Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το ξεπούλημα
του «Ερρίκος Ντυνάν» μετά τις αποκαλύψεις του Documento. Αν και
προγραμματισμένη για σήμερα ήταν η κατάθεση του εξαδέλφου του Κυριάκου
Μητσοτάκη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΙΕΝ, Αλέξανδρου
Πανεθυμιτάκη, τελικά η εξέταση του ομότιμου καθηγητή
του ΕΚΠΑ μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση. Στη θέση του εξετάστηκε
μόνο ο δεύτερος μάρτυρας που είχε προγραμματιστεί να καταθέσει, Βασίλης
Στεργίου.
Ο Βασίλης Στεργίου ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν» από το 2010 έως το 2012, δηλαδή κατά θητεία Λοβέρδου στο αρμόδιο υπουργείο. Ο μάρτυρας εκτός από τις αξιολογικές κρίσεις που θα παραθέσει στην Επιτροπή αναφορικά με την κατάληξη του ΚΙΕΝ, θα διαφωτίσει την περιβόητη δικαστική διαμάχη που είχε ο Μαρτίνης με τον Βγενόπουλο, καθώς σύμφωνα με τον υπόδικο πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου ο Λοβέρδος μεσολάβησε για να προασπίσει τα συμφέροντα του αποθανόντα επιχειρηματία, ζητώντας εκβιαστικά από τον Μαρτίνη να αποσύρει τα ένδικα μέσα που είχε κινήσει.
Εν συντομία:
Ο Βασίλης Στεργίου παραδέχτηκε πως διορίστηκε στο «Ντυνάν» από τον κ. Λοβέρδο επειδή είναι οικογενειακοί φίλοι
Λάμβανε 2.300 ευρώ το μήνα, δεν διεκδικεί τα χρωστούμενα από το ΚΙΕΝ – Εργασιακή εμπειρία διοίκησης ανάλογων ιδρυμάτων δεν είχε ο μάρτυρας
Το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, όντας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει πως όλες οι πρωτοβουλίες του Ανδρέα Λοβέρδου έγιναν για το καλό του Ιδρύματος. Συμφώνησε πως ο συμβιβασμός με τον Βγενόπουλο χαρακτηρίζεται ως «εκβιασμός». Αν και κατά τη θητεία του στο Δ.Σ. πάρθηκε η απόφαση για να αποσυρθούν τα ποινικά μέτρα κατά του Βγενόπουλου, ο κ. Στεργίου ως αντιπρόεδρος που ήταν δεν κατάφερε να κάνει τίποτα για τα τζάμπα νοσήλια και τους αργόμισθους.
Ρόλο συνηγόρου του μάρτυρα έχουν αναλάβει οι βουλευτές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Η αρχή της συνεδρίασης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε πως o Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης δεν θα δώσει το «παρών» σήμερα στην Επιτροπή, ενώ συζητήθηκε και η μετάθεση της κατάθεσης του Ανδρέα Λοβέρδου για τη μεθεπόμενη Τρίτη.
Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα πως στην Επιτροπή έφτασε μηχανογραφημένος κατάλογος με τους προμηθευτές του Ντυνάν, αλλά και κατάλογος για τις αποζημιώσεις σε μέλη του Δ.Σ. από το 2006 έως το 2014. Επίσης, πληροφόρησε και για έγγραφα που έφτασαν από τους εργαζομένους του «Ντυνάν», οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους μετά τον πλειστηριασμό.
Η εξέταση του Στεργίου
Αφού ο μάρτυρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και δήλωσε δικηγορική ιδιότητα ξεκίνησε η εξέταση από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα. Μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή, ο κ. Στεργίου χαρακτήρισε ένα sui generis νοσηλευτικό ίδρυμα το «Ντυνάν», αφού μπορεί να μην είχε μετόχους αλλά παράλληλα δεν λειτουργούσε και ως νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Για τους λόγους που οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού το ΚΙΕΝ, ο δικηγόρος απάντησε πως η πρώτη αιτία ήταν τα υπεράριθμα δωρεάν νοσήλια και η δεύτερη ότι υπήρχαν υπέρογκες αμοιβές στο στελεχιακό δυναμικό του ιδρύματος.
