Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Αναζητείται ευρωπαϊκή απάντηση στον Ερντογάν

Κυρώσεις τύπου Ρωσίας μπαίνουν στο «πλάνο» των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ανθρώπου που το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει το «πρόσωπο» της Τουρκίας και με τις προκλητικές ενέργειές του έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων ηγετών. 

Το Βερολίνο δεν κρύβει πλέον ότι στοχεύει στον οικονομικό «στραγγαλισμό» της Τουρκίας - στοχεύοντας τον τουρισμό της- ενώ παράλληλα φαίνεται να ελπίζει πως μπορεί να απομονώσει και στρατιωτικά τη χώρα. 
Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε σήμερα μέσω της Deutsche Welle ότι πρέπει να αναζητηθούν ευρωπαϊκές λύσεις και να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες. Συμφωνεί, όμως, ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει πλέον να υιοθετήσει μια αυστηρότερη «γραμμή» απέναντι στην Άγκυρα. «Δεν αρκούν μόνο τα λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να κλιμακώσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας και να επιβάλλει ακόμη και εμπορικές κυρώσεις ανάλογες με αυτές κατά της Ρωσίας. Ισχυρίζεται , όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Οικοδομείται ευρωπαϊκό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν 

Η αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο – που στο παρελθόν υπήρξε στενός εταίρος της Άγκυρας- χαρακτηρίστηκε «κατανοητή» από τον Ευρωπαίο επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. 
Σε συνέντευξη του στη σημερινή Die Welt ο κ. Χαν εκτιμά πως «οι πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια καταστρεπτική πορεία» και ότι «όλο και περισσότερο απομακρύνεται από ευρωπαϊκά στάνταρτ». 
Ανεξάρτητα, όμως, από τις δηλώσεις του επιτρόπου Χαν, είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κάποιος για κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Άγκυρα. 
Το Βερολίνο προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο Τούρκων Γερμανίας με την Άγκυρα
Στην ανοικτή του επιστολή στα γερμανικά και στα τουρκικά στην εφημερίδα BILD ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαίωσε τα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν ρίζες στην Τουρκία πως η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους. 

«Ανήκετε σε εμάς», γράφει ο κ. Γκάμπριελ, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι». Ο κ. Γκάμπριελ «δικαιολογεί» την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου με την φυλάκιση αθώων Γερμανών υπηκόων στην Τουρκία. 
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει παράλληλα ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει παρατηρητής σε αυτή την κατάσταση αλλά έπρεπε να «προστατεύσει τους πολίτες της». 
Για αυτό το λόγο επανεξετάζει τη συνεργασία με την Άγκυρα - «προπαντός» σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια - και θα επιδιώξει η στάση της ΕΕ να είναι «σαφής».

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...