Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα

Γράφει ο Χρήστος Βανδώρος.
Ήταν χειμώνας του 2012. Η αίθουσα του Κυριακοπούλειου κατάμεστη. Στο κινηματογραφικό πανί είχε προ ολίγου εκτυλιχθεί η ιστορία της ταινίας «ταξίδι στη Μυτιλήνη».

Όρθιος ο δημιουργός της, ο φίλος Λάκης Παπαστάθης με την γλαφυρότητα που τον διακρίνει μιλούσε, ανέλυε, απαντούσε.

 Κάποια στιγμή προσέφυγε στην ρητορική ερώτηση.

«Από τι νομίζεται πως κρίνεται το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας;»  Πάραυτα έδωσε την απάντηση.

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.»

Έτσι ακριβώς.

Είναι σημαντικό που στο άρθρο 21 παράγραφος 6 του συντάγματος γίνεται αναφορά σε αυτό αλλά είναι πολύ σημαντικότερο αν αρχίσουμε να προσπαθούμε να υλοποιούμε όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του άρθρου.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να καταγράψουμε τις ανάγκες τις δυνατότητες τα πρέπει τα μπορεί σε μια κοινωνία που οι σχεδιασμοί του παρελθόντος θεωρούσαν περιττή πολυτέλεια την εξυπηρέτηση πολιτών με κινητικά προβλήματα για τους οποίους ο αποκλεισμός από αίθουσες, πεζοδρόμια, χώρους αναψυχής και δυστυχέστατα  θάλασσα είναι ο κανόνας.

Και όλα αυτά όταν τουλάχιστον για την ψυχή της Ελλάδας δηλ. το υγρό στοιχείο, υπάρχει η παγκόσμια Ελληνική πατέντα που ακούει στο όνομα SEATRAC.

Μια μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη, αυτόνομη ηλεκτρικά που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο  πανεπιστήμιο Πατρών, κατάλληλη για αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα. Τόσο πετυχημένη που η  Sueddentsche Zeitung την περασμένη εβδομάδα είχε ιδιαίτερα επαινετικό άρθρο για Ελλάδα και Κύπρο όπου χρησιμοποιείται πλέον σε αρκετές παραλίες, σχετικά με το σύστημα Seatrac. 

ΑΣ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ

Σύμφωνα με την Eurostat τα εν δυνάμει έσοδα στην Ευρώπη , από την τουριστική κίνηση των ΑΜΕΑ κυμαίνεται μεταξύ 80-160 δις ευρώ, υπάρχει δε δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η περιφέρεια Αττικής ήδη πρωτοστατεί σε τοποθετήσεις τέτοιων μηχανισμών. Σαν μέτρο ας αναφερθεί πως στο Κατάκολο της κρουαζιέρας  σε διάστημα 2 μηνών πάνω από 500 χρήστες καταγράφηκαν. Η παραλία στην Ιτέα και σε άλλο παράλιο του νομού προσφέρεται.

Θα κλείσω αυτό το σύντομο σημείωμα με κάτι – πιστεύω-συγκινητικό και ελπιδοφόρο. ΝΑΙ συνάνθρωπος μας έκλαψε όταν μετά από 20 χρόνια ξαναμπήκε στο νερό …γιατί.. όπως είπε άλλος χρήστης…στο νερό αισθάνομαι μια απελευθέρωση καθώς μπορώ να κινούμαι χωρίς περιορισμούς.

Ιδού η Ρόδος κκ της δημοτικής αρχής.

Υστερόγραφο

Για όσους θέλουν κάτι περισσότερο https://www.facebook.com/tobealtd/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...