Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ο Σηκουάνας «απειλεί» το Παρίσι

Τα έξι μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του υπερχειλισμένου Σηκουάνα, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να πηγαινοέρχονται στον λασπωμένο ποταμό, αν και δεν είναι σίγουρο πλέον ότι τα φουσκωτά σκάφη θα μπορούν να περνούν κάτω από τις γέφυρες όταν η στάθμη των υδάτων θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο της.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει τα προκαταρκτικά βήματα ενός σχεδίου μεταφοράς της γαλλικής προεδρίας, τον υπουργείων και άλλων ευαίσθητων οργανισμών και υπηρεσιών για τον κίνδυνο τα κτίριά τους να πλημμυρίσουν.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Γαλλίας, υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο «του σχεδίου για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου».
Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται και προετοιμάζονται διαφορετικοί χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να στεγάσουν κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα κτίρια που απειλούνται περισσότερο είναι η Εθνοσυνέλευση και το υπουργείο Εξωτερικών, που βρίσκονται κοντά στις όχθες του Σηκουάνα.
Το τελικό στάδιο του σχεδίου προβλέπει μεταφορά της γαλλικής προεδρίας από το
Μέγαρο των Ηλυσίων στο Σατό ντε Βενσέν, ένα καλά οχυρωμένο κάστρο ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία θα μεταφερθούν στις Βερσαλίες και το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μον Βαλεριέν, ένα κάστρο που βρίσκεται πάνω σε λόφο.
Άλλωστε και ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν «περισσότερες αποφάσεις» εξαιτίας των «εξαιρετικών συνθηκών» που έχουν δημιουργηθεί στο Παρίσι και άλλες περιοχές της Γαλλίας εξαιτίας των πλημμυρών.

Κλειστά μουσεία και μνημεία

Τα παγκοσμίου φήμης μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ είναι κλειστά προκειμένου το προσωπικό να μετακινεί με ασφάλεια τα ανεκτίμητα έργα τέχνης.
«Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε έργα που βρίσκονται σε χώρους ευάλωτους σε ασφαλείς χώρους», γνωστοποίησε το Λούβρο.
Σύμφωνα με το μουσείο Ορσέ, και τα δύο ιδρύματα έχουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, τα οποία δίνουν 72 ώρες στο Λούβρο και 96 ώρες στο Ορσέ να μεταφέρουν το σύνολο των αποθηκευμένων έργων τους στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη.
Στο Λούβρο, περισσότερα από 250.000 έργα τέχνης μεταφέρθηκαν από τα ισόγεια και τα υπόγεια σε ορόφους πιο ψηλά για να προστατευθούν. 
Ένα ένα τα μουσεία και τα μνημεία που προσελκύουν τουρίστες στο Παρίσι κλείνουν, καθώς μετά το Λούβρο και το Ορσέ, έκλεισε η εθνική βιβλιοθήκη και το εντυπωσιακό εκθεσιακό κέντρο Γκραν Παλέ.
Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Οντρέ Αζουλί, δήλωσε ότι γίνεται αξιολόγηση
της κατάστασης κάθε μία ώρα. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα φτάσει η στάθμη του Σηκουάνα στο Παρίσι», εξήγησε.
Σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων παρουσιάζονται στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού λόγω του όγκου του νερού δρόμοι έγιναν ποτάμια και πολλοί σταθμοί του τρένου έχουν κλείσει.

Μελετούν εκκένωση περιοχών στο Παρίσι

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να εκκενώσουν αγροτική περιοχή, νησιά και ένα προάστιο στα δυτικά του Παρισιού, συνεπεία των πλημμυρών.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, νερό έχει καλύψει πλατείες, υπόγεια και γκαράζ στο πλούσιο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού και γίνονται εργασίες για την προστασία των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές περί το δάσος της Βουλόνης, τα νησάκια Ζατ και Σεν Ζερμέν στον Σηκουάνα και το προάστιο Ρέιγ-Μαλμεζόν.
Οι πλημμύρες σε Γαλλία και Γερμανία έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 13 νεκρούς και έχουν αναγκάσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει κι άλλο καθώς οι περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο σε μια ζώνη της κεντρικής Ευρώπης από τη Γαλλία στην Ουκρανία.
 
Περισσότερα από 50mm βροχής αναμένεται να πέσουν μέσα σε λίγες ώρες σε κάποιες περιοχές.
Αρκετές πόλεις στη νότια Γερμανία έχουν καταστραφεί, ενώ το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν επίσης πληγεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι οι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σοβαρό φαινόμενο και μια παγκόσμια πρόκληση και προσανατολίζεται να κηρύξει σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια έκτακτης ανάγκης.

Βαλς: Ίσως διαρκέσει το πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.
Όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη «για επαγρύπνηση και προσοχή» και «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, που δυστυχώς ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ».
Στο Παρίσι, αναχώματα έκτακτης ανάγκης έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του Σηκουάνα και τέθηκε εκτός λειτουργίας η σιδηροδρομική γραμμή που κινείται παράλληλα με τον ποταμό στο κέντρο του Παρισιού. 
Περίπου 25.000 άνθρωποι στο Παρίσι και στην κεντρική Γαλλία δεν έχουν ηλεκτρικό.
Επίσης, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, σε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί.

Δύο νεκροί και στη Ρουμανία

Οι ρουμανικές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιητικό σήμα για πλημμύρες σε εννέα περιοχές της χώρας, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων τα ποτάμια έχουν αρχίσει να υπερχειλίζουν.
Ο «κόκκινος συναγερμός» ισχύει έως το μεσημέρι του Σαββάτου. Επιπλέον δέκα δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν λόγω των πλημμυρών.
Στην ανατολική Ρουμανία, περισσότεροι από 200 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ένας όταν ένας κυκλώνας νερού τον έριξε από το ποδήλατό του στο Ρουτζινέστι. 
Στο Βέλγιο, διασώστες βρήκαν νεκρό έναν μελισσοκόμο που παρασύρθηκε από το
νερό ενώ προσπαθούσε να προστατέψει τις κυψέλες του στο Χαρσίν.
Η Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών εκτιμά ότι οι ζημιές έπειτα από μία εβδομάδα με βροχοπτώσεις και πλημμύρες φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ, μόνο στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...