Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Τουρκία εκκαθαρίσεις : Στη φυλακή η βραβευμένη συγγραφέας Ασλί Ερντογάν

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη της βραβευμένης συγγραφέως Ασλί Ερντογάν με την κατηγορία ότι διατηρούσε σχέσεις με Κούρδους αυτονομιστές, ανέφερε η εφημερίδα Haberturk, τρεις ημέρες μετά την προσαγωγή της, μαζί με άλλους 24 εργαζόμενους στην φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem.

Η Ozgur Gundem έκλεισε την Τρίτη με δικαστική εντολή καθώς κρίθηκε ότι διέδιδε την προπαγάνδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.
Περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην Τουρκία με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε ότι το κλείσιμο της φιλοκουρδικής εφημερίδας σχετίζεται με το γεγονός αυτό.
Η Ασλί Ερντογάν, που συνεργαζόταν με την εφημερίδα, προφυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας, ανέφερε στον ιστότοπό της η φιλοκυβερνητική Haberturk.
Η Ασλί Ερντογάν αρνείται τις κατηγορίες. 
Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσαν και άλλα μέσα ενημερώσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο αρχισυντάκτες της εφημερίδα παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.
Συνολικά την Τρίτη είχαν προσαχθεί 25 εργαζόμενοι της Ozgur Gundem. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, οι 22 από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Δυό λόγια για την Ασλί Ερντογάν

Γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, όπου και ζει.
Σπούδασε Πληροφορική και Φυσική. Έκανε τη διπλωματική της εργασία στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Πυρηνική Έρευνα (CERN).
Διέκοψε το διδακτορικό της, που είχε ξεκινήσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν αποφάσισε να στραφεί στη συγγραφή βιβλίων.
Έζησε για δύο χρόνια στη Νότια Αμερική.
Συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων και δοκιμίων.
Έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων της, μεταξύ των οποίων: Taş Bina ve Diğerleri, επιλεγμένα διηγήματα (Κωνσταντινούπολη 2009), Hayatın Sessizliğinde, δοκίμια (Κωνσταντινούπολη 2004), Bir Yolculuk Ne Zaman Biter, κείμενα δημοσιευμένα σε στήλες εφημερίδων (Κωνσταντινούπολη 2000), Mucizevi Mandarin, διηγήματα (Κωνσταντινούπολη 1996), Kabuk Adam, μυθιστόρημα (Κωνσταντινούπολη 1994).
Το διήγημα Tahta Kuşlar διακρίθηκε το 1997 με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Deutsche Welle και μεταφράστηκε σε εννέα γλώσσες.
Το βιβλίο της «Το τόλμημα της μνήμης» (2011) κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πηγή
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...