Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ στα Ιωάννινα (ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ)

Ισχυρός σεισμός εντάσεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στις 11.14, 16 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό του βάθος είναι 5 χιλιόμετρα και έλαβε χώρα 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου, στην περιοχή του Πωγωνίου.
 Ο σεισμός έγινε αισθητό σε Κοζάνη, Θεσπρωτία, Καστοριά, Λάρισα Κέρκυρα και Λευκάδα.
Ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή. Υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία.
Οι κάτοικοι στα χωριά βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Ιωαννίνων έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.
Πάντως προκλήθηκαν ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο.
Επιφυλακτικός ο σεισμολόγος κ. Ε. Λέκκας
«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση»
«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.
Ο…χορός των μετασεισμών
02:18 Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 24,5 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
03:10 Και νέα δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,με επίκεντρο 27 χιλιόμετρα Βορεοδυτικά των Ιωαννίνων. Ο σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, μόλις 5 χιλιόμετρα.
03:41 Νέος πολύ ισχυρός σεισμός, με το μέγεθος να φτάνει τα 4.9 Ρίχτερ και το επίκεντρο στα 28,6 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
03:47 Μια ακόμη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 27,6 νοτιοδιτικά της Κόνιτσας.
04:32 Μετασεισμός 4., Ρίχτερ, 18 χλμ Δυτικά – Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων
05:19 Δύο ακόμα μετασεισμοί σημειώθηκαν στις 05:19 & 05:21, εντάσεως 4,1 και 4,8 Ρίχτερ αντίστοιχα! Ο κόσμος παρέμεινε στους δρόμους και όλοι περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις των σεισμολόγων για την εξέλιξη του φαινομένου.
06:40 – Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων.
07:22 Μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ, 18χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...