Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Παναγιώτης Μέγκος: Δίκη Ελαιώνα Αμφισσας.


Όπως όλοι γνωρίζετε την βδομάδα που πέρασε στην Άμφισσα για 5 μέρες συνέχεια εκδικαζόταν η υπόθεση της φωτιάς του Ελαιώνα και η απουσία της Δημοτικής Αρχής ήταν εκκωφαντική.
Η απάντηση του Δημάρχου στην ενημέρωσή μας – ερωτήματα πως προωθεί ο Δήμος ένα καινούργιο σχέδιο για την διαχείριση του Ελαιώνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι άσχετη προσπαθώντας κατά το κοινά λεγόμενο να ξεστρίψει και δεν δικαιολογεί την απουσία τους από την Δίκη.
Το σχέδιο καλά κάνει και προωθείτε και ας ελπίσουμε πως δεν θα μείνει στα χαρτιά. Δεν έχουν καμία σχέση οι σχεδιασμοί για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του Ελαιώνα με την καταστροφή. Η οποία μάλιστα προήλθε από την υλοποίηση ενός άλλου σχεδίου, αυτό της άρδευσης του Ελαιώνα.
Η άποψη που πρέπει να έχει η Αρχή ενός τόπου για ένα σημαντικό γεγονός που συνέβη στο χώρο ευθύνης της, είναι σημαντική και απαιτείται. Στην περίπτωση που δεν έχει άποψη τότε πρέπει να σχηματίσει και να δηλωθεί.
Η πάγια τακτική δεν ομιλώ διότι η υπόθεση έχει φτάσει στην Δικαιοσύνη είναι υπεκφυγή. Η Δικαιοσύνη βγάζει τα συμπεράσματά της και από τις μαρτυρίες, γι’ αυτό υπάρχει και η λεγόμενη ακροαματική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό και μόνο η δικαιολογία την οποία χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος πως δεν μιλάμε διότι τώρα η υπόθεση είναι στα Δικαστήρια είναι αστεία και αυτό πολλές φορές το έχουμε επισημάνει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και για άλλες υποθέσεις.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών
Ενημερώνουμε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο πως από την Τρίτη 4/7/2017 στο 3μελές Πλημμελειοδικείο της Άμφισσας ξεκίνησε η πολύκροτη Δίκη για την Φωτιά που μπήκε στον Ελαιώνα της Άμφισσας στις 5/8/2013. Η φωτιά τότε εκδηλώθηκε στις 8:30 περίπου το πρωί σε σημείο του Ελαιώνα κοντά στο Σερνικάκι, όπου πραγματοποιούσε εργασίες συνεργείο της εταιρείας «ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ» η οποία κατασκεύαζε το δίκτυο άρδευσης του ελαιώνα. Αποτέλεσμα ήταν να καούν περίπου 60.000 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων τα οποία ανήκαν σε περισσότερους από 900 ιδιοκτήτες, στην πλειονότητά τους δημότες του Δήμου Δελφών.
Αναφέρουμε πως η φωτιά εκδηλώθηκε στο κεντρικό σημείο του Ελαιώνα της Άμφισσας ο οποίος στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESKO. Φυσικά η αξία του αυτή πολλαπλασιάζεται από την στιγμή που βρίσκεται και εντός της ζώνης προστασίας του Δελφικού Τοπίου.
Τότε η πολιτική ηγεσία του τόπου και η Δημοτική αρχή μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου, δήλωναν πως η έρευνα θα φτάσει ως το τέλος και θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αυτά μάλιστα έλαβαν χώρα δημόσια σε τακτική συνεδρίαση του Δήμου Δελφών, αποκλειστικά για το θέμα αυτό. Διαγκωνίζονταν μάλιστα ποιος από όλους ήταν εκείνος που με τον καλύτερο τρόπο συμπαραστέκεται στα συμφέροντα των αγροτών αλλά και των ιδιοκτητών των ελαιόδεντρων που κατακάηκαν, δηλώνοντας πως συμπάσχουν μαζί τους.
Στην συνέχεια, όπως πολλά άλλα θέματα που αφορούν κοινές υποθέσεις των δημοτών του Δήμου, η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να συγκαλύπτεται, οι ευθύνες να μετατοπίζονται, για να εστιάσουν στο τέλος σε έναν Αλβανό εργάτη. Ξεχνώντας ποιος είναι ο κύριος του Έργου, ποιος είναι ο Ανάδοχος, ποιος ο Επιβλέπων, τι ευθύνες απορρέουν για τον καθένα και φυσικά με ποιο τρόπο λειτούργησε η Κρατική μηχανή από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά και μετά.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η παράταξή μας προσέφυγε στις 13/11/2013 στον Άρειο Πάγο μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Σταθά της Βοιωτίας. Αποτέλεσμα της Μηνυτήριας Αναφοράς ήταν να αναζητηθούν νέα στοιχεία για να φωτίσουν την υπόθεση και αυτή να έρθει στο ακροατήριο.
Μετά από αναβολές η υπόθεση ξεκίνησε να δικάζεται στις 4/7/2017 όπου και διακόπηκε για να συνεχισθεί την Δευτέρα 10/7/2017 έως και σήμερα 14/7/2017. Σήμερα πάλι σταμάτησε, για να συνεχίσει η ακροαματική διαδικασία στις 24/7/2017.
Τις μέρες αυτές παρακολουθήσαμε την δίκη, διαπιστώνοντας πως η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές παρατάξεις ήταν απούσες πλην της παράταξης της δικής μας. Μακριά από τις προσπάθειες που έκαναν αρκετοί ιδιοκτήτες και αγρότες που έπαθαν ζημιά, και θέλησαν να υπερασπίσουν ίσως, μόνο μια ηθική ικανοποίηση. Γιατί οι υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς για κάποιες αποζημιώσεις και οι ελπίδες τους γι’ αυτές έχουν εξανεμιστεί.
Ερωτάμε: Τι θέση παίρνει σήμερα η Δημοτική Αρχή για όσα συνέβησαν τότε και με ποιο τρόπο πιστεύει πως πρέπει να συντρέξει, πρώτα τους ιδιοκτήτες που έπαθαν την ζημιά αυτή και δεύτερον να υπερασπίσει το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας περί απόδοσης δικαιοσύνης;
Πως θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το Μνημείο αυτό, όταν απέχει και δεν παίρνει δημόσια θέση για το θέμα της καταστροφής μεγάλου αριθμού ελαιόδεντρων, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και πως φαντάζεται ότι θα πείσει για την ανάγκη προστασίας του Ελαιώνα σε δημόσια φόρουμ, αλλά κυρίως τις νέες γενιές του τόπου μας;

Οι αναφέροντες - ερωτώντες
Παναγιώτης Μέγκος
Παναγιώτα Κασούτσα
Νίκος Σταντζούρης
Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Δελφών
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...