Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Καζάνι που βράζει η Καταλονία: Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις, συγκρούσεις διαδηλωτών με εθνοφύλακες και αστυνομία

Η γνωστοποίηση της είδησης πως η ισπανική εθνοφυλακή πραγματοποιεί εφόδους στα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες της καταλανικής κυβέρνησης, ήταν η αιτία για να γεμίσουν με διαδηλωτές οι δρόμοι της περιοχής.
Οι συγκεντρώσεις έξω από τα κυβερνητικά κτίρια συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με κύριο αίτημα τη μη παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτώβρη αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.Ο κόσμος που βρίσκεται έξω από τα κτίρια έμεινε εκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας και ξέσπασαν εντάσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους εθνοφύλακες που επιχείρησαν είτε να βγουν από τα κυβερνητικά κτίρια αφού είχαν πραγματοποίησει ελέγχους για έγγραφα και στοιχεία που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είτε να μπουν σε αυτά.
Οι Καταλανοί διαδηλωτές έφτιαξαν αλυσίδες γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά της ισπανικής κυβέρνησης ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από τους εθνοφύλακες που βρίσκονταν μέσα σε αυτά αδυνατούσαν να εξέλθουν υπό το φόβο του λιντσαρίσματος.
Μάλιστα, στο κτίριο του συμβουλίου Οικονομικών της Καταλονίας, έλαβε χώρα μια κινηματογραφική απόδραση καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης (21/9), ομάδα από εθνοφύλακες που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα και αφού εξάντλησαν τις ελπίδες τους να δραπετεύσουν από κτίριο που βρισκόταν δίπλα στο συμβούλιο Οικονομικών, βγήκαν τελικά χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας που κατάφερε έπειτα από συγκρούσεις να ανοίξει ένα διάδρομο στο πλήθος.
Οι δηλώσεις του Ραχόι ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός, με διάγγελμά του είπε απευθυνόμενους στους Καταλανούς: «Μην προχωρήσετε. Επιστρέψτε στην νομιμότητα και στη δημοκρατία. Το δημοψήφισμα είναι μια χίμαιρα. Εγκαταλείψτε μια και καλή όλη αυτή την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυπακοής. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comú Podem στο ισπανικό Κοινοβούλιο, Τσαβιέρ Ντομενέκ δήλωσε πως το κόμμα του του θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενώ ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως «είναι ντροπή για την Ισπανία να έχει πολιτικούς κρατουμένους σήμερα». Ο Ιγκλέσιας ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σωφροσύνη και διάλογο».
Τέλος, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή της αναρχοσυνδικαλιστικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT), του μεγαλύτερου συνδικάτου της Καταλονίας, έβγαλε ανακοίνωση για τα γεγονότα, η οποία έχει ως εξής:
«Αναφορικά με τα πρόσφατα κατασταλτικά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Καταλονία, όπως συλλήψεις πολιτικών εκπροσώπων, αστυνομικές έρευνες σε μέσα ενημέρωσης και έδρες οργανώσεων, κατάργηση των πολιτικών εγγυήσεων και των δημόσιων ελευθεριών, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, από τη μεριά της CGT θέλουμε να διακηρύξουμε τα εξής:
1.- Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη την αυταρχική απάντηση της κυβέρνησης και των διοικητικών υπηρεσιών του κράτους απέναντι στην άσκηση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου απέχει πολύ από αυτό που θεωρούμε διαδικασία αυτοδιάθεσης.
2.- Είναι πολύ ανησυχητική η κατασταλτική κλιμάκωση που ζούμε αυτές τις μέρες στην Καταλονία η οποία αποτελεί σοβαρή και αδικαιολόγητη παρέμβαση σε χώρους συλλογικής συμμετοχής, αλλά, στο περιθώριο του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι αυτή η καταστολή επεκτείνεται και σε άλλους χώρους όπως στον συνδικαλιστικό κόσμο και στον κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό. Η ιστορία δείχνει πως, όταν οι φασιστικές συμπεριφορές μπαίνουν από την πόρτα, δεν βγαίνουν ποτέ παρεκτός κι αν τις πετάξεις έξω. Η κατάσταση εξαίρεσης που έχει επιβληθεί στην Καταλονία μάς θυμίζει περασμένες εποχές που θεωρούσαμε πως έχουν οριστικά ξεπεραστεί.

3.- Από την πλευρά της CGT εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των ελευθεριών και ενάντια στην καταστολή που έχει εξαπολύσει το κράτος εναντίον του καταλανικού λαού. Καλούμε όλα τα μέλη μας και τα συνδικάτα τους να υπερασπιστούν την άσκηση αυτών των αρχών στο δρόμο και όπου αλλού χρειαστεί. Δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν με τη βία άλλα δικαιώματα και ελευθερίες. Θα πολεμήσουμε κάθε μορφή κρατικής τρομοκρατίας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε και αναλαμβάνοντας όλες τις συνέπειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...