Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Ενεργειακή πολιτική από και για λαμόγια, όσο κάναμε "τα μπάνια του λαού"

Έξτρα αμοιβές για «ευέλικτους» ηλεκτροπαραγωγούς
Αυτό που ξεκίνησε σαν "Μ.Α.Μ.Κ" (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) και μετονομάστηκε "Α.Δ.Ι" (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), τώρα μετονομάζεται Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (Μ.Μ.Α.Ε.).   Αφού έχουμε εγκαταστήσει και επιδοτούμε όσες χιλιάδες μεγαβάτ σε μεταβλητές ΑΠΕ όσο όλη η ζήτηση, και αφού οι ΑΠΕ είναι μεταβλητές και κουτουρού, τώρα θα επιδοτούμε και τις μονάδες αερίου που θα είναι η πραγματική ηλεκτροδότηση.

Σε περίληψη αναφέρω (και ελέγξετε για την ακρίβεια των αναφορών μου):
1.   Η Ελλάδα δεν έχει φυσικό αέριο.  Ξεκίνησε να "θέλει" φυσικό αέριο όταν ο εδώ εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ αποφάσισε να το προωθήσει. Μετά αποφάσισαν οι διάφοροι ευρωπαϊστές να βάλουν πλάτες, με το αζημίωτο για "άλλο" αέριο που θα περνάει από εδώ.

2.  Το αέριο είναι ακριβό καύσιμο, τυπικά ασύμφορο για ηλεκτροδότηση.  Αλλά όταν το έχεις και περισσεύει, το καις.  Μέχρι να τελειώσει (αλλά μέχρι τότε θα έχεις πληρώσει και για άλλους αγωγούς και ίσως έχεις από ...αλλού).  Οι Αμερικανοί έχουν σχιστολιθικό αέριο, και το καίνε. Οι Γερμανοί δεν έχουν αέριο, εισάγουν, και δεν το καίνε για ηλεκτροδότηση επειδή του είναι ακριβό. Και το δικό τους αέριο είναι πολύ φθηνότερο από το δικό μας! Αλλά εμείς εδώ είμαστε πλούσιοι και δεν πειράζει.

3.  Το φυσικό αέριο είναι ένα ωραιότατο και σχετικά "καθαρό" καύσιμο (τα "ακάθαρτα" συστατικά, παραμένουν πίσω, μέσα στο έδαφος) και, όπως μετέφερα τις προάλλες, υπάρχουν καταπληκτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου που το καίνε αποτελεσματικά,  εμείς δεν έχουμε τέτοιες, είναι ακριβές, τις εξάγουν και οι Γερμανοί, μόνο που για τους Γερμανούς ...δεν συμφέρουν.

4.  Το ρεύμα έχει ακριβύνει για να βάλουμε αέριο και για να βγάζουν λεφτά οι "επιχειρηματίες" που παριστάνουν τους ηλεκτροδότες.  Το ρεύμα ακρίβυνε και απόλυτα, και με λογιστικά τερτίπια:  Οι ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) δεν είναι παρά λογιστικό τερτίπι:  Πάντα ήταν μέσα στον λογαριασμό, ακρίβυνε ο λογαριασμός κατά πχ €50, έβγαλαν σε ξεχωριστή γραμμή ΥΚΩ  €45, και ο Μήτσος νομίζει ότι το ρεύμα ακρίβυνε κατά €5, αλλά φταίνε τα ΥΚΩ (δηλαδή η σωστή, κατά την γνώμη μου, πολιτική, να έχει η Σύμη και η Ρόδος το ίδιο κόστος ρεύματος που έχει ο Πειραιάς).

5.  Οι ΑΠΕ έχουν ακριβύνει το ρεύμα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.  Αυτό που εμφανίζει ο ΑΔΜΗΕ σαν ποσοστό από ΑΠΕ, είναι ποσοστό που πληρώνονται ΑΠΕτζήδες και δεν αντιστοιχεί σε υποκατάσταση κάποιου άλλου καυσίμου, και σίγουρα όχι λιγνίτη!  Ας το ρωτήσει κάποιος Βουλευτής και ο κ. Σκουρλέτης θα απαντήσει "ήξεις αφήξεις" επικαλούμενος εμπιστευτικές πληροφορίες -- όπως με τις εισαγωγές.

