Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Κονγκρέσο προς Τίλερσον: Τελειώστε τις τουρκικές επιδιώξεις στην Αν. Μεσόγειο!

36 μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, να συνεχίσει «την ενεργή εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ανατολική Μεσόγειο και να τηρήσει μια σθεναρή στάση έναντι της ρητορικής και των προκλήσεων» της Τουρκίας. Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα… της συνεργασίας του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), οι οποίοι εξασφάλισαν τις υπογραφές εξεχόντων μελών του Κονγκρέσου, μεταξύ άλλων και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έντ Ρόις, και του επικεφαλής των Δημοκρατικών, Έλιοτ Ένγκελ.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για τους «αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ που θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Πέραν του ότι μοιράζονται δημοκρατικές αξίες, οι τρεις χώρες συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και του τουρισμού, τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία, να προωθήσουν την οικονομική σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιφερειακού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος επιτρέπουν στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να διεξάγει ασκήσεις στο έδαφός τους.
Οι τρεις χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες και έχουν πραγματοποιήσει από κοινού αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μόνο η δεύτερη και η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεων (‘status of forces agreement’)», σημειώνουν.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, τα μέλη του Κονγκρέσου επισημαίνουν οτι:
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή – όχι μόνο προς όφελος των ΗΠΑ και του Ισραήλ – αλλά επειδή η συνεργασία που διευκολύνεται από τα ευρήματα φυσικού αερίου δεν είναι χωρίς προκλήσεις.
Η Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές έρευνες, παραβιάζει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και έχει εκδώσει πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ΑΟΖ της Κύπρου προστατεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει υποστηριχθεί με συνέπεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...