Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού "Η ΑΛΚΥΩΝ": ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΒΙΤΖΟΤΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού "Η ΑΛΚΥΩΝ" σε επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την απαγόρεση της αλιείας από βιτζότρατες στον Κορινθιακό αναφέρει τα εξής:
Κύριε υπουργέ,
Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε, μέσα από την υπουργική απόφαση 6719/146097 της 30-12-2016, ότι για μια ακόμη φόρα θεσπίσατε διαχειριστικό σχέδιο για την βιτζότρατα, που με απόφαση της Ε.Ε. τελούσε υπό απαγόρευση μέχρι του Δεκεμβρίου 2014.

Ξέρετε καλά ότι το διαχειριστικό σχέδιο θα πρέπει να θέτει σαν στόχο την αποκατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων σε επίπεδα ανώτερα των σημερινών. Πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιστροφή της βιτζότρατας, η οποία λειτουργεί κοντά στις ακτές και σαρωτικά; Η απόφαση αυτή για δεύτερη φορά από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας αφορά αυτό το οποίο σφόδρα κατηγορούσατε λίγους μήνες πριν γίνεται υπουργός. Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τις απαιτήσεις μιας μικρής μερίδας αλιέων (η οποία καλά οργανωμένη στην στήριξη με κάθε τρόπο των συντεχνιακών συμφερόντων της επί σειρά δεκαετιών συνέβαλε καθοριστικά στην σημερινή κατάντια των Ελληνικών θαλασσών) αγνοώντας τα απελπισμένα καλέσματα του 95% των αλιέων.
Ως Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού "Η ΑΛΚΥΩΝ" έχουμε ήδη απευθυνθεί στο Υπουργείο σας με προηγούμενες επιστολές για τον Κορινθιακό Κόλπο. Ο Σύλλογος Φωκίδας Κρισσαίος, μέλος της Ομοσπονδίας μας, έχει απευθυνθεί σε εσάς πριν ένα χρόνο περίπου με συγκεκριμένα στοιχεία και ερωτήματα:
α)Σας έστειλε επώνυμα αναφορά και φωτογραφία βιτζότρατας να αλιεύει στον Κρισσαίο Κόλπο σέρνοντας το δίχτυ με το σκάφος δεμένο από βράχια της ακτής μη αφήνοντας καμία αμφιβολία για το πώς εφαρμόζονται η άδειες για δήθεν επιστημονική έρευνα.
β)Έχοντας συλλέξει στοιχεία για το πότε και το πού έδρασαν οι βιτζότρατες στον Κρισσαίο Κόλπο τις ημέρες της δήθεν επιστημονικής αλιείας, σας ζήτησε πρόσβαση στα δελτία αλιευμάτων τα οποία θεωρητικά σας κατέθεσαν τα σκάφη της περιοχής για να αντιπαραθέσει τα στοιχεία και να προκύψει η σοβαρότητα και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Δεν τους- μας κάνατε την τιμή να μας απαντήσετε.
γ)Σας ζήτησε την ακριβή ψηφιακή διεύθυνση στην οποία (σύμφωνα με την απόφαση που εσείς υπογράψατε πέρυσι) μπορεί κάποιος να βρει τους χάρτες της Ποσειδωνίας προκειμένου να γίνει σαφές πού δεν πρέπει να αλιεύουν «επιστημονικά» οι βιτζότρατες. Και σε αυτό το τόσο απλό και στοιχειωδώς απαραίτητο για να έχει υπόσταση η απόφασή σας δεν τους – μας κάνατε την τιμή να μας απαντήσετε.
