Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Βαριά εκλογική ήττα για τη Μέρκελ στο Βερολίνο

Νέα εκλογική ήττα κατέγραψε χθες η Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα εντός έδρας, στις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου.
Αν και τερμάτισαν δεύτεροι, οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου έλαβαν το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων ετών (17,6%, 31 έδρες), παρουσιάζοντας πτώση 5,7% ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα.

Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 21,6% και 38 έδρες, παρουσιάζοντας και αυτό σημαντική πτώση στα ποσοστά του (-6,7%). Οι σοσιαλδημοκράτες θα κυβερνήσουν και πάλι το Βερολίνο με δήμαρχο-κυβερνήτη τον υποψήφιό τους Μίχαελ Μίλερ.
«Έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ | AP Photo/Markus Schreiber
Αυτή τη φορά με την τρίτη Αριστερά (Die Linke, 15,6%, 27 έδρες) και τους Πράσινους (15,2%, 27 έδρες), σε έναν συνασπισμό που δεν έχει ξαναδεί το Βερολίνο.
Άλλωστε, ο συνδυασμός Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά είναι κάτι που πολλοί θεωρούν μελλοντικό μοντέλο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μια πιθανή μετα-Μέρκελ εποχή.
Την ίδια ώρα το λαϊκιστικό ξενοφοβικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έβαλε πόδι και στο τοπικό Κοινοβούλιο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Στους κερδισμένους της βραδιάς το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) | Michael Kappeler/dpa via AP
Το ποσοστό που έλαβε (14,2%, 25 έδρες) για ένα κόμμα που μόλις πριν από τρία χρόνια εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας θεωρείται νίκη και στέλνει μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της στο προσφυγικό.
Στην τοπική Βουλή επέστρεψε το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP, 6,7% και 12 έδρες), ενώ έμειναν εκτός οι Πειρατές (Piraten) (1,7%).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...