Ο κ. Στεργίου υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του Ανδρέα Λοβέρδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο τότε υπουργός Υγείας εξασφάλισε άδεια καλής λειτουργίας του ΚΙΕΝ. Όταν ρωτήθηκε για την περιβόητη παρέμβαση Λοβέρδου υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου για να αποσύρει ο Μαρτίνης τα ένδικα μέσα που είχε κινήσει κατά του επιχειρηματία, ο μάρτυρας αρχικά απάντησε πως το ΚΙΕΝ βρέθηκε στη μέση μιας σύγκρουσης απίστευτων συμφερόντων. Ο Λάππας αντιλήφθηκε την απόπειρα στρεψοδικίας του μάρτυρα και επέμενε να λάβει ξεκάθαρη απάντηση για το τι κέρδισε το «Ντυνάν» από την παρέμβαση Λοβέρδου. Τότε, οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς η Εύη Χριστοφιλοπούλου παρενέβαινε μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ, ζητώντας από τον κ. Λάππα να σταματήσει να διακόπτει τον μάρτυρα. «Έχετε πολλούς συνηγόρους εδώ…» σχολίασε δηκτικά απευθυνόμενος στον μάρτυρα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εν τέλει, διασφαλίσατε τα συμφέροντα του ΚΙΕΝ;» ρώτησε ο κ. Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν αποσύρθηκε κανένα μέσο αστικής φύσεως στη θητεία του κ. Λοβέρδου». Πρόσθεσε, επίσης, πως κατά τη θητεία Λοβέρδου δόθηκε εντολή να γίνουν ένδικα μέσα και υποστήριξε πως το Μάιο του 2012 έγινε η απόσυρση των ένδικων μέσων, εννοώντας πως οι νομικές διαδικασίες αποσύρθηκαν αφού μετά την αποχώρηση του Λοβέρδου από το υπουργείο. Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής πήρε το λόγο για να τονίσει πως υπήρχε προσυμφωνία με τον Μαρτίνη για να αποσύρει τα μέσα αυτά στο ακροατήριο, δηλαδή η συμφωνία αυτή έγινε κατά τη θητεία Λοβέρδου.
Αυτό που δεν μπόρεσε να αρνηθεί ο κ. Στεργίου ήταν η απόσυρση της μήνυσης του Μαρτίνη κατά του Βγενόπουλου κατά τη θητεία του Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. «Όταν αποσύρθηκε η μήνυση στάλθηκαν λεφτά 1,3 εκατ. ευρώ από τη Marfin» είπε, προσθέτοντας πως ενδέχεται να αποδεσμεύτηκε κι άλλο ποσό ανάλογου ύψους από την τράπεζα μετά την απόσυρση της μήνυσης Μαρτίνη, χωρίς όμως να είναι βέβαιος.
«Ήμασταν το αδύναμο μέρος σε αυτό το συμβιβασμό» παραδέχτηκε, ενώ όταν ο κ. Λάππας αποκάλεσε τον συμβιβασμό ως εκβιασμό, εκείνος δεν το αρνήθηκε.
Η μπάλα στην εξέδρα
Ο Γιώργος Γεωργαντάς και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, παίρνοντας το λόγο για να εξετάσουν τον μάρτυρα, αντί να διερευνήσουν τις πολιτικές ευθύνες που εντοπίζονται το επίμαχο διάστημα, εστιάζουν στις ευθύνες Μαρτίνη. Το πρόβλημα είναι πως το αντικείμενο της Εξεταστικής δεν αφορά τα πεπραγμένα του πρώην προέδρου του ΚΙΕΝ, που σαφώς και δεν επιδέχονται αντίρρησης πως ήταν μεμπτά, αλλά στοχοθεσία έχει τον εντοπισμό των παραβάσεων του πολιτικού προσωπικού κατά το επίμαχο διάστημα.
Κατά την εξέτασή του από τον κ. Γεωργαντά, ο μάρτυρας επικαλούταν συνεχώς πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, τα οποία και ο ίδιος εμμέσως τα χαρακτήρισε αναξιόπιστα, αφού άλλα λέγονταν και άλλα γράφονταν. Επ’ αυτού, υποτήριξε πως εκείνος ζητούσε από το Δ.Σ. μειώσεις μισθών και ο Μαρτίνης έκανε λόγο για αυξήσεις.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε όλες εκείνες τις ερωτήσεις για να δώσει τις ανάλογες πάσες στον μάρτυρα, με σκοπό να αποδειχτεί πως όλα ήταν καλώς καμωμένα κατά τη θητεία Λοβέρδου. Ο μάρτυρας επανέλαβε δε πως τα ένδικα μέσα κατά του Βγενόπουλου αποσύρθηκαν όταν ο Λοβέρδος δεν ήταν υπουργός, παραδεχόμενος όμως στη συνέχεια μετά από την παρέμβαση του κ. Μπαλωμενάκη πως η απόφαση για να αρθούν τα μέσα αυτά ελήφθη κατά τη θητεία του Λοβέρδου.
