να προσελκύει κεφάλαια η χώρα που τις φιλοξενεί.
Οι offshore ιδρύονται γρήγορα, με χαμηλό κόστος και ελάχιστο αρχικό εταιρικό κεφάλαιο. Η ανωνυμία του ιδιοκτήτη αποτελεί ένα από τα κεντρικά κίνητρα ίδρυσής τους.
Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες μιας υπεράκτιας εταιρείας επιθυμούν να κρυφτούν, ορίζουν έναν αντιπρόσωπο-διαχειριστή, ο οποίος διενεργεί όλες τις συναλλαγές της εταιρείας στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό των πραγματικών ιδιοκτητών.
Η δημόσια αρχή της ξένης χώρας, που είναι αρμόδια για την ίδρυση και καταχώριση των υπεράκτιων εταιρειών σε ειδικούς καταλόγους, έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την ανωνυμία των ιδιοκτητών–μετόχων αυτών των εταιρειών.
Η κυβέρνηση που, όπως φαίνεται, μπλέχτηκε στην εσκεμμένη -από τους κατασκευαστές του «δικαίου των εταιρειών» και των «παραθύρων»- ασάφεια των νομικών όρων εξωχώρια και υπεράκτια εταιρεία, προσπάθησε να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ωστόσο δεν υπάρχει.
Και απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης που ακολούθησε, ξαναγυρίζει στη σκληρή γραμμή: Δεν σας αρέσει όπως το θέλουν οι θεσμοί; Πάρτε μια ολική απαγόρευση να ησυχάσετε.
Ετσι, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών....στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας».
Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον, οι Ελληνες πολιτικοί δεν θα μπορούν εφεξής να κατέχουν ούτε καν μετοχές ξένης εταιρείας, όπως λ.χ. ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίζει στο «Πόθεν Εσχες» του 2013 απόκτηση μετοχών της Samsung αξίας 10.912 δολαρίων.
Δεύτερον, όσοι πολιτικοί έχουν φυγαδεύσει αφορολόγητα λεφτά μέσω offshore, εφόσον αυτά δεν αναφέρονται καθώς κρύβονται στο καθεστώς ανωνυμίας και απορρήτου του «δικαίου των υπεράκτιων εταιρειών», θα συνεχίσουν να μην τα δηλώνουν σε καμιά ελληνική αρχή...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...