Κατανοούμε πιθανά φαινομενικά αρχικά αδιέξοδα από την έλλειψη σωστής προετοιμασίας της Χώρας μας τα πολλά προηγούμενα χρόνια για να μπορεί σήμερα να προχωρήσει στα απαιτούμενα επόμενα βήματα οργάνωσης της αλιείας. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι η διαπλοκή που κατέστρεψε την Ελλάδα, που εσείς σήμερα προσπαθείτε να ανοικοδομήσετε, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε εφήμερη. Στις τόσες δεκαετίες δράσης της απέκτησε σίγουρα και οργάνωση και βάθος και σήμερα είναι αναμενόμενο να παλεύει για ανάκτηση και διατήρηση των κεκτημένων της. Σας καλούμε να εξετάσετε περισσότερο σε βάθος τον ισχυρισμό αυτών που σας παρουσιάζουν αδιέξοδα δείχνοντάς σας μονόδρομους ως επιλογή, καθώς και την σχέση τους και τις ευθύνες τους για την σημερινή κατάσταση. Θα πρέπει να σας προβληματίσει το γιατί τα όποια επιχειρήματα όσων σας προέτρεψαν στην σημερινή επιλογή σας δεν μπορούν να γραφτούν επίσημα σε χαρτί ή να αποτελέσουν θέμα μιας ανοιχτής δημοκρατικής συζήτησης όπου θα μπορούν όλες οι πλευρές να ασκήσουν την κριτική τους.
Η αρχική επιλογή σας δεν διαφοροποιεί ούτε πρόκειται να διαφοροποιήσει σε τίποτα την καταστροφική πορεία στην αλιεία την οποία ο Ελληνικός λαός σας εξέλεξε να ανατρέψετε. Η πολιτική του παρελθόντος δε έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς τελικά ολοκληρωτικά καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία θα χρεωθεί αναπόφευκτα ο "τελευταίος διαχειριστής". Τα ιχθυοαποθέματα στον Κορινθιακό βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κατάρρευση δείχνοντας ότι δεν είμαστε μακριά από μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να είστε ο "τελευταίος διαχειριστής".
Για εμάς ως Ομοσπονδία δεκάδων συλλογικών φορέων του Κορινθιακού με σαραντάχρονη δράση, δεν είναι επιλογή αλλά σκοπός ύπαρξης να κάνουμε το καλύτερο για το συμφέρον του συνόλου των κατοίκων του Κορινθιακού Κόλπου και να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε καταστροφικές επιλογές. Οι θέσεις μας δεν αποτελούν επιλογές με βάση την αισθητική αλλά αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας παρακολούθησης και μελέτης της πραγματικότητας και πολυετούς συνεργασίας με πλήθος επιστημονικών φορέων. Η αλιεία θα πρέπει να ξαναγίνει μια πηγή πλούτου για την χώρα μας με τον πρέποντα σεβασμό στην βιοποικιλότητα που θα ανταποδώσει με την αειφορία της πηγής αυτής.
Η Ομοσπονδία μας σας ζητά:
α)Να ελέγξετε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι το Υπουργείο σας σε θέση να απαντήσει στα τόσο απλά προαναφερόμενα ερωτήματα.
β) Να παγώσετε την ισχύ της αρχικής σας απόφασης και να επανεξετάσετε το θέμα.
γ) Να επιμείνετε στην οριστική απαγόρευση της βιτζότρατας καθώς και των άλλων συρόμενων εργαλείων δίνοντας βάση στην οργάνωση και στήριξη της παράκτιας αλιείας που αφορά πολλές χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες.
γ) Να προχωρήσετε άμεσα σε ένα ρεαλιστικό Διαχειριστικό πρόγραμμα για την παράκτια αλιεία που να περιλαμβάνει μόνιμα θαλάσσια καταφύγια εμπλουτισμού του κατά τόπου ιχθυοαποθέματος σε συνδυασμό με απαγόρευση της αλιείας κάποιο μικρό αρχικά χρονικό διάστημα όπου παρουσιάζεται η μέγιστη αναπαραγωγική δραστηριότητα ανά τόπο και είδος με παρακολούθηση του αποτελέσματος και αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση κ.λ.π..
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...