Οικογενειακός φίλος του Λοβέρδου
Μετά από ερώτημα του χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, για τον τρόπο που επιλέχθηκε ο μάρτυρας από τον Ανδρέα Λοβέρδο και διορίστηκε στο Δ.Σ. του «Ντυνάν» με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, ο κ. Στεργίου απάντησε πως δεν έγινε ούτε διαγωνισμός, ούτε συνέντευξη. Μάλιστα, είπε πως δεν γνώριζε τον κ. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν οικογενειακοί φίλοι και γι’ αυτό τον εμπιστεύτηκε ο υπουργός.
«Ούτε ο Τραμπ δεν θα ξεπουλούσε έτσι ένα δημόσιο νοσοκομείο»
Όταν ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, πήρε το λόγο, κρατώντας στα χέρια του δημοσιεύματα του Documento, ρώτησε κάτι πολύ απλό τον κ. Στεργίου: Αν το 2011 που ο Βγενόπουλος ήταν διωκόμενος στην Κύπρο για τα πεπραγμένα του με τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν σωστό που αποσύρθηκαν τα ένδικα μέσα κατά του μεγαλοεπιχειρηματία. «Ο Βγενόπουλος είχε πιάσει από το λαιμό το νοσοκομείο, με τον εισαγγελέα Στραγάλη να στρέφεται κατά του επιχειρηματία» είπε χαρακτηριστικά και ρώτησε τον μάρτυρα: «Ήταν σωστό από την πλευρά του υπουργού να επιτρέψει την απόσυρση των ένδικων μέσων;».
Ο οικογενειακός φίλος του τότε υπουργού και νυν μάρτυρας στην Εξεταστική απέφευγε να απαντήσει ευθέως, με τον Παπαχριστόπουλο να σπεύδει να τονίσει πως θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις. Τότε, πετάχτηκε ωρυόμενη η Εύη Χριστοφιλοπούλου και άρχισε να φωνάζει, λειτουργώντας ως συνήγορος του μάρτυρα.
«Σας πονάει πολύ. Ξεπουλήσατε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ούτε ο Τραμπ δεν θα το έκανε» είπε χαρακτηριστικά προς την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαχριστόπουλος. Μετά την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, ο μάρτυρας μπόρεσε να απαντήσει πως ήταν προς το συμφέρον του Ντυνάν οι παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου. «Ήταν σωστό να αποσυρθούν τα ένδικα μέσα» είπε και συμπλήρωσε πως σκοπός του δεν ήταν η καταδίκη του Βγενόπουλου, αλλά να καταστήσει βιώσιμο το νοσοκομείο.«Ήρθατε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος προς την κ. Χριστοφιλοπούλου, με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να σηκώνεται όρθια και να φωνάζει. Σειρά πήρε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος σηκώθηκε και αυτός, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο για τα λεγόμενα του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Εν τέλει, η ηρεμία επανήλθε όταν ανακάλεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος ανακάλεσε την τελευταία του φράση.
Έπειτα, ήρθε η σειρά του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος έκανε αναφορά στους αργόμισθους της λίστας Λιαρόπουλου και συγκεκριμένα στο όνομα του συζύγου της Φώφης Γεννηματά που βρίσκεται στη λίστα.
Ο κ. Στεργίου δεν έδωσε σαφή απάντηση για τον κ. Τσούνη που παρουσιάζεται να παίρνει 2.500 ευρώ χωρίς να δουλεύει. «Εντάξει, ο Λοβέρδος σας διόρισε, λογικό να μην απαντάτε» ειρωνεύτηκε ο κ. Νικολόπουλος.
Τα δώρα από τον «Λαλαούνη»
Σχετικά με τα δώρα που στέλνονταν σε μεγαλόσχημους με λεφτά από το ταμείο του «Ντυνάν», ο κ. Νικολόπουλος ενημέρωσε πως έφτασαν στην Επιτροπή τιμολόγια από τον «Λαλαούνη». Από τη συγκεκριμένη επιχείρηση αγοράζονταν δώρα -κατά τον κ. Νικολόπουλο- σε «κυρίες υπουργών», με τον ανεξάρτητο βουλευτή να ρωτά τον μάρτυρα: «Αυτοί που έλαβαν τα δώρα είναι δωρολήπτες;». «Αν το ήξερε, ναι, είναι δωρολήπτες» αποκρίθηκε.
«Αν δεν τα δώσει, είναι λινάτσας ρε παιδί μου και δεν τα δίνει, είναι ηθικοί αυτουργοί;» ξαναρώτησε ο κ. Νικολόπουλος, με τον κ. Στεργίου να απαντά θετικά.
