Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η 3η Μαΐου είναι αφιερωμένη ως μέρα στην Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο, όπως προκύπτει από την οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», σε πολλές χώρες, ακόμα και στην Ευρώπη, η δημοσιογραφία γνωρίζει φίμωση που θυμίζει άλλες εποχές.

H Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.
Όπως προκύπτει, πάντως, από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που βασίστηκε σε έρευνες σε 180 συνολικά χώρες, το 2015 έχασαν τη ζωή τους 110 δημοσιογράφοι, επτά άτομα που εργάζονταν για κάποιο Μέσο και 27 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 Η ΟΥΝΕΣΚΟ ενεργά προωθεί την ασφάλεια όσων δημοσιογραφούν και πιστεύει ότι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται ανεμπόδιστα, ελεύθερα, απαλλαγμένοι από απειλές βίας και να διασφαλίζεται η ελευθερία γνώμης κι έκφρασης.
Πρωταθλήτρια στη φίμωση του Τύπου και των δημοσιογράφων γενικότερα θεωρείται η Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι εν έτει 2016, στη συγκεκριμένη χώρα διώκονται δεκάδες δημοσιογράφοι, κυρίως για προσβολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσά τους και ο αρχισυντάκτης της Hurriyet, Σεντναντ Εργκίν στον οποίο η Deutsche Welle απένειμε φέτος το βραβείο Ελευθερίας του Λόγου.
 Η “Διεθνής Αμνηστία" καταγγέλλει τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα η Ελευθερία του Τύπου υποχώρησε το 2015 στην καθόλου τιμητική  89η θέση από την 91η που βρισκόταν το 2014.

Η ΕΣΗΕΑ για την παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου

Ελευθερία του Τύπου με ανεργία στους δημοσιογράφους, που υπερβαίνει στην Ελλάδα το 50% μαζί με απλήρωτη εργασία και Ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται.

Εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κανάλια δίχως δελτία ειδήσεων και μυθοπλασία, που πνίγει την ενημέρωση για να παίζει το στοίχημα, είναι ο κανόνας που θέλουν να επιβάλλουν τα νέα καρτέλ μαζί με την παλιά διαπλοκή.
Στην κατεύθυνση αυτή της διακήρυξης του ΟΗΕ για την 3η του Μάη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις απέναντι σε ανάλγητους πολιτικούς, κυβερνητικούς χειρισμούς και ασύδοτους εργοδότες, που αμφισβητούν ότι η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ΔΟΔ με ανακοίνωσή της, που εκφράζει και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνει την προτεραιότητα για την προάσπιση και την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο, να στηρίξουμε τις βασικές αρχές και να ξεκινήσουμε εκστρατείες ενημέρωσης για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουν σε όλο τον κόσμο, για την αλήθεια.
Το φετινό μήνυμα από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προς πάσα κατεύθυνση, με αφορμή και πρόσφατα γεγονότα, είναι το κρίσιμο εδάφιο από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία του Τύπου, που αναφέρει: «Το δικαίωμα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και απόψεις  δεν επιδέχεται απειλές, περιορισμούς και τιμωρίες.
Η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πρέπει να τηρείται με κάθε αυστηρότητα»!!!
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...