Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Αυτοί που μας αποχαιρέτισαν το 2016

Η μακροσκελής λίστα όλων εκείνων που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2016. Από τον Λέοναρντ Κοέν, στον Μοχάμεντ Άλι και από τον Φιντέλ Κάστρο στον Αντώνη Σουρούνη, είχαν όλοι τους κάτι να μας πουν, κάτι για να τους θυμόμαστε.

Λίγο πριν κλείσει το 2016, μνημονεύουμε όλους εκείνους που τερμάτισαν την πορεία της ζωής τους εδώ, αφήνοντας όμως πίσω τους βαθιά χαραγμένα τα χνάρια τους έτσι ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη χώρα μας, τείνουμε να αποχαιρετάμε με ανακούφιση κάθε χρόνο που φεύγει. Ζούμε (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) με την ελπίδα πως το νέο έτος που θα έρθει, θα είναι το "σωτήριον" που έλεγαν και οι παλιότεροι. Η αρχή μιας επιστροφής σε καλύτερες μέρες. Σε αυτές που δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη! Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι τείνουμε να γίνουμε μελωδραματικοί, υπερβολικοί. Πολύ φοβάμαι όμως πως εν προκειμένω, όση δόση δραματουργίας και να βάλει κανείς, δεν αρκεί για να περιγράψει τα συναισθήματα όσων νιώθουμε αποχαιρετώντας το 2016.
Annus HorribilisΕνδεικτικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι πως οι Έλληνες το 2016 αναζήτησαν περισσότερο στο διαδίκτυο μια φράση στα λατινικά που τα λέει όλα. Όχι, δεν ήταν ούτε το ελπιδοφόρο Dum Spiro Spero, ούτε το ρομαντικό Regina rosas amat. Δύο λέξεις: Annus Horribilis! Σε απλή μετάφραση, φρικαλέο έτος. Θαρρώ, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να περιγράψει κανείς την συλλογική μας ψυχολογία.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ο αριθμός των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές που βιώσαμε μέσα στο 2016. Επώνυμοι, αγαπητοί για τη δουλειά και τον χαρακτήρα τους, που άφησαν ανεξίτηλο το βηματισμό τους στον πλανήτη, έφυγαν για άλλες πολιτείες. Άνθρωποι της τέχνης, προσωπικότητες της πολιτικής και των γραμμάτων, άλλοι πρόωρα και άλλοι πλήρεις ημερών, προστέθηκαν σε μια μακροσκελή λίστα δυσαναπλήρωτων κενών.
Οι θάνατοι τους όμως, μπορεί να έφεραν θλίψη, περισυλλογή, προσέφεραν όμως σε πολλές περιπτώσεις και κάτι ακόμη. Παραδόξως, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Μας θύμισαν τους δεκάδες λόγους που αξίζει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο ακατόρθωτο. Μας ανάγκασαν να τους ξαναψάξουμε, οδηγώντας σε μουσικές, λογοτεχνικές και ιστορικές περιπλανήσεις που μόνο ουσιαστικά συμπεράσματα μπορεί να προσφέρουν. Ανέδειξαν με το προσωπικό τους παράδειγμα, πόσα μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος αν βάλει τους σωστούς στόχους και τα κατάλληλα όνειρα. Μια ελπίδα ότι δεν είναι όλα μαύρα, όσο κι αν πολλές φορές οι ειδήσεις γύρω μας μοιάζουν να σκοτεινιάζουν απειλητικά.
Εκείνοι που έφυγαν ανά τον κόσμο
Η λίστα των εκλιπόντων είναι κυριολεκτικά ατελείωτη. Εμείς παραθέσαμε όσους θέλουμε να αποχαιρετίσουμε, με μια τους φράση που θα μας συντροφεύει ακόμη και τώρα που δεν είναι κοντά μας.

Όσοι μας άφησαν από την Ελλάδα

Αντίστοιχα μακροσκελής όμως και η λίστα όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ελλάδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...