Σχετικά με το αν πήγε ποτέ στον Λοβέρδο να του δηλώσει την παραίτησή του για τα όσα λάμβαναν χώρα στο νοσοκομείο, είπε: «Ναι, πήγα να του πω ότι θέλω να παραιτηθώ», ενώ επίσης τόνισε πως θέλει να ανοιχτεί ο τραπεζικός του λογαριασμός.
Προβόκαρε ο Μηταράκης
Ύστερα από το ολιγόλεπτο διάλειμμα, ο Νότης Μηταράκης προέβη σε ερωτήματα επί συζητημένων ήδη θεμάτων, με σκοπό να λάβει την επιβεβαίωση του μάρτυρα και να οδηγηθεί σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ο αν. τομεάρχης της ΝΔ άφησε εμμέσως αιχμές για τον Μαρτίνη, σχετικά με τα ένδικα μέσα που είχε κινήσει ο τελευταίος κατά του Βγενόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης τόνισε το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ δεν είχε εξουσιοδότηση από σχετική απόφαση του Δ.Σ. για να αποσύρει τα αστικά μέσα κατά του Βγενόπουλου, αλλά υπήρχε μόνο η σύμφωνη γνώμη για την απόσυρση των ποινικών μέτρων. «Το Ντυνάν δεν επιχορηγήθηκε από το δημόσιο» υποστήριξε ο κ. Μηταράκης μετά από σχετική απάντηση του μάρτυρα, ενώ για τον τρόπο που συστάθηκε το Ντυνάν ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως δεν είναι πρωτόγνωρο περιστατικό νοσοκομείο να ιδρύεται με νόμο. «Όλα τα ιδρύματα ιδρύονται με νόμο» ανέφερε, με τον κ. Μπαλωμενάκη να πετάγεται διευκρινίζοντας: «Οι νόμοι έχουν και διαβαθμίσεις. Κρατήστε το αυτό που σας λέω».
Επίσης, ο κ. Μηταράκης είπε πως πέρα από τα 4,5 εκατ. ευρώ υπέρ του δημοσίου που δεν αναγγέλθηκαν στον πλειστηριασμό του ΚΙΕΝ, η μόνη ζημία που προέκυψε ήταν αυτή της Marfin, η οποία πούλησε -όντας σε εκκαθάριση- στην Πειραιώς με μόλις 18 εκατ. ευρώ τα δάνεια του «Ντυνάν» ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή είπε πως αν το δημόσιο ήθελε να αγοράσει το νοσοκομείο θα έπρεπε τότε να έχει καταβάλει 185 εκατ., ενώ επ΄ αυτού ο μάρτυρας επισήμανε πως αν το ΚΙΕΝ είχε περάσει στο ΕΣΥ, τότε θα έπρεπε το δημόσιο να αναλάβει 300 εκατ. ευρώ βάρη.
«Μαθαίνουμε πως η Πειραιώς θέλει να πουλήσει το νοσοκομείο» τόνισε και συμπλήρωσε προβοκάροντας πως αν θέλει τώρα η ηγεσία του υπουργείου να καταβάλει τα 115 εκατ. στην Πειραιώς. «Με 40 εκατ. το δίνει η Πειραιώς» τον διόρθωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής.
Πασιφιστής ο μάρτυρας
Κριτική άσκησε στον μάρτυρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Γκιόλας, επειδή όσο διατελούσε χρέη αντιπροέδρου ποτέ δεν ζήτησε τις εκθέσεις είτε του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, είτε της Grant Thorton για τη ζημία που προκάλεσαν τα δωρεάν νοσήλια. «Δεν μπορούσατε σαν μέλος του ΔΣ με εισαγγελική παραγγελία να ζητήσετε τα έγγραφα που δεν σας παρείχετο;» ρώτησε τον κ Στεργίου, με τον μάρτυρα να εκφράζει μία πασιφιστική άποψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν ήθελε να εξωθεί τις καταστάσεις στα άκρα.
Τι συναλλαγές είχε ο αδερφός του Άδωνη με το ΚΙΕΝ;
Σχετικά με τις καταστάσεις συναλλασσομένων προμηθευτών του «Ντυνάν», ο κ. Γκιόλας έκανε δύο παρατηρήσεις:
«Πρώτη παρατήρηση είναι εκατοντάδες τα ονόματα και προμηθευτές, δεν έχουν αποτίμηση των ειδών που επωλήθησαν να ξέρουμε δηλαδή τι είναι και παρατήρηση δεύτερη δεν έχουμε τα ποσά των συναλλαγών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως εντοπίζονται πολλά μέσα επικοινωνίας στον κατάλογο, όπως επίσης και πωλήσεις βιβλίων, κάνοντας ειδική μνεία στο όνομα Λεωνίδας Γεωργιάδης.
