Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Είδηση που δεν θα δεις πουθενά: Παραχώρηση 1000 στρεμμάτων σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα ανέπτυξε από το Βελβεντό, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Π.Ε. Κοζάνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθούν 1000 στρέμματα από δημόσιες εκτάσεις σε 100 νέους από την περιοχή της Εορδαίας που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.
Ανέφερε ότι επιλέχθηκε πιλοτικά η Κοζάνη διότι διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία, έχει το φυσικό πλεονέκτημα του υπεδάφους και του μικροκλίματος, στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται περί τα 8.000 στρέμματα ενώ υπάρχει και εξειδικευμένη μεταποιητική μονάδα που επεξεργάζεται αρωματικά φυτά.
Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών από τα 40.000 στρέμματα που είναι σήμερα, στα 100.000 στρέμματα σε διάστημα ενός έτους.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για τις πολιτικές αποκέντρωσης που εφαρμόζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι αναφέρθηκε στην εκχώρηση του 37% των χρημάτων που ανήκουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης ώστε «να συνδιαχειριστούμε υπηρεσίες και δράσεις από κοινού με τις περιφέρειες της χώρας».
Οι οφειλές των αγροτικού κόσμου προς τον εκκαθαριστή της πρώην αγροτικής τράπεζας αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους εκκαθαριστές ώστε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η αγροτική περιουσία που υπάρχει πίσω από τα ανεξόφλητα χρέη». Υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «να δώσουμε την δυνατότητα έστω με κάποιες διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούμε να μείνουν στην αγροτική παραγωγή κρατώντας τον αγροτικό κλήρο, ειδάλλως θα επιδιώξουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο εξασφαλίζοντας ότι ο κλήρος δεν θα φύγει από το χώρο των αγροτών».
Μίλησε για τα χρέη παλιότερων εποχών όπως του πακέτου Χατζηγάκη κα τις ενισχύσεις των μεγάλων συνεταιρισμών που κρίθηκαν από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο παράνομες και σήμερα μας ζητείται η επιστροφή τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ, κάτι όμως το οποίο «το διαπραγματευόμαστε με την Κομισιόν».


Πηγή
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...