Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΦΟΙ: Παγκόσμιο πολιτιστικό ενδιαφέρον στην 10η ΑΝΙΜΑΡΤ 2016 (16-24/7/2016).

Χρήστος Βανδώρος. 
Ανοίγω το διαδίκτυο. Ψάχνω,  κοιτάζω και θαυμάζω στην αντίστοιχη ιστοσελίδα τις φωτογραφίες από την συλλογή «τα κορίτσια από το δέλτα του Μεκόνγκ». Προχωρώ και σε άλλα έργα… Σε λίγες ώρες η καθηγήτρια φωτογραφίας
Oh Soon Hwa, από το Πανεπιστήμιο της εξωτικής Σιγκαπούρης, θα αποτυπώνει στη ψηφιακή μνήμη της πανάκριβης Leica τις ομορφιές της Φωκικής γης.

Ο ελαιώνας, τα ταμπάκικα, το κάστρο, διατηρητέο σπίτι του 1830, το καφενείο στην πάνω πλατεία, αλλά και ανάβαση στα 2000 μέτρα στο Κοκκινάρι. Μέσα από τα σύννεφα προβάλει η Ιτέα ο Παρνασσός, κάποια ξεκοιλιασμένα βουνά, η λίμνη του Μόρνου. Κατεβαίνουμε. Το τοπίο οικολογικής υποβάθμισης – Λαρνάκι – προβάλλει.
Η  Soon πυροβολεί με το φακό της ασταμάτητα… 
Πότε θα δούμε τις φωτογραφίες στον τόπο τους Soon; 
Νομίζω του χρόνου στην 11η Άνιμαρτ, απαντά. Μέχρι τότε η επόμενη  55η η 56η  διεθνής έκθεση της  θα έχει εμπλουτιστεί με Δελφούς και δελφικά τοπία προς τέρψη του παγκόσμιου κοινού της. 
Νυχτώνει.
Κάτω στη μικρή πλατεία, απέναντι από το Γυμνάσιο Δελφών τα συμμετέχοντα στην Ανιμαρτ, μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, έχουν στήσει τα τηλεσκόπια.  Η αστροβραδιά έχει ξεκινήσει. Στο μάτι μας αποτυπώνεται ο Κρόνος με την εντυπωσιακή στεφάνη. Το φεγγάρι, ο Δίας, αλλά και νεφελώματα.
Πιο κάτω, στο χώρο του Μουσείου η κ. Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εκθέτει δημιουργίες της. Την ίδια ώρα μαθητές της συνεχίζουν στην Χάρμαινα με έκθεση ζωγραφικής.
Μέσα στον χώρο του Γυμνασίου, πρωί και απόγευμα, αλλά και πάνω στην θεϊκή αυλή της βίλλας Σικελιανού, καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίων, φοιτητές, φιλότεχνοι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μοιράζονται γνώσεις, ταλέντο, καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αναλύουν και συνθέτουν την σχέση τέχνης, επιστήμης, τεχνολογίας, τεχνικής. Και όλα αυτά σε ένα τόπο φορτισμένο με ιστορία αιώνων, περπατημένο και αγιασμένο από τα πιο φωτεινά μυαλά.
Έναν τόπο απαράμιλλης αισθητικής αξίας, τον οποίο οι ξένοι προσκεκλημένοι αγάπησαν σχεδόν λάτρεψαν. Ζωντανή διαφήμιση στους κύκλους τους για την περιοχή μας. Σοβαρή υπόσχεση για την επιτυχία και την διεύρυνση της επόμενης συνάντησης τους (μας) στους Δελφούς.
Αυτή είναι - ήταν η 10η Animart.
Πάνω από 100 συμμετέχοντες, δεκάδες παρουσιάσεις, εκδηλώσεις – κορυφαία ανάμεσα τους το ρεσιτάλ πιάνου στην Ιτέα της Κριστίν Τοκατλιάν.
 Δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο πήραν μέρος. Για μια εβδομάδα έζησαν-ζήσαμε κάτι διαφορετικό.
Και όλα αυτά λόγω της συντονισμένης προσπάθειας εκτός από τους διοργανωτές, κάποιων από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας, και φυσικά όσων εκπροσώπων του Δήμου πίστεψαν στην επιτυχία αλλά και στην ανάγκη για ένα τέτοιο εγχείρημα.
Η προσπάθεια αυτή βάζει επί τάπητος όχι τα όρια αλλά τον τρόπο που οι Δελφοί - και ό,τι περικλείουν - μπορούν να ενταχθούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του τόπου.
Η 10η  Animart,  ή επί το επιστημονικότερον «Βιωματικό σχολείο Τεχνών και Φόρουμ  Σύγχρονης Δημιουργικότητας» τελείωσε ανοίγοντας έναν ακόμη δρόμο προώθησης της περιοχής. Ας φροντίσουμε ο όποιος δρόμος να γίνει λεωφόρος. Ας αντιμετωπίσουμε το τέλος της 10ης σαν σημείο εκκίνησης που θα ξεπεράσει τις γραμμές των οριζόντων.     

Υστερόγραφο. Για την ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα των επιμορφωτών

BOKOWIEC MARK, Συνθέτης, Πανεπιστήμιο Huddersfield, Ηνωμένο Βασίλειο
OH SOON-HWA, Φωτογράφος, Eπίκουρη Καθηγήτρια, Nanyang Technological University, Singapore
PECQUET FRANΚ, Καθηγητής, Université Paris Ι, Panthéon Sorbonne, Γαλλία
WILSON - BOKOWIEC JULIE, Vocalist, Performer, Πανεπιστημιακή ερευνήτρια, Ηνωμένο Βασίλειο
ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Μουσικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
ΚΑΨΟΥΛΗ ΧΡΥΣΑ, Ηθοποιός, σκηνοθέτης
ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Γλύπτρια, Καθηγήτρια, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΙΣΣΥ, Ιστορικός, Σκηνοθέτης
ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, Εικαστικός
ΤΗΕ MILENA PRINCIPLE, Organization
ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ ΚΡΙΣΤΙΝ, Πιανίστα, Καθηγήτρια πιάνου, DEREE - The American College of Greece

FΟRUM (ARTS AND SOCIAL PRACTICES)
– KAREN McCOY, Καλλιτέχνις, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
– ELAINE BUCKHOLTZ, Καθηγήτρια, Massachusetts College of Art and Design, Βοστώνη, ΗΠΑ
– FLOOR VAN DE VELDE, Καθηγήτρια, School of Museum of Fine Arts, Βοστώνη, ΗΠΑ
– LYDIA MATTHEWS, Καθηγήτρια, Parsons -  Fine Arts, Nέα Υόρκη, ΗΠΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ, Visual artist, Visiting Professor, Tisch School of Arts / New York University
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Λέκτορας Κοινωνιολογίας, Goldsmiths, University of London, Ηνωμένο Βασίλειο
LEZLI RUBIN-KUNDA, Senior lecturer, Architecture Department, Technion University, Χάιφα, Ισραήλ
ROS BANDT, International sound artist, Senior research fellow in sound culture, Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, Αυστραλία
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...