Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Επενδύσεις σε ΑΠΕ στη Βρετανία; Ποιες ΑΠΕ; Ποιες επενδύσεις;

Το 2010 η Βρετανική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά ένα Εθνικό Σχέδιο Υποδομών της χώρας, το οποίο έκτοτε επικαιροποιεί. Στις αρχές Δεκέμβρη 2016 παρουσιάστηκε η φθινοπωρινή επικαιροποίηση, που περιλαμβάνει επενδύσεις 502,4 δισεκατομμύρια στερλίνες σε πάνω από 700 έργα στην περίοδο 2016/17 έως 2020/21. Η Green Alliance, μια απ' τις πολυάριθμες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις "πρασινάδες" (βλέπε πράσινες επενδύσεις), εξέτασε λίγο πριν τα Χριστούγεννα τις τρεις τελευταίες επικαιροποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Υποδομών και διαπίστωσε πως στην τελευταία, φθινοπωρινή επικαιροποίηση έχουν "εξαφανιστεί" έργα συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων στερλινών, που προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς των ΑΠΕ και ιδίως στα αιολικά. Οπότε αμέσως ξεκίνησε η "γκρίνια", πως "η Βρετανία δεν θα πιάσει τον εθνικό της στόχο των ΑΠΕ" και "η Βρετανία δεν θα είναι συνεπής με τη δέσμευσή της στη Συμφωνία του Παρισιού". Στην πραγματικότητα ωστόσο η μείωση των "επενδύσεων" απλά αντανακλά την περικοπή των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ, που προέκυψε όταν ο Κάμερον είχε αντιληφθεί την αναποτελεσματικότητα των "επενδύσεων" σε αιολικά και Φ/Β και τον Απρίλιο 2014 ξεστόμισε το περίφημο "Get Rid of the Green Crap!". Χωρίς επιδοτήσεις τα αιολικά δεν μπορούν να επιβιώσουν, υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις.
Κανείς φυσικά δεν περιμένει από οργανώσεις σαν τη Green Alliance να μας πουν για τη μείωση των επενδύσεων στα αιολικά, καθώς ήδη απ' τον περασμένο Απρίλιο έχω γράψει πως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Κίνα κορύφωσαν το 2015 και μέχρι το 2020 ίσως έρχεται το τέλος των αιολικών. Τα τωρινά ευρήματα της Green Alliance απλά επιβεβαιώνουν την τάση. Και δείχνουν πόση μεγάλη ζημιά έκαναν στη χρεοκοπημένη χώρα Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος, με το όραμά τους για "2500MW νέα αιολικά & Φ/Β μέχρι το 2020", αλλά και το νέο νόμο για τις ΑΠΕ και την επανεπιβεβαίωση του "εθνικού στόχου" της Μπιρμπίλη. Όταν η Δυτική Ευρώπη εγκαταλείπει τα αναξιόπιστα αιολικά & Φ/Β με γοργά βήματα, εμείς θα συνεχίζουμε να συντηρούμε τις "πράσινες θέσεις εργασίας" Γερμανών και Δανών, με χρήματα που δεν έχουμε και δανειζόμαστε με όρους μνημονίων.
 
Αναλυτικά το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...