Πηγή
Ο Βασίλης Στεργίου ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν» από το 2010 έως το 2012, δηλαδή κατά θητεία Λοβέρδου στο αρμόδιο υπουργείο. Ο μάρτυρας εκτός από τις αξιολογικές κρίσεις που θα παραθέσει στην Επιτροπή αναφορικά με την κατάληξη του ΚΙΕΝ, θα διαφωτίσει την περιβόητη δικαστική διαμάχη που είχε ο Μαρτίνης με τον Βγενόπουλο, καθώς σύμφωνα με τον υπόδικο πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου ο Λοβέρδος μεσολάβησε για να προασπίσει τα συμφέροντα του αποθανόντα επιχειρηματία, ζητώντας εκβιαστικά από τον Μαρτίνη να αποσύρει τα ένδικα μέσα που είχε κινήσει.
Εν συντομία:
Ο Βασίλης Στεργίου παραδέχτηκε πως διορίστηκε στο «Ντυνάν» από τον κ. Λοβέρδο επειδή είναι οικογενειακοί φίλοι
Λάμβανε 2.300 ευρώ το μήνα, δεν διεκδικεί τα χρωστούμενα από το ΚΙΕΝ – Εργασιακή εμπειρία διοίκησης ανάλογων ιδρυμάτων δεν είχε ο μάρτυρας
Το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, όντας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει πως όλες οι πρωτοβουλίες του Ανδρέα Λοβέρδου έγιναν για το καλό του Ιδρύματος. Συμφώνησε πως ο συμβιβασμός με τον Βγενόπουλο χαρακτηρίζεται ως «εκβιασμός». Αν και κατά τη θητεία του στο Δ.Σ. πάρθηκε η απόφαση για να αποσυρθούν τα ποινικά μέτρα κατά του Βγενόπουλου, ο κ. Στεργίου ως αντιπρόεδρος που ήταν δεν κατάφερε να κάνει τίποτα για τα τζάμπα νοσήλια και τους αργόμισθους.
Ρόλο συνηγόρου του μάρτυρα έχουν αναλάβει οι βουλευτές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Η αρχή της συνεδρίασης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε πως o Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης δεν θα δώσει το «παρών» σήμερα στην Επιτροπή, ενώ συζητήθηκε και η μετάθεση της κατάθεσης του Ανδρέα Λοβέρδου για τη μεθεπόμενη Τρίτη.
Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα πως στην Επιτροπή έφτασε μηχανογραφημένος κατάλογος με τους προμηθευτές του Ντυνάν, αλλά και κατάλογος για τις αποζημιώσεις σε μέλη του Δ.Σ. από το 2006 έως το 2014. Επίσης, πληροφόρησε και για έγγραφα που έφτασαν από τους εργαζομένους του «Ντυνάν», οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους μετά τον πλειστηριασμό.
Η εξέταση του Στεργίου
Αφού ο μάρτυρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και δήλωσε δικηγορική ιδιότητα ξεκίνησε η εξέταση από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα. Μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή, ο κ. Στεργίου χαρακτήρισε ένα sui generis νοσηλευτικό ίδρυμα το «Ντυνάν», αφού μπορεί να μην είχε μετόχους αλλά παράλληλα δεν λειτουργούσε και ως νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Για τους λόγους που οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού το ΚΙΕΝ, ο δικηγόρος απάντησε πως η πρώτη αιτία ήταν τα υπεράριθμα δωρεάν νοσήλια και η δεύτερη ότι υπήρχαν υπέρογκες αμοιβές στο στελεχιακό δυναμικό του ιδρύματος.
