Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Όλγα Γεροβασίλη: Ξεκινά η χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου

Ξεκινά άμεσα η  χαρτογράφηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα, τόσο ως προς το είδος των συμβάσεων, όσο και ως προς το τι ανάγκες έρχονται αυτές να καλύψουν, ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην Realnews .
«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε αυτήν την κατάσταση, με απόλυτο σεβασμό στο νομικό πλαίσιο της χώρας και τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία», τόνισε.

Ειδικότερα απαντώντας η υπουργός στην ερώτηση αν εξτάσει η κυβέρνηση τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο είπε: «Το θέμα των συμβασιούχων έχει ταλανίσει για πολλά χρόνια τη δημόσια διοίκηση και την ελληνική κοινωνία. Είναι γνωστό ότι πολλές θέσεις συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου και όχι μόνο έκτακτες. Επίσης, στους συμβασιούχους υπάρχει πολυδιάσπαση και κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων (δωδεκάμηνες, οκτάμηνες, δίμηνες συμβάσεις κ.ο.κ.), που δημιουργεί ένα χαοτικό τοπίο.
Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει, όπως θα έπρεπε να προβληματίζει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση που προωθεί βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στο κράτος.
Αυτό που ξεκινάμε είναι η χαρτογράφηση αυτού του τοπίου, προκειμένου να αποκτήσουμε σαφή εικόνα, τόσο ως προς το είδος των συμβάσεων, όσο και ως προς το τι ανάγκες έρχονται αυτές να καλύψουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε αυτήν την κατάσταση, με απόλυτο σεβασμό στο νομικό πλαίσιο της χώρας και τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία».

Η κ. Γεροβασίλη παρουσίασε και στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σήμερα, σημειώνοντας ότι  «ο δημόσιος τομέας στοχοποιήθηκε, προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές που οδηγούσαν σε απολύσεις και υποβάθμιση των υπηρεσιών του. Συκοφαντήθηκε και μάλιστα ως αντίπαλος του ιδιωτικού τομέα» σημειώνοντας ότι   αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2009.
Συγκερκιμένα η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο του δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2009. Το δε τακτικό προσωπικό του Δημοσίου στο τέλος του 2009 ανερχόταν σε 692.900 υπαλλήλους και σήμερα βρίσκεται στους 565.000, από τους οποίους οι 344.000 είναι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ένστολοι και κληρικοί. Επομένως, το Δημόσιο δεν είναι υπερτροφικό.
Ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων έχει ανέβει κατά πολύ, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη που έχουμε εκπονήσει. Το Δημόσιο «γερνάει» μετά το πάγωμα των προσλήψεων που έγινε ουσιαστικά από το 2009. Έτσι, δεν έχει μπει νέο αίμα που, σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων να επιτρέπει στο κράτος, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Το σχέδιό μας για τη διοικητική μεταρρύθμιση έρχεται να λύσει αυτού του τύπου τις παθογένειες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...