Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Συνέδριο Ασθενών: Η αγωνία της μιας πλευράς και η προσπάθεια εξορθολογισμού δαπανών της άλλης…

Όλοι παραδέχονται ότι το νέο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και ασθενοκεντρικό. Και αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν λόγο και βήμα. Αλλά με την κυβέρνηση να συνειδητοποιεί ότι λεφτά… δεν υπάρχουν και να προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία και το Φάρμακο, όσα έχουν να πουν οι ασθενείς φαντάζουν στην ουσία τους «πολυτέλειες»!
Στο πλαίσιο αυτό, σοκ προκάλεσε η ομιλία της προέδρου του ΚΕΦΙ, Ζωής Γραμματόγλου που επισήμανε ότι έχει βάσιμες υποψίες ότι δεν γίνονται ολόκληρες οι χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων. Κι όχι μόνον αυτό αλλά και ότι οι ασθενείς τελικού σταδίου «πετάγονται στο δρόμο» με τα σωληνάκια καθώς δεν υπάρχουν δομές να δώσουν αξιοπρεπή περίθαλψη τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους.

Διαβάστε παρακάτω βασικά σημεία όσων ειπώθηκαν από βασικούς ομιλητές:

ΜΕΛΕΤΙΟΣ- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Η σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων απαιτεί τη συμμετοχή και των ίδιων των ασθενών. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυσκολίας χρειάζονται όλες οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων μερών.

ΦΑΙΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Στόχο έχουμε ένα ασθενο-κεντρικό σύστημα υγείας. Οι ασθενείς είναι η πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα σήμερα. Παρά τις αντιξοότητες το Ελληνικό φάρμακο μπορεί να φέρει λύσεις στους ασθενείς μέσα από τις εξοικονομήσεις στο σύστημα. Το Ελληνικό φάρμακο συνεισφέρει στο ΑΕΠ και το φάρμακο παραμένει το 2ο κατά σειρά αγαθό σε εξαγωγές της χώρας μας. Η ΠΕΦ παραμένει αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας.

ΖΕΦΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑΝΟΥ, Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΦΕΕ
Τα οφέλη που προκύπτουν από τις καινοτόμες θεραπείες είναι γνωστά. Τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν καθυστέρηση από 2-4 χρόνια στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Ο ΣΦΕΕ επιθυμεί όλες οι πολιτικές υγείας να έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή.

ΕΛΕΝΗ ΝΤΕΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
«Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Η ΕΛΛΟΚ είναι η ομοσπονδία όλων των συλλόγων ασθενών που φιλοδοξεί να ασκήσει αυξημένη επιρροή υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο» δήλωσε η κ. Ντελιοπούλου.
Η ακεραιότητα και ο σκοπός μας είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των εθελοντών για καθολική πρόσβαση στην φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Η οικονομική επιβάρυνση λόγω κρίσης οδήγησε σε φαινόμενα όπως η αποδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η προβληματική επικοινωνία επαγγελματιών υγείας με τους ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από οικονομική δυσπραγία και από μέτρα όπως η αύξηση της συμμετοχής τους στις θεραπείες τους. Επίσης, οι κλειστοί προϋπολογισμοί οδηγούν σε αποφάσεις που μερικές φορές αδικούν τους ασθενείς» δήλωσε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας.
Με τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και με άλλες παρεμβάσεις θέλουμε να πετύχουμε τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Εθνικά σχέδια δράσης για ηπατίτιδες, HIV και για σπάνιες παθήσεις εκπονούνται για τη βελτίωση της πρόσβασης του ασθενούς στις θεραπείες του.
«Το σύστημα από ιατρο-κεντρικό πρέπει να γίνει ασθενο-κεντρικό», υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ, Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΦ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΦΝΙ
«Ο ΕΟΦ έχει καταρτίσει online σύστημα παρακολούθησης σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας όπως τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες.
Ενώ οι εξαγωγές των Ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, οι παράλληλες εξαγωγές σε φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα και λείπουν από τους ασθενείς είναι μη θεμιτές και αποτελούν παράβαση» ανέφερε η κυρία Μακριδάκη.
Μεγάλη προτεραιότητα για τους ασθενείς είναι η σωστή ενημέρωση και διοργάνωση των κλινικών μελετών.
Επίσης η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, ζήτησε από τους εκπροσώπους ασθενών να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στη φαρμακοεπαγρύπνηση δηλαδή στη σωστή καταγραφή και αναφορά των παρενεργειών των φαρμάκων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΑΚΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΝΣ «ΕΛΠΙΣ»
«Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων εργάζεται με αυταπάρνηση, μέσα σε αντίξοες συνθήκες για το καλό των ασθενών» δήλωσε ο κ. Βαράκης.
Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία είναι η μείωση των προϋπολογισμών, η αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία και η αλλαγή της επιδημιολογίας των παθήσεων.
«Η φωνή των ασθενών είναι πίσω ή λείπει μέσα στα όργανα των νοσοκομείων. Για να ακουστούν οι ασθενείς πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Πρέπει οι εκπρόσωποι των ασθενών να συμμετάσχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων» ανέφερε ο κ. Βαράκης.

ΖΩΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΦΙ
«Έχω βάσιμες υποψίες ότι γίνονται στα νοσοκομεία οι μισές χημειοθεραπείες. Πρέπει επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Στα κέντρα τελικού σταδίου δεν υπάρχει καμία δομή. Πετάνε τους ασθενείς με τα σωληνάκια έξω από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και λείπουν οργανωμένες δομές κατ’ οίκον νοσηλείας», δήλωσε η κυρία Γραμματόγλου απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Αν και δεν είμαι ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα απαντήσω επειδή θέλω να απαντήσω. Τα προβλήματα των ασθενών όπως αυτό της χημειοθεραπείας είναι γνωστά. Και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν δίκαια παράπονα για την εφαρμογή του claw backστα νοσοκομεία ως μέτρο μείωσης της δαπάνης.
Δεν μπορώ να δώσω σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο μυαλό μας έχουμε τις λύσεις, αλλά πάντα το πρόβλημα είναι στην πράξη».

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ-ΑΣΘΕΝΗ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ, ΚΑΘ. ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Η διεπιστημονική συνεργασία αποτελεί σταθερό ζητούμενο, που προάγει τη θεραπευτική συμμαχία, όπως επίσης και η χρήση σύγχρονων εργαλείων για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας» τόνισε ο κ. Λιονής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΓΑΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΔΙΚΑ
Η ΗΔΙΚΑ προσφέρει εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας. Έχει τεχνογνωσία. Εκδίδει 2,4 εκ. συντάξεις, εκδίδει μισθοδοσίες νοσοκομείων και μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξυπηρετεί όλους τους πολίτες με τα συστήματα ΑΜΚΑ και ΑΤΛΑΣ.
«Μέσα στο 2017 η ΗΔΙΚΑ έχει στόχο να βελτιώσει το inrerface για τους χρήστες του συστήματος, δηλαδή για τους γιατρούς. Επίσης την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών θα βελτιώσει η εισαγωγή στο σύστημα των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Μετά θα δημιουργηθούν ολοκληρωμένοι ηλεκτρονικοί φάκελοι για τους ασθενείς» ανέφερε ο κ. Τάγαρης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΘΗΡΑΙΟΣ, ΓΕΝ. ΙΑΤΡΟΣ, Δ/ΝΤΗΣ ΕΣΥ, Κ.Υ. ΒΑΡΗΣ, Γ.Γ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
«Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του ασθενή και όχι το νόσημα» δήλωσε ο κ. Θηραίος.
Τα ηλεκτρονικά εργαλεία πρέπει να εμπεριέχουν και την άποψη των ασθενών.
Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών έχει τα ηλεκτρονικά εργαλεία, για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας και των ασθενών με στόχο τη «θεραπευτική συμμαχία» μεταξύ τους.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
«Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι καταλυτικός για να εκπαιδεύσει τον ασθενή και για να τον προετοιμάσει ψυχολογικά πάνω στο νέο τρόπο ζωής του
Οι νοσηλευτές πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και να συμπληρώνουν με το έργο τους τη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τη θεραπεία των ασθενών» ανέφερε η κ. Κουλουκούρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ, Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
«Η τάση της Ευρώπης είναι ο ασθενής να αποφασίζει για τη θεραπεία του.
Η διαδικασία της συναπόφασης για τη θεραπευτική προσέγγιση είναι χρήσιμη για τον ασθενή, αλλά και για τον επαγγελματία υγείας» τόνισε η κ. Κουτσογιάννη.
Την παραπάνω άποψη επιβεβαίωσαν και τα συμπεράσματα 4 εργαστηρίων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.

ΒΑΣΩ ΜΑΡΑΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (ΣΑΜΣΚΠ)
«Η αμοιβαία εκτίμηση, η αλληλεγγύη και η καλή επικοινωνία μεταξύ γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών είναι ουσιαστική για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας των ασθενών. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των νοσηλευτών και να ενδυναμωθεί ο ρόλος των συλλόγων ασθενών», είπε η κυρία Μαράκα.

ΚΛΑΙΡΗ ΤΖΙΟΜΑΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας
«Είναι σημαντική η σχέση του ασθενή με το σύλλογό του. Η σχέση ασθενή–γιατρού είναι συχνά στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουμε με τα μέλη μας. Οι ασθενείς διεκδικούν ποιοτικότερο χρόνο με τους γιατρούς τους» ανέφερε η κυρία Τζιομάκη.
Αντιθέτως οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι οι νοσηλεύτριες είναι καθημερινές ηρωίδες ειδικά αυτές που υποστηρίζουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...