Ο κ. Στεργίου υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του Ανδρέα Λοβέρδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο τότε υπουργός Υγείας εξασφάλισε άδεια καλής λειτουργίας του ΚΙΕΝ. Όταν ρωτήθηκε για την περιβόητη παρέμβαση Λοβέρδου υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου για να αποσύρει ο Μαρτίνης τα ένδικα μέσα που είχε κινήσει κατά του επιχειρηματία, ο μάρτυρας αρχικά απάντησε πως το ΚΙΕΝ βρέθηκε στη μέση μιας σύγκρουσης απίστευτων συμφερόντων. Ο Λάππας αντιλήφθηκε την απόπειρα στρεψοδικίας του μάρτυρα και επέμενε να λάβει ξεκάθαρη απάντηση για το τι κέρδισε το «Ντυνάν» από την παρέμβαση Λοβέρδου. Τότε, οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς η Εύη Χριστοφιλοπούλου παρενέβαινε μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ, ζητώντας από τον κ. Λάππα να σταματήσει να διακόπτει τον μάρτυρα. «Έχετε πολλούς συνηγόρους εδώ…» σχολίασε δηκτικά απευθυνόμενος στον μάρτυρα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εν τέλει, διασφαλίσατε τα συμφέροντα του ΚΙΕΝ;» ρώτησε ο κ. Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά: «Δεν αποσύρθηκε κανένα μέσο αστικής φύσεως στη θητεία του κ. Λοβέρδου». Πρόσθεσε, επίσης, πως κατά τη θητεία Λοβέρδου δόθηκε εντολή να γίνουν ένδικα μέσα και υποστήριξε πως το Μάιο του 2012 έγινε η απόσυρση των ένδικων μέσων, εννοώντας πως οι νομικές διαδικασίες αποσύρθηκαν αφού μετά την αποχώρηση του Λοβέρδου από το υπουργείο. Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής πήρε το λόγο για να τονίσει πως υπήρχε προσυμφωνία με τον Μαρτίνη για να αποσύρει τα μέσα αυτά στο ακροατήριο, δηλαδή η συμφωνία αυτή έγινε κατά τη θητεία Λοβέρδου.
Αυτό που δεν μπόρεσε να αρνηθεί ο κ. Στεργίου ήταν η απόσυρση της μήνυσης του Μαρτίνη κατά του Βγενόπουλου κατά τη θητεία του Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. «Όταν αποσύρθηκε η μήνυση στάλθηκαν λεφτά 1,3 εκατ. ευρώ από τη Marfin» είπε, προσθέτοντας πως ενδέχεται να αποδεσμεύτηκε κι άλλο ποσό ανάλογου ύψους από την τράπεζα μετά την απόσυρση της μήνυσης Μαρτίνη, χωρίς όμως να είναι βέβαιος.
«Ήμασταν το αδύναμο μέρος σε αυτό το συμβιβασμό» παραδέχτηκε, ενώ όταν ο κ. Λάππας αποκάλεσε τον συμβιβασμό ως εκβιασμό, εκείνος δεν το αρνήθηκε.
Η μπάλα στην εξέδρα
Ο Γιώργος Γεωργαντάς και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, παίρνοντας το λόγο για να εξετάσουν τον μάρτυρα, αντί να διερευνήσουν τις πολιτικές ευθύνες που εντοπίζονται το επίμαχο διάστημα, εστιάζουν στις ευθύνες Μαρτίνη. Το πρόβλημα είναι πως το αντικείμενο της Εξεταστικής δεν αφορά τα πεπραγμένα του πρώην προέδρου του ΚΙΕΝ, που σαφώς και δεν επιδέχονται αντίρρησης πως ήταν μεμπτά, αλλά στοχοθεσία έχει τον εντοπισμό των παραβάσεων του πολιτικού προσωπικού κατά το επίμαχο διάστημα.
Κατά την εξέτασή του από τον κ. Γεωργαντά, ο μάρτυρας επικαλούταν συνεχώς πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ, τα οποία και ο ίδιος εμμέσως τα χαρακτήρισε αναξιόπιστα, αφού άλλα λέγονταν και άλλα γράφονταν. Επ’ αυτού, υποτήριξε πως εκείνος ζητούσε από το Δ.Σ. μειώσεις μισθών και ο Μαρτίνης έκανε λόγο για αυξήσεις.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε όλες εκείνες τις ερωτήσεις για να δώσει τις ανάλογες πάσες στον μάρτυρα, με σκοπό να αποδειχτεί πως όλα ήταν καλώς καμωμένα κατά τη θητεία Λοβέρδου. Ο μάρτυρας επανέλαβε δε πως τα ένδικα μέσα κατά του Βγενόπουλου αποσύρθηκαν όταν ο Λοβέρδος δεν ήταν υπουργός, παραδεχόμενος όμως στη συνέχεια μετά από την παρέμβαση του κ. Μπαλωμενάκη πως η απόφαση για να αρθούν τα μέσα αυτά ελήφθη κατά τη θητεία του Λοβέρδου.
