Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μετά από επτά εφιαλτικά χρόνια αλλάζει το κλίμα στην ελληνική οικονομία

Μετά από 7 χρόνια εφιαλτικών μνημονίων η χώρα γυρίζει σελίδα - Έσπασε κάθε ρεκόρ ο τουρισμός - Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - Θεαματική άνοδος του χρηματιστηρίου - Επιστρέφουν σε υψηλές κερδοφορίες οι μεγάλες επιχειρήσεις
ΜΕΤΑ από επτά χρόνια εφιαλτικών μνημονίων η χώρα φαίνεται να αλλάζει σελίδα!

Μια σειρά από θετικές εξελίξεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, σε συνδυασμό με την τεράστια τουριστική έκρηξη που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον το οποίο σύντομα θα έχει επίδραση και σε επίπεδο κοινωνίας.
Για πρώτη φορά μετά τα εφιαλτικά μνημόνια, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα παρουσιάζουν αποκλιμάκωση με τις αποδόσεις να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010.
Πρόκειται για μια εξέλιξη κομβικής σημασίας, με δεδομένο ότι η χώρα μας ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο θα βγει στις αγορές. Το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά και για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιστρέψει στην υψηλή κερδοφορία και είναι σε θέση να αντλούν μεγάλα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές.
Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η κάλυψη με απόλυτη επιτυχία του ομολογιακού δανείου σε μια από τις νευραλγικές επιχειρήσεις, την «Μυτιληναίος».
Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί με προοπτική ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης. Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση, αλλά παραμένει πάντα σε υψηλά επίπεδα. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τουριστικής έκρηξης. Για πρώτη φορά διαμορφώνεται θετικό ισοζύγιο ανάμεσα σε επιχειρήσεις που ανοίγουν και αυτές που κλείνουν δείχνοντας την τάση για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Η αναβάθμιση στο αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών έχουν θετική επίδραση σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες μετά από πολύ καιρό δανείζονται στις διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικά επιτόκια. Αύξηση κατά 11,2% σημειώνουν οι επενδύσεις. Επίσης κατά 4,8% αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Για πρώτη φορά Αμερικανοί επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από Αμερικανικό μεγαθήριο είναι μόνο η αρχή, αφού μεγάλα επενδυτικά σχήματα από Αμερική είναι έτοιμα να μπουν στην ελληνική αγορά.
Η μεγάλη επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά θα προκαλέσει πολλές συνέργειες σε άλλα επίπεδα. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αναβαθμίζεται και μπαίνει στη λίστα των μεγαλύτερων λιμανιών του κόσμου. Οι επενδύσεις της FRAPORT στα περιφερειακά αεροδρόμια θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό με την αύξηση των απευθείας πτήσεων.
Μεγάλη επίδραση στην οικονομία που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κλίμα θα έχει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Μετά το τέλος των γραφειοκρατικών προβλημάτων αναμένεται στις αρχές του νέου έτους να μπουν οι μπουλντόζες και να αρχίσει το τεράστιο αυτό έργο, στο οποίο θα απασχοληθούν πενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι.
Η ολοκλήρωση του έργου αναβαθμίζει ολόκληρη την Αθήνα αφού τα κτίρια, τα εμπορικά κέντρα, οι πολυτελείς κατοικίες και τα ξενοδοχεία που θα γίνουν στην περιοχή του Ελληνικού θα ελκύσουν τουρίστες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Με σταθερά αλλά αποφασιστικά βήματα η κυβέρνηση προχωράει μια σειρά από επενδύσεις. Βέβαια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη σκληρή δουλειά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας που είναι διαλυμένη από τα μνημόνια. Πάντως ξένοι οικονομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολύ σύντομα η Ελλάδα να παρουσιάσει έκρηξη ανάπτυξης, ξεφεύγοντας οριστικά και αμετάκλητα από τη γκρίζα ζώνη των μνημονίων.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...