Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!! Με "πέτσινες" Γερμανικές Μελέτες συνεχίζεται πλέον η Κλιματική απάτη.

Η Γερμανία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της Συνόδου G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Τον Ιούλιο θα γίνει η Σύνοδος των ηγετών στο Αμβούργο και ήδη γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες. Στο διήμερο 17-18 Μαρτίου έγινε στο Μπάντεν-Μπάντεν σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, οπότε η Γερμανία πήρε τη μεγάλη κρυάδα απ' τις ΗΠΑ: στο πεντασέλιδο ανακοινωθέν δεν θα βρείτε πουθενά τις λέξεις "αέρια θερμοκηπίου", "κλίμα", "κλιματική αλλαγή", "υπερθέρμανση", "Συμφωνία του Παρισιού". Η παρέμβαση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν καταλυτική και μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν πάνω στην ψυχρή άρνηση του Τραμπ να δώσει το χέρι του στη Μέρκελ την ίδια ημέρα, αλλά η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην κλιματική απάτη στο κοινό ανακοινωθέν του Μπάντεν-Μπάντεν είναι ίσως ακόμα πιο σοβαρή υπόθεση.
Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, στις 20 Μαρτίου παρουσιάστηκε στο Βερολίνο μια "μελέτη" της IRENA, Διεθνούς Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ΙΕΑ, με θέμα "Perspectives for the Energy Transition". Το πλήρες κείμενο έχει έκταση 204 σελίδες, υπάρχει ωστόσο και 15σέλιδη Περίληψη, που συνοψίζει τα βασικά "συμπεράσματα". Τα "ωραία" ξεκινούν στην 3η σελίδα, όπου μαθαίνουμε πως ... τη "μελέτη" την παρήγγειλε η Γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να διερευνήσει την ενεργειακή μετάβαση που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά κάτω απ' τους 2οC, όπως λέει η Συμφωνία του Παρισιού. Μόνο που η Γερμανική Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με την ιδέα πως η Συμφωνία του Παρισιού δεν ευδόκησε να ζήσει ούτε καλά-καλά ένα χρόνο, μόλις έσβησε το 1ο κεράκι το Δεκέμβριο 2016 έσβησε μαζί με το κεράκι, καθώς το Νοέμβριο εκλέχθηκε ο Τραμπ, με σαφή πολιτική την απόσυρση των ΗΠΑ απ' τη Συμφωνία του Παρισιού και ήδη απ' τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της διακυβέρνησης έχουμε σαφείς ενδείξεις για εγκατάλειψη της κλιματικής απάτης. Συμφωνία του Παρισιού χωρίς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα και μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη, δεν μπορεί να υπάρξει.
Το πρόβλημα πλέον είναι πως Γερμανοί και Γάλλοι έχουν επενδύσει πολλά στην κλιματική απάτη και στη Συμφωνία του Παρισιού, οι πρώτοι για να πουλήσουν αιολικά & Φ/Β και οι δεύτεροι για να πουλήσουν πυρηνικά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να προχωρήσει πάση θυσία η απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής κι αυτό θα το βιώνουμε όλο και περισσότερο σε επίπεδο ΕΕ.
Η "μελέτη" λοιπόν ξεκινά με την επισήμανση πως το ΙΕΑ και η IRENA έκαναν ξεχωριστές προσεγγίσεις για την επίτευξη "με πιθανότητα 66%" του στόχου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας το πολύ έως 2οC μέχρι το 2100, άρα δέχονται εξαρχής μια πολύ σημαντική πιθανότητα αποτυχίας στο στόχο κατά 34%. Από μόνο του αυτό αρκεί για να χαρακτηρίσει τη "μελέτη" ανεπαρκή, αλλά υπάρχουν κι άλλα.
Το ΙΕΑ λοιπόν βρήκε πως για να επιτευχθεί ο στόχος "με 66% πιθανότητα" πρέπει οι παγκόσμιες εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" να κορυφωθούν το 2020, δηλαδή πρακτικά σήμερα! Στη συνέχεια πρέπει να μειωθούν κατά 70% μέχρι το 2050, κάτι που ούτε στα χαρτιά δεν γίνεται, πολύ περισσότερο στην πράξη, καθώς πρέπει σε ΌΛΕΣ τις χώρες να επιβληθούν αμέσως αυστηρές περικοπές στη χρήση ορυκτών καυσίμων, η τιμή του δικαιώματος εκπομπών CO2 να φθάσει στα 190 δολάρια ΗΠΑ και να μειωθεί η ενεργειακή ένταση των οικονομιών κατά 2,5% κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, προσέξτε, απ' το ...2014 έως το 2050! Η μείωση αυτή είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη απ' αυτή που παρατηρήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια. Μέχρι το 2050 σχεδόν το 98% της ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να προέρχεται από πηγές "χαμηλής" εκπομπής CO2, το 70% των νέων αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά, να γίνει ανακατασκευή όλου του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, η ένταση εκπομπών CO2 της βιομηχανίας να είναι μειωμένη κατά 80% ως προς τα σημερινά επίπεδα. 
Και φθάνουμε στο "ζουμί" της υπόθεσης: πόσο θα κοστίσει το παρανοϊκό σενάριο που μόλις διαβάσατε; Ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου  3,5 ΤΡΙΣεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για ΚΑΘΕ χρόνο απ' το 2016 μέχρι το 2050 και πάνω από 105 ΤΡΙΣεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ συνολικά, κι αυτά μόνο για αρχή, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Σας το έχω πει απ' την πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου, "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!" Και βεβαίως το σενάριο έχει φυσικό αέριο, πολύ φυσικό αέριο, για να υποστηρίζει τις δήθεν ΑΠΕ.
Στο σενάριο της IRENA το μερίδιο των ΑΠΕ πρέπει ν' αυξηθεί το 2050 στο 65% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας (όχι μόνο ηλεκτρισμού), από 15% σήμερα. Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής έντασης πρέπει να διπλασιαστούν μέχρι το 2030, στο 2,5% ανά έτος και να παραμείνουν σ' αυτό το ρυθμό έως το 2050. Η συνολική χρήση ορυκτών καυσίμων θα μειωθεί το 2050 στο ένα τρίτο του σημερινού επιπέδου. Κυρίως θα μειωθεί η χρήση κάρβουνου, η χρήση πετρελαίου θα είναι στο 45% της σημερινής και το φυσικό αέριο θα χρειάζεται συστήματα CCS (συλλογής και αποθήκευσης του CO2). Το σενάριο της IRENA είναι ακόμα πιο ακριβό, φθάνει τα 145 ΤΡΙΣεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ συνολικά. Χρειάζεται μήπως να πω εγώ προς ποιες τσέπες θα κατευθυνθούν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...