Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα πνοή για το Κάστρο της Άμφισσας

Περατώθηκαν από τη Δ.Ε. Άμφισσας οι εργασίες παρέμβασης στο Κάστρο της πόλης δημιουργώντας μια νέα εικόνα στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του, σε ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία αλλά και σημείο ποιότητας ζωής και δράσεων πολιτισμού προστιθέμενης και συμβολικής αξίας της περιοχής μας, μετά από αρκετά χρόνια αναβλητικότητας
Στο εμβληματικό Κάστρο της Άμφισσας υλοποιήθηκαν μια σειρά από αναγκαίες και στοχευμένες παρεμβάσεις, συμβατές με τις αξιώσεις των επισκεπτών πολιτιστικού προορισμού και των χρηστών του τοπίου και με πλήρη σεβασμό παράλληλα στη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα του χώρου.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν ένα πρώτο ενδεικτικό αλλά σαφές βήμα για την πραγμάτωση μιας κεντρικής στόχευσης της δημοτικής Αρχής που έχει ως βασικό άξονα τον ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τελική κατάληξη την ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου της πόλης , σε σταθερή συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Πιο συγκεκριμένα:

- Τοποθετήθηκε ξύλινh μπάρα στην είσοδο του Κάστρου, ώστε να αποτρέπει πλέον την ανεξέλεγκτη είσοδο τροχοφόρων μέσα στο μνημείο.

- Αντικαταστάθηκαν από καινούρια τα τραπεζοκαθίσματα και τα παγκάκια του χώρου, τα οποία ήταν κατεστραμμένα μετά την πρώτη τοποθέτησή τους κατά τη δεκαετία του 80.

- Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ξύλινος και καλαίσθητος φράχτης στο σημείο που βρίσκεται η δοκός στην οποία αναρτάται η ελληνική σημαία.

- Καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε πλήρως ο χώρος με κοπή χορταριών και αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ τοποθετήθηκαν κάδοι για την περισυλλογή τους.

- Αφαιρέθηκαν όλα τα σκουριασμένα και κατεστραμμένα κολωνάκια φωτισμού και τοποθετήθηκε νέος εσωτερικός φωτισμός.

- Επισκευάστηκε πλήρως το Θέατρο Κάστρου, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει ξανά μετά από χρόνια εκδηλώσεις από το χώρο του Θεάτρου και της Μουσικής,

- Επισκευάστηκε το οδόστρωμα στην οδό Χριστολιά Καμπεράκη από την κρήνη Αρτέμιδος έως και την είσοδο του μονοπατιού προς το Κάστρο. Πλέον, ο άλλοτε ολισθηρός και επικλινής αυτός δρόμος είναι ασφαλής για πεζούς και τροχοφόρα.

- Καθαρίστηκε και φωτίστηκε το μονοπάτι της εισόδου για πεζούς από τα "Πηγάδια" προς το Κάστρο. Το μονοπάτι είναι πια και πάλι φιλικό και επισκέψιμο για τους πεζούς, αποκαθιστώντας ακόμα μία σημαντική διαδρομή στον παραδοσιακό αστικό ιστό της πόλης και δημιουργώντας μία επιπλέον αφορμή προσέλκυσης επισκεπτών ενδιαφερόμενων για πολιτιστικούς προορισμους στην πόλη μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να περπατήσουν και να οικειοποιηθούν ξανά μετά από χρόνια το μονοπάτι προς το Κάστρο και να επαναφέρουν στα βιώματά τους αυτονόητες κάποτε συνήθειες που πολλοί φοβούνταν ότι κοντεύουν να αποβούν πια μόνο αναμνηση.

- Φωτίστηκε πλήρως ο χώρος του Κάστρου με σύγχρονο, οικονομικό και ενεργειακό φωτισμό τύπου Led, αναδεικνύοντας την υποβλητικότητα του τοπίου, ελκύοντας περαιτέρω τους συνδημότες μας και συμβάλλοντας, τελικά, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Η Δ.Ε. Άμφισσας κι ο Δημος Δελφών αποδίδουν από σήμερα εκ νέου στους συνδημότες μας ένα κορυφαίο μνημείο, ένα περιαστικό άλσος κι έναν πολιτιστικό χώρο αυξημένου συμβολικού κύρους και πολιτισμικού κεφαλαίου, που αναμορφώνει τις συνθήκες ζωής των συνδημοτών μας και βελτιώνει τη στάθμη του πολιτισμού στην σύνολη περιοχή μας.

Κόντρα στην δυσμενή συγκυρία της εποχής, χαρείτε τον, αξιοποιήστε τον, προχωρήστε τον ένα βήμα παρα πέρα. Και ταυτόχρονα προστατεύστε τον! Η ποιότητα ζωής μας αφορά εξ ίσου όλους! Και η ευθύνη διατήρησής του αφορά εξ ίσου όλους μας!

Το πρώτο ραντεβού είναι καθορισμένο για αυτό το σαββατοκύριακο με την πρεμιέρα των ανανεωμένων "Φωκικών". Ανηφορίστε ξανά στο Κάστρο της Άμφισσας και απολαύστε το «1ο Μουσικό Φεστιβάλ Θεάτρου Κάστρου» με τη συμμετοχή των χορωδιών Άμφισσας, Αμαρύνθου, Στειρίου και της ελαφράς ορχήστρας πνευστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Άμφισσας και την Κυριακή την παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης με τη παράσταση "Play on" του Rick Abbot.

Τέλος, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, τους αρχαιολόγους και τη Διευθύντρια κα. Αθανασία Ψάλτη για την άριστη και ιδιαίτερα αποδοτική για μια φορά ακόμα συνεργασία μας.

(Εκτεταμένο φωτογραφικό υλικό από την πορεία των εργασιών και το τελικό αποτέλεσμα της παρέμβασής μας στο Κάστρο Άμφισσας μπορούν να δουν οι συνδημότες μας στη σελίδα του Δήμου Δελφών στο Facebook.)
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...