Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΤΕΑΣ
κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΙΛΑΛΑ-ΤΣΑΚΙΡΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ
Η Ιτέα , εορτάζοντας τα 190 χρόνια από το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Αγκάλης που έλαβε χώρα την 17η Σεπτεμβρίου 1827 στην δυτική πλευρά του κόλπου της Αγκάλης στην περιοχή της Ιτέας, προγραμμάτισε τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις στις 22,23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ιτέα.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δελφών Δημοτική Ενότητα Ιτέας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και η Ένωση Γυναικών Φωκίδας.
Ένα έθνος διατηρείται μεγάλο όταν θυμάται και εμείς οφείλουμε να θυμόμαστε τους αγώνες των Ελλήνων που μεγαλούργησαν με περιφανείς νίκες οι οποίες πρέπει να γίνονται παράδειγμα για το σήμερα.
Και επειδή η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους , εμείς οι Ιτιώτες έχουμε να λέμε με περηφάνια, ότι δύο άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορία της πόλης μας .
Ο ένας είναι ο Άγγλος φιλέλληνας Φρανκ Αμπνεϋ Άστιγξ και ο άλλος ο μεγάλος Έλληνας Πολιτικός και πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. 
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο ιδρυτής της πόλης μας διότι με διάταγμα του, υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη ίδρυσης της Ιτέας. Είναι ο ανάδοχος της πόλης μας .
Ο Φρανκ Αμπνεϋ Άστιγξ  με το ιδιαιτέρως ιστορικής σημασίας γεγονός της Ναυμαχίας της Αγκάλης ήταν ο λόγος που η Ιτέα με το Προεδρικό Διάταγμα 273/28-08-1990 από Κοινότητα Ιτέας ανακηρύχθηκε Δήμος, ενώ παράλληλα με το Προεδρικό Διάταγμα 150/4-4-1990 καθιερώθηκε η επέτειος της ναυμαχίας Της Αγκάλης ως δημόσια εορτή και ορίσθηκε ο εορτασμός της την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.
ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ !
 Η Ναυμαχία της Αγκάλης ήταν ένα επεισόδιο του 8ετούς Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων (1821 - 1829) το οποίο αποτέλεσε την βασικότερη αιτία για την τελική ήττα των Τουρκο-Αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων, η οποία συνετελέσθη στο Ναυαρίνο. Έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης  Σεπτεμβρίου του 1827 στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Αγκάλης, στην περιοχή της Ιτέας.
Στη ναυμαχία συγκρούστηκαν εννέα πλοία των Οθωμανών με έξι πλοία μιας ελληνοβρετανικής μοίρας, υπό την ηγεσία του Άγγλου ναυάρχου Φραγκίσκο Άστιγξ. Μια ναυτική ιδιοφυΐα, τον δεύτερο σημαντικότερο φιλέλληνα μετά από λόρδο Βύρωνα, τον θρυλικό κυβερνήτη της «Καρτερία» τον Φραγκίσκο Άστιγξ.
 Η «Καρτερία» βύθισε στο κολπίσκο της Αγκάλης την τουρκική ναυαρχίδα και κατάστρεψε πάλι με τα πυρωμένα βλήματα τα 9 από τα 11 εχθρικά πλοία μετά από εύστοχους κανονιοβολισμούς. Πρόκειται για ένα γεγονός σταθμό στην παγκόσμια ναυτική ιστορία! Ένα ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να προσβάλει και να βυθίσει σειρά ιστιοφόρων πολεμικών. Η σημασία του αυτού γεγονότος ήταν τεράστια, καθώς ένα μόλις ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να μεταβάλλει την ισορροπία στο Κορινθιακό κόλπο εκκαθαρίζοντας τον από τον εχθρικό στόλο
Αυτή η τεράστια νίκη του Άστιγγος ήταν το αίτιο της παράβασης της συνθήκης του Λονδίνου και αποχώρησης του τούρκο-αιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ πασά από την Πύλο και η απώτερη καταστροφή του στο Ναβαρίνο. Η ναυτική υπεροχή του Επαναστατικού Ναυτικού των Ελλήνων ήταν πια γεγονός!
Ο Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ  έκανε σκοπό της ζωής του την ελευθερία της Ελλάδας. Η Ελλάδα του έδωσε όραμα και αυτός της έδωσε τη ζωή του. Η Ελλάδα του έδωσε έμπνευση, σκοπό και νόημα ζωής και αυτός της έδωσες δόξα, τιμή και περηφάνια. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε.
Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις καθώς επίσης και να επισκεφτούν την έκθεση των Ιστορικών Έργων Τέχνης με θέμα τα πλοία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και  κυρίαρχο θέμα το πλοίο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», φιλοτεχνημένα από τον μέγιστο Έλληνα Εθνικό Καραβογράφο και εικαστικό μας νηολόγο κ.Αντώνη Μιλάνο. 
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο «Κληρονομιά Μερκούρη» το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Παπαλεξανδρή &  Άστιγγος στην Ιτέα. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα όλους όσους με την όποια συμμετοχή τους συνέβαλαν στο να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 ΤΡΙΗΜΕΡΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2017
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ  ΑΓΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
20:00                     Συναυλία της Μικτής χορωδίας Ιτέας «ΟΡΦΕΑΣ» για την επέτειο της ναυμαχίας της Αγκάλης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νίκου Ευθυμιάδη στο Κυριακοπούλειο – Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
10:00 έως 13:00


20:00
Ιστορική Αναδρομή στην Ναυμαχία της Αγκάλης, εν πλω.
Αναχώρηση από το Λιμάνι Ιτέας, ανά μία ώρα, με πλοιάρια (ώρες 10:00,11:00 και 12:00)  με τελικό προορισμό τον όρμο της Αγκάλης. Ιστορική αφήγηση σχετικά με την Ναυμαχία της Αγκάλης και Επιμνημόσυνη Δέηση. 
Συναυλία από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού , υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Γεώργιου Τσιλιμπάρη, στο Λιμάνι της Ιτέας


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
8:00
Έπαρση Σημαίας στον Προβλήτα  Λιμένα Ιτέας
09:45
Πέρας Προσέλευση Επισήμων στην Είσοδο της Μαρίνας δίπλα στον Ιερό Ναό  «Ευαγγελισμός  της Θεοτόκου»
10:00
Δοξολογία στον Ιερό Ναό  «Ευαγγελισμός  της Θεοτόκου»
Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την Καθηγήτρια κ. Βαλεντίνη Παλάντζα.
10:30
Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ναυμαχίας της Αγκάλης - Κατάθεση στεφάνων από την Πολιτειακή και Στρατιωτική  Ηγεσία.
11:30

19:00
Παρέλαση Τμημάτων Μαθητών και Συλλόγων  - Παραλία Ιτέας  (από Μαϊάμι έως Λιμεναρχείο).
Εγκαίνια του κτιρίου «Κληρονομιά Μερκούρη», όπου θα φιλοξενηθεί έκθεση ζωγραφικής, με θέμα τα πλοία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων με κυρίαρχο θέμα το πλοίο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», του μέγιστου Έλληνα Εθνικού καραβογράφου και εικαστικού μας νηολόγου κ. Μιλάνου Αντώνη, από το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας: Πρωί : 10:00 – 12:00, Απόγευμα : 17:30 – 20:30, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...