Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Οργή Άγκυρας για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων

Σε έντονους τόνους απάντησε η Άγκυρα στην απόφαση που έλαβε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει του οκτώ Τούρκους αξιωματούχους που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
"Θα επανεξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα" ήταν, ειδικότερα, το μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που μάλιστα "βλέπει" πολιτικά κίνητρα στην απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ, "οι προσπάθειες της Τουρκίας για τη δίωξη και τη δίκη των εγκληματιών θα συνεχιστεί, με τη χρήση όλων των νόμιμων μέσων κατά της αποφάσεως αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος".
"Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά." καταλήγει το υπουργείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
Το αίτημά μας σχετικά με την έκδοση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της δημοκρατικής συνταγματικής μας τάξης στις 15 Ιουλίου 2016 απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα.
Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας σε αυτή την απόφαση που αποτρέπει τα άτομα που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια πραξικοπήματος με στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία και από την οποία σκοτώθηκαν 248 μέλη από τις δυνάμεις  ασφαλείας μας αλλά και πολίτες, τραυματίστηκαν 2.193 πολίτες, ενώ έγινε και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου μας, να εμφανιστούν στο ανεξάρτητο τουρκικό δικαστικό σώμα.
Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες μέχρι σήμερα εμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του DHKP / C και του ΡΚΚ που έχουν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, με αυτή την απόφαση για μια ακόμη φορά δείχνουν ότι η Ελλάδα, σύμμαχος και γειτονική χώρα, αποφεύγει να εκπληρώσει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.
Η στάση αυτή του ελληνικού δικαστικού συστήματος, έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει τους δράστες χωρίς τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Ως μια χώρα που έχει βιώσει πραξικοπήματα και στο παρελθόν, η ίδια η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή έχει φέρει τον εαυτό της δυστυχώς στη θέση μιας χώρας που παρέχει καταφύγιο και προστασία σε πραξικοπηματίες.
Οι προσπάθειές μας για τη δίωξη και τη δίκη των εγκληματιών θα συνεχιστεί, με τη χρήση όλων των νόμιμων μέσων κατά της αποφάσεως αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...