6.   Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Μόνο για την επιδότηση. Πρόσθετα, εγγυημένα, εύκολα κέρδη για τους ΑΠΕτζήδες οι μεγαλύτεροι των οποίων δεν είναι άλλοι από τους ΑΕΡΙΑδες.  Εγγυημένες αποδόσεις με ΑΠΕ, εγγυημένες και με το αέριο.

7.  Ναι, Το αέριο προσφέρεται, ή επιβάλλεται, ή δικαιολογείται να υπάρχει όταν υπάρχουν πολλές ΑΠΕ. Το είπε μέχρι και χωματουργός που έγινε τεχνική εταιρεία και τώρα παριστάνει τον ηλεκτροδότη.   Μόνο που, όπου μετρήθηκε είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, οι ΑΠΕ σε ένα δίκτυο που ηλεκτροδοτείται με αέριο, οι ΑΠΕ αυξάνουν την κατανάλωση αερίου, δεν την μειώνουν.  Γνωστά παραδείγματα, η Ιρλανδια και η Γερμανία. Η μεταβλητότητα μειώνει την αποδοτικότητα, αυξάνει την κατανάλωση και μειώνει. Και φυσικά αυξάνουν το κόστος, αφού οι πληρωμές για ΑΠΕ είναι στην ουσία κεφαλικός φόρος υπέρ ...αγνώστων.

8.  Θα πάρει αμοιβή Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας   η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά της?   Να μας πει ο κ. Σκουρλέτης... Μάλλον θα πει ότι είναι εμπιστευτική η πληροφορία, δηλαδή θα πάρουν αμοιβή τα υδροηλεκτρικά, όταν δοθούν δωράκι στους ιδιώτες "επιχειρηματίες"...

Ταφόπλακα στη ΔΕΗ με κυβερνητική εντολή
Η ταφόπλακα μπήκε, επίσημα, όταν δήθεν οικωλόγοι, δήθεν "πολίτες" (σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ) και δήθεν συνδικαλιστές, κατ΄εντολήν "επιχειρηματία", είτε το κατάλαβαν είτε όχι,  μπλόκαραν τις λιθανθρακικές μονάδες του Αθανασόπουλου, είτε σας άρεσε ο Αθανασόπουλος είτε όχι.  Και φυσικά η ταφόπλακα άρχισε να μπαίνει όταν η ΔΕΗ έγινε μηχανάκι για να κονομάνε περίεργοι, εκεί περί το 1981. Όπως και με την Ολυμπιακή και όχι μόνο.

Στο υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων γνωρίζει κανείς αγγλικά; Αλλά να ενδιαφέρεται και να μάθει κάτι;
Το Υπουργείο της Μεσογείων είναι τόσο προσκυνημένο, που μέχρι και η Νέα Δημοκρατία διαμαρτύρεται!  Διαμαρτύρεται για την διαδικασία, και όχι φυσικά την ουσία.   Καλά τα λέει η Κεραμέως (δάκρυα υπέρ του ...καταναλωτή) αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έλεγε καλά όταν ήταν αντιπολίτευση (και ο Μητσοατακάκης ο Νεώτερος είναι αυτό που είναι, μπρρρ...).  Η ΝουΔου ψήφισε τον Νόμο Μπιρμπίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε.

λαμόγιο:  ουδέτερο (κακόσημο) που υποκρίνεται τον αγοραστή για να προσελκύσει πελάτες για χάρη κάποιου άλλου που επωφελείται εξαπατώντας κι έπειτα αποχωρεί.
Η πράξη στο σύνολό της αποκαλείται λαμογιά αυτος που τρωει τα λεφτα του αλλου

Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...