Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τον συμβιβασμό του 2012 με Σαμαρά, Στουρνάρα, Βενιζέλο επικαλείται η Siemens για να πετάξει από την δίκη το δημόσιο!!

Με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι αντιτίθενται στην νομιμοποίηση της παράστασης πολιτικής αγωγής, του Δημοσίου και του ΟΤΕ, συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. 
Η υπεράσπιση στην πλειοψηφία της επικαλέστηκε την σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens το 2012 ζητώντας την απόρριψη των αιτημάτων ΟΤΕ και Δημοσίου για παράσταση πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να διεκδικεί αποζημίωση εφόσον βάσει της εν λόγω σύμβασης με την γερμανική εταιρία αποζημιώθηκε με ποσό 270 εκατομμυρίων ευρώ ενώ κέρδισε επιπλέον ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ καθώς συμφωνήθηκε να «σβηστεί» χρέος της ελληνικής πλευράς προς την Siemens. 
Επεσήμαναν μάλιστα ότι η εν λόγω συμφωνία με την γερμανική εταιρία περιγράφεται ως διευθέτηση (settlement) γεγονός που έχει ιδιαίτερη νομική σημασία. Πολλοί εκ των συνηγόρων αναρωτήθηκαν στις αγορεύσεις τους πώς δύναται να διεκδικεί επιπλέον χρήματα το Δημόσιο εφόσον με την σύμβαση του 2012 αποσβέστηκαν οι απαιτήσεις του, κάτι που λειτουργεί ,όπως τονίστηκε στο δικαστήριο, και για τα φυσικά πρόσωπα. 
«Τι αξιοπιστία έχει ένα κράτος που πρώτα συμφωνεί και μετά έρχεται στην δίκη και διεκδικεί άλλα 69 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση;» αναρωτήθηκε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος συνήγορος Γερμανού κατηγορούμενου πρώην στελέχους της μητρικής Siemens.
Στο δικαστήριο διατυπώθηκε από την υπεράσπιση η άποψη ότι το Δημόσιο δεν δικαιούται να παρασταθεί για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» καθώς το αδίκημα δεν θίγει κανένα αγαθό του κράτους. «Είναι αγαθό του κράτους η ακεραιότητα των συναλλαγών; Μία τέτοια αντίληψη ανήκει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως το κράτος σοβιετικού τύπου και δεν έχει θέση στην Ελλάδα».
Όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να παρασταθεί καθώς οι φερόμενοι λαβόντες δώρα είναι πρώην υπάλληλοι του ΟΤΕ ως νομικού προσώπου και όχι του Δημοσίου ενώ τόνισαν ,σε ότι αφορά την δωροδοκία για την οποία δικάζεται ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ότι το θέμα κρίνεται σε άλλη δίκη και όχι σε αυτήν.
Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ, κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης δέχθηκαν ότι θα μπορούσε να παρασταθεί μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας και μόνο σε βάρος των πρώην υπαλλήλων του ενώ πολλοί τόνισαν πως ο οργανισμός διεκδικεί αποζημίωση 64 εκατομμύρια με αγωγή του ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης. Μάλιστα με αφορμή αυτήν την διεκδίκηση του ΟΤΕ , αρκετοί συνήγοροι τόνισαν πως στην δίκη “σημειώνεται το παράδοξο” να διεκδικεί το Δημόσιο αποζημίωση 69 εκατομμύρια ευρώ με την παράσταση του στην παρούσα δίκη αλλά και να διεκδικεί και ο ΟΤΕ μέσω της γερμανικής Δικαιοσύνης αποζημίωση 64 εκατομμύρια ευρώ. 
«Η ζημία όμως είναι μία σύμφωνα με το βούλευμα και δεν μπορεί να διεκδικεί αποζημίωση για ένα αδίκημα δύο φορές» είπαν στο Δικαστήριο.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.

http://www.efsyn.gr/arthro/diki-siemens-na-apovlithei-dimosio-kai-o-ote

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...