Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά αποφάσισε το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11. Η απόφαση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και κατά συνέπεια χειρισμών στην κυβέρνηση, αφού δεν δίνει τη δυνατότητα για διορθώσεις, κρίνοντας ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,30 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη διάσκεψη, αναφέροντας πως η διάσκεψη ήταν μυστική. Πρόκειται για μια απόφαση που χωρίς αμφιβολία είναι προάγγελος και πολιτικών εξελίξεων. Η κυβέρνηση ηττάται σε ένα πεδίο το οποίο είχε αναγάγει σε κεντρική μάχη, ως αντίβαρο στις υποχωρήσεις που είναι αναγκασμένη να κάνει -από την εκλογή της ακόμα- στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και στην οικονομική πολιτική που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί. Η αναμέτρηση, λοιπόν με τη διαπλοκή και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει, γυρνάει ως μπούμερανγκ για ουσιαστικούς λόγους συνταγματικότητας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν ανασχηματισμό και βάλλεται και από τα δεξιά της και από τα αριστερά της. Είναι δεδομένο ότι ο διαγωνισμός και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που δόθηκαν είναι πλέον στον «αέρα» και τα χρήματα που έχουν ήδη κατατεθεί από τους υπερθεματιστές πρέπει να επιστραφούν. Αντίστοιχα, δεν πρόκειται να πέσει μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια. Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την όποια απόφαση θα προκύψει», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την παλαιά κατάσταση».

Όλγα Γεροβασίλη: Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη
.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προαναγγέλλοντας νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τη Δευτέρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: - έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, - έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, - έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί: - Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: * στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. * εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό * στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη * και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών. - Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

ΝΔ: Επιβεβλημένες οι πρόωρες εκλογές.
Με ανακοίνωσή της η ΝΔ μετά τη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες τονίζει ότι «η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη κυβέρνηση, απέτυχε» και υπογραμμίζει ότι «η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των ΜΜΕ». «Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», καταλήγει η ανακοίνωση.


www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...