Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ιστορικό και θεολογικό σχόλιο στη σταύρωση

Βασίλης Ξυδιάς 
«Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν» 
Γιατί οι Εβραίοι θέλησαν να σταυρωθεί ο Ιησούς; Αυτό είναι το ερώτημα που διερευνά η ομιλία· όχι από τη σκοπιά της θείας οικονομίας (του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία του Ανθρώπου), αλλά από μια πιο «πεζή» ιστορική άποψη. Από τη σκοπιά των ίδιων των συμπατριωτών και ομοθρήσκων του Ιησού, που τον είδαν σαν απειλή και αποφάσισαν να τον εξοντώσουν. 
Όμως στην πορεία της ομιλίας διαφαίνεται ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο το τι συνέβη τότε, πριν από 2000 χρόνια, αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα. Και πως στην πραγματικότητα οι διάφοροι ιδεολογικοί τύποι (του Σαδδουκαίου, του Ζηλωτή και του Φαρισαίου) δεν αφορούν μόνο το εβραϊκό παρελθόν, αλλά και το σήμερα του Χριστιανισμού.
Χρήστος Μερινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...