Οικογενειακός φίλος του Λοβέρδου
Μετά από ερώτημα του χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, για τον τρόπο που επιλέχθηκε ο μάρτυρας από τον Ανδρέα Λοβέρδο και διορίστηκε στο Δ.Σ. του «Ντυνάν» με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, ο κ. Στεργίου απάντησε πως δεν έγινε ούτε διαγωνισμός, ούτε συνέντευξη. Μάλιστα, είπε πως δεν γνώριζε τον κ. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν οικογενειακοί φίλοι και γι’ αυτό τον εμπιστεύτηκε ο υπουργός.
«Ούτε ο Τραμπ δεν θα ξεπουλούσε έτσι ένα δημόσιο νοσοκομείο»
Όταν ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, πήρε το λόγο, κρατώντας στα χέρια του δημοσιεύματα του Documento, ρώτησε κάτι πολύ απλό τον κ. Στεργίου: Αν το 2011 που ο Βγενόπουλος ήταν διωκόμενος στην Κύπρο για τα πεπραγμένα του με τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν σωστό που αποσύρθηκαν τα ένδικα μέσα κατά του μεγαλοεπιχειρηματία. «Ο Βγενόπουλος είχε πιάσει από το λαιμό το νοσοκομείο, με τον εισαγγελέα Στραγάλη να στρέφεται κατά του επιχειρηματία» είπε χαρακτηριστικά και ρώτησε τον μάρτυρα: «Ήταν σωστό από την πλευρά του υπουργού να επιτρέψει την απόσυρση των ένδικων μέσων;».
Ο οικογενειακός φίλος του τότε υπουργού και νυν μάρτυρας στην Εξεταστική απέφευγε να απαντήσει ευθέως, με τον Παπαχριστόπουλο να σπεύδει να τονίσει πως θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις. Τότε, πετάχτηκε ωρυόμενη η Εύη Χριστοφιλοπούλου και άρχισε να φωνάζει, λειτουργώντας ως συνήγορος του μάρτυρα.
«Σας πονάει πολύ. Ξεπουλήσατε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ούτε ο Τραμπ δεν θα το έκανε» είπε χαρακτηριστικά προς την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαχριστόπουλος. Μετά την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής, ο μάρτυρας μπόρεσε να απαντήσει πως ήταν προς το συμφέρον του Ντυνάν οι παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου. «Ήταν σωστό να αποσυρθούν τα ένδικα μέσα» είπε και συμπλήρωσε πως σκοπός του δεν ήταν η καταδίκη του Βγενόπουλου, αλλά να καταστήσει βιώσιμο το νοσοκομείο.«Ήρθατε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος προς την κ. Χριστοφιλοπούλου, με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να σηκώνεται όρθια και να φωνάζει. Σειρά πήρε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος σηκώθηκε και αυτός, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο για τα λεγόμενα του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Εν τέλει, η ηρεμία επανήλθε όταν ανακάλεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος ανακάλεσε την τελευταία του φράση.
Έπειτα, ήρθε η σειρά του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος έκανε αναφορά στους αργόμισθους της λίστας Λιαρόπουλου και συγκεκριμένα στο όνομα του συζύγου της Φώφης Γεννηματά που βρίσκεται στη λίστα.
Ο κ. Στεργίου δεν έδωσε σαφή απάντηση για τον κ. Τσούνη που παρουσιάζεται να παίρνει 2.500 ευρώ χωρίς να δουλεύει. «Εντάξει, ο Λοβέρδος σας διόρισε, λογικό να μην απαντάτε» ειρωνεύτηκε ο κ. Νικολόπουλος.
Τα δώρα από τον «Λαλαούνη»
Σχετικά με τα δώρα που στέλνονταν σε μεγαλόσχημους με λεφτά από το ταμείο του «Ντυνάν», ο κ. Νικολόπουλος ενημέρωσε πως έφτασαν στην Επιτροπή τιμολόγια από τον «Λαλαούνη». Από τη συγκεκριμένη επιχείρηση αγοράζονταν δώρα -κατά τον κ. Νικολόπουλο- σε «κυρίες υπουργών», με τον ανεξάρτητο βουλευτή να ρωτά τον μάρτυρα: «Αυτοί που έλαβαν τα δώρα είναι δωρολήπτες;». «Αν το ήξερε, ναι, είναι δωρολήπτες» αποκρίθηκε.
«Αν δεν τα δώσει, είναι λινάτσας ρε παιδί μου και δεν τα δίνει, είναι ηθικοί αυτουργοί;» ξαναρώτησε ο κ. Νικολόπουλος, με τον κ. Στεργίου να απαντά θετικά.
Σχετικά με το αν πήγε ποτέ στον Λοβέρδο να του δηλώσει την παραίτησή του για τα όσα λάμβαναν χώρα στο νοσοκομείο, είπε: «Ναι, πήγα να του πω ότι θέλω να παραιτηθώ», ενώ επίσης τόνισε πως θέλει να ανοιχτεί ο τραπεζικός του λογαριασμός.
