Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Χιλή: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ

Ως 7,1 βαθμών καταγράφηκε αρχικά ο σεισμός στη Χιλή που έθεσε σε συναγερμό το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, ενώ στη συνέχεια υποβαθμίστηκε σε σεισμό 6,9 βαθμών, και χαρακτηρίστηκε μη καταστροφικός.
Οι χιλιανές αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της παραθαλάσσιας περιοχής περίπου 97 χλμ δυτικά του Σαντιάγο και λίγο αργότερα το Κέντρο Προειδοποίησης ανέφερε ότι υπήρξαν μικρά κύματα τσουνάμι περίπου 15 εκατοστών.

Τουλάχιστον δύο μετασεισμικές δονήσεις 5,0 και 5,4 βαθμών καταγράφηκαν στο ίδιο σημείο και έγιναν επίσης αισθητοί στο Σαντιάγο.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά της παράλιας πόλης Βαλπαραΐσο, και εστιακό βάθος 25 χλμ υπό τον βυθό (αρχικά είχε προσδιοριστεί ως 10 χλμ υπό τον βυθό) και έγινε αισθητός στην Αργεντινή, από την άλλη πλευρά της οροσειράς των Άνδεων.
Η πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα ή σημαντικές ζημιές» αλλά σε ορισμένες περιοχές έπαψαν να λειτουργούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάριο Φερνάντες, προκλήθηκαν και κατολισθήσεις αλλά «γενικά η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα δραματική, δεδομένης της έντασης του σεισμού».
Ο σεισμός έσεισε τα κτίρια επιχειρήσεων του Σαντιάγο επί περίπου 30 δευτερόλεπτα, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.
Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ανάγκασαν τα διυλιστήρια πετρελαίου Aconcagua να διακόψουν τη λειτουργία τους προσωρινά για λόγους ασφάλειας, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου ENAP.
Οι αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί στη Χιλή περιορίζουν τις ζημιές στα κτίριά της.
Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό», μια περιοχή που περιβάλλει τον Ειρηνικό και ευθύνεται για θανατηφόρους σεισμούς, ιδιαίτερα έναν 8,8 βαθμών το 2010 στη νοτιοκεντρική Χιλή που ισοπέδωσε τις παράλιες πόλεις μέσω τσουνάμι και άφησε 500 νεκρούς.
Ο σεισμός του 2010 είναι ο έκτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ενώ ο μεγαλύτερος στην ιστορία – ισχύος 9,5 βαθμών, το 1960 – επίσης καταγράφηκε στη Χιλή. Στη χώρα επίσης σημειώθηκε σεισμός 7,6 βαθμών την ημέρα των Χριστουγέννων πέρυσι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...