Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ (όπως και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ) δεν θεωρούν ότι το CO2 ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το κλίμα αλλάζει. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι άνθρωποι κάνουν ζημιά στο περιβάλλον.  Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ατμοσφαιρικό CO2 ανέβηκε μετά το τέλος του μίνι παγετού του 18ου αιώνα.   Ή ότι ανέβηκε 5-6 χιλιάδες χρόνια μετά το τέλος της πιο πρόσφατης παγετώδους περιόδου που τέλειωσε πριν 12.000 χρόνια. Πολλοί επιστήμονες δέχονται ότι το αυξημένο ατμοσφαιρικό CO2 έχει κάποιο, περιορισμένο ρόλο σε μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά συνολικά είναι μικρός παράγων στο κλίμα και ότι άλλοι παράγοντες είναι πολύ πιο σημαντικοί.


Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια. Και αλλάζει για πολλούς παράγοντες, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους είναι οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, στις τροχιά και την περιστροφή της Γης, σε τεκτονικές δραστηριότητες, κοσμική ακτινοβολία, τα ωκεάνια ρεύματα και, ναι, σε αλλαγές στην ατμοσφαιρική σύνθεση που μεταξύ άλλων οφείλεται και στην αλληλεπίδραση της ζωής στον πλανήτη και της ατμόσφαιρας (π.χ. την φωτοσύνθεση).  Αυτά τα έχω αναφέρει συνοπτικά εδώ, και έχω μεταφράσει και την εικόνα που εμφανίζεται δεξιά (από εδώ).

Οι θεωρίες περί θερμοκηπίου, ή ψυχροκηπίου είναι θεωρίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Υπάρχουν μόνο σε μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών που όμως αδυνατούν να προβλέψουν αλλαγές τα τελευταία 20-30 χρόνια, που είχαν γνωστές αρχικές συνθήκες.  Αυτές οι θεωρίες, ατυχώς έχουν ξεφύγει από την επιστήμη και έχουν γίνει πολιτική.  Ή κάποιου είδους θρησκεία. 

Ξανά και ξανά, η επιστήμη βρίσκει όλο και πιο στενή συσχέτιση μεταξύ του Ήλιου και του κλίματος με μηχανισμούς που δεν τους ξέρουμε οι πιο πολλοί από εμάς. Για παράδειγμα θα έχετε ίσως ακούσει ότι ο αριθμός των "ηλιακών κηλίδων" αλλάζει (εξ αιτίας αλλαγών στο μαγνητικό πεδίο του Ηλίου).  Όταν μειώνονται οι ηλιακές κηλίδες, τυπικά αυτό συνεπάγεται ψυχρές περιόδους, και έχει παρατηρηθεί και ιστορικά:



Ο "μηχανισμός" ψύξης από αυτή την μειωμένη ηλιακή (μαγνητική) δραστηριότητα είναι, ακόμα και σε υπεραπλουστευμένη μορφή, αρκετά σύνθετος:



Προσωπικά, δεν έχω ιδέα εάν οι δροσιές που περνάμε φέτος έχουν σχέση με το ότι ο τωρινός ηλιακός κύκλος είναι αρκετά ήσυχος, αλλά σε χρονιές που θυμάμαι (ειδικά αυτή η έρμη η δεκαετία του 1970), έτσι ήταν.  Και αυτός είναι ένας μόνο "κύκλος". Και επιβεβαιωθεί και πειραματικά και έχει αναφερθεί σε αυτόν και ο Σταύρος Αλεξανδρής.

Το ξαναλέω: Το κλίμα αλλάζει για πολλούς λόγους και μην ορκίζεστε ότι το ανθρωπογενές CO2 είναι ο πιο σημαντικός. Όπως να είστε σχεδόν σίγουροι ότι οι καημένες οι ΑΠΕ δεν μειώνουν το ανθρωπογενές CO2...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...