Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων στο χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα

Ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και  δήλωσε βέβαιος ότι κανένας δεν επιθυμεί βήματα προς το παρελθόν, υπογράμμισε και κάλεσε όλα τα μέρη να βοηθήσουν την Ελλάδα να ολοκληρώσει την προσπάθεια γιατί το 2016 πέτυχε θαυμαστά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά.
  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας για την Ελλάδα και τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«
...Ενημερωθήκαμε από τον ESM σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Κατόπιν, ενημερωθήκαμε από τους θεσμούς για την τρέχουσα κατάσταση για την β’ αξιολόγηση. Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ότι θα ανέμενε κανείς, επίσης υπάρχει μεγάλη δυναμική με τα δημοσιονομικά, καλύτερα έσοδα από ότι περιμέναμε. Επίσης ακούσαμε ότι η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει για το 2016. Υπάρχει σαφής κατανόηση για το ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων και θα ενδυναμώσει την πεποίθηση όλων προς την καλύτερη εικόνα της Ελλάδας».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα και ότι η αξιοπιστία της χώρας δεν πρόκειται να χτιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα ως το 2018. Ο Μ. Σαπέν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ελπιδοφόρες» τις ελληνικές επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων. «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και δεν είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων. Αυτό υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο της Δημοκρατίας».
«Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Ο πρώτος κοινός τόπος ότι η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ότι ανέμεναν πολλοί. Όλοι συμφώνησαν ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο είχαμε φοβερά αποτελέσματα. Πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει στην ανάπτυξη φτάνοντας σε μια ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών πτυχών στη β’ αξιολόγηση επί του χρέους αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ο καθένας που μίλησε επεσήμανε πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος και πρέπει να φτάσουμε σε μια λύση πολύ γρήγορα».
Σε ότι αφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ αναφορικά με την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «Ένα εκκρεμές ζήτημα με το ΔΝΤ το οποίο ζητά να νομοθετήσουμε μέτρα μετά την περίοδο του προγράμματος από τώρα. Αυτό φαίνεται ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα συνεπώς νομίζω ότι η λήψη μέτρων δεν είναι απαραίτητη.
Αυτό υπερβαίνει το όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή κουλτούρα. Δεν είναι ορθό να ζητάς από μία χώρα να νομοθετήσει δύο τρία χρόνια πρωθύστερα το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Είναι μια δέσμευση που υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι οι δεοντολογικές αξίες παραγκωνίζονται έτσι. Μπορούμε να καλύψουμε το χάσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...