Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Αναγκαία η αναθεώρηση του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων και των Ποσοστών Αναπηρίας

Από το 2013, δεν έχει γίνει καμία αναθεώρηση του παραπάνω καταλόγου για τη συμπερίληψη και άλλων ασθενειών (όπως ψυχιατρικές παθήσεις, π.χ. σχιζοφρένεια, ο ιός HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, η αιμορροφιλία, η νόσος Crohn, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) αλλά και για τη διόρθωση παραλείψεων στις ήδη αναφερόμενες παθήσεις (π.χ. ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ.), με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την προσωρινή διακοπή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας.

Αναγκαία είναι και η αναθεώρηση/επικαιροποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας που, μετά την αναθεώρηση του 2012, έχει παρουσιάσει αρκετά προβλήματα και παράδοξα κατά την εφαρμογή του π.χ. περιπτώσεις όπου, ενώ πιστοποιείται η επιδείνωση προϋπάρχουσας πάθησης η οποία έδινε ποσοστό αναπηρίας 80%, το νέο ποσοστό που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 67%.
Η βουλευτής επισημαίνει ότι την επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού είχαν ζητήσει με ερώτησή τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 (4307/27-11-2013) ενώ και το Τμήμα Α.με.Α ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία στις 3/12/2016 αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάρα τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το στενό οικονομικό πλαίσιο του νέου μνημονίου θα κάνει τα πάντα με όλες του τις δυνάμεις ώστε …να ενταχθούν και άλλες παθήσεις στις 43 μη αναστρέψιμες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λ.π.».
«Δυστυχώς, μετά από 2 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης, η ‘ευαισθησία’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα άτομα με αναπηρία παραμένει ‘στα χαρτιά’» αναφέρει η βουλευτής και ρωτά την Υπουργό:
  • 1)      Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων και σε επικαιροποίηση του ΕΠΠΠΑ και πότε;
  • 2)      Ποιά είναι η πορεία των εργασιών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρ. 7 ν. 3863/2010 και πότε αναμένεται να ολοκληρώσει την εξέταση των παραπάνω θεμάτων μείζονος σημασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρίες;
  • 3)      Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σχετικές αποφάσεις και της Επιτροπής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση (π.χ. για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με αρ. πρακτικού 4/24-5-2016) και ποιες παθήσεις αφορούν; Πού οφείλεται η καθυστέρηση;
  • 4)      Έχουν υποβληθεί σχετικές εισηγήσεις από την Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ και ποιες παθήσεις αφορούν;
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...