Προβόκαρε ο Μηταράκης
Ύστερα από το ολιγόλεπτο διάλειμμα, ο Νότης Μηταράκης προέβη σε ερωτήματα επί συζητημένων ήδη θεμάτων, με σκοπό να λάβει την επιβεβαίωση του μάρτυρα και να οδηγηθεί σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ο αν. τομεάρχης της ΝΔ άφησε εμμέσως αιχμές για τον Μαρτίνη, σχετικά με τα ένδικα μέσα που είχε κινήσει ο τελευταίος κατά του Βγενόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης τόνισε το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ δεν είχε εξουσιοδότηση από σχετική απόφαση του Δ.Σ. για να αποσύρει τα αστικά μέσα κατά του Βγενόπουλου, αλλά υπήρχε μόνο η σύμφωνη γνώμη για την απόσυρση των ποινικών μέτρων. «Το Ντυνάν δεν επιχορηγήθηκε από το δημόσιο» υποστήριξε ο κ. Μηταράκης μετά από σχετική απάντηση του μάρτυρα, ενώ για τον τρόπο που συστάθηκε το Ντυνάν ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως δεν είναι πρωτόγνωρο περιστατικό νοσοκομείο να ιδρύεται με νόμο. «Όλα τα ιδρύματα ιδρύονται με νόμο» ανέφερε, με τον κ. Μπαλωμενάκη να πετάγεται διευκρινίζοντας: «Οι νόμοι έχουν και διαβαθμίσεις. Κρατήστε το αυτό που σας λέω».
Επίσης, ο κ. Μηταράκης είπε πως πέρα από τα 4,5 εκατ. ευρώ υπέρ του δημοσίου που δεν αναγγέλθηκαν στον πλειστηριασμό του ΚΙΕΝ, η μόνη ζημία που προέκυψε ήταν αυτή της Marfin, η οποία πούλησε -όντας σε εκκαθάριση- στην Πειραιώς με μόλις 18 εκατ. ευρώ τα δάνεια του «Ντυνάν» ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή είπε πως αν το δημόσιο ήθελε να αγοράσει το νοσοκομείο θα έπρεπε τότε να έχει καταβάλει 185 εκατ., ενώ επ΄ αυτού ο μάρτυρας επισήμανε πως αν το ΚΙΕΝ είχε περάσει στο ΕΣΥ, τότε θα έπρεπε το δημόσιο να αναλάβει 300 εκατ. ευρώ βάρη.
«Μαθαίνουμε πως η Πειραιώς θέλει να πουλήσει το νοσοκομείο» τόνισε και συμπλήρωσε προβοκάροντας πως αν θέλει τώρα η ηγεσία του υπουργείου να καταβάλει τα 115 εκατ. στην Πειραιώς. «Με 40 εκατ. το δίνει η Πειραιώς» τον διόρθωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής.
Πασιφιστής ο μάρτυρας
Κριτική άσκησε στον μάρτυρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Γκιόλας, επειδή όσο διατελούσε χρέη αντιπροέδρου ποτέ δεν ζήτησε τις εκθέσεις είτε του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, είτε της Grant Thorton για τη ζημία που προκάλεσαν τα δωρεάν νοσήλια. «Δεν μπορούσατε σαν μέλος του ΔΣ με εισαγγελική παραγγελία να ζητήσετε τα έγγραφα που δεν σας παρείχετο;» ρώτησε τον κ Στεργίου, με τον μάρτυρα να εκφράζει μία πασιφιστική άποψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν ήθελε να εξωθεί τις καταστάσεις στα άκρα.
Τι συναλλαγές είχε ο αδερφός του Άδωνη με το ΚΙΕΝ;
Σχετικά με τις καταστάσεις συναλλασσομένων προμηθευτών του «Ντυνάν», ο κ. Γκιόλας έκανε δύο παρατηρήσεις:
«Πρώτη παρατήρηση είναι εκατοντάδες τα ονόματα και προμηθευτές, δεν έχουν αποτίμηση των ειδών που επωλήθησαν να ξέρουμε δηλαδή τι είναι και παρατήρηση δεύτερη δεν έχουμε τα ποσά των συναλλαγών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως εντοπίζονται πολλά μέσα επικοινωνίας στον κατάλογο, όπως επίσης και πωλήσεις βιβλίων, κάνοντας ειδική μνεία στο όνομα Λεωνίδας Γεωργιάδης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου