Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα η Σφαγή του Διστόμου

10 Ιούνη 1944' η μαύρη επέτειος της σφαγής των αμάχων του μαρτυρικού Διστόμου αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Μια γερμανική επιχείρηση εκκαθάρισης ανταρτών στο Στείρι Βοιωτίας μετατράπηκε σε γενοκτονία κατά των κατοίκων του Διστόμου.
Οι Γερμανοί με την δικαιολογία ότι οι Διστομίτες βοηθούσαν τους αγωνιστές του ΕΛ.ΑΣ., άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό.Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα, ούτε τους ηλικιωμένους.. Αποκεφάλισαν τον ιερέα του χωριού, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν.
Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού.
Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, με πτώματα να κρέμονται ακόμα και απο δέντρα περιμετρικά του δρόμου που οδηγεί στο χωριό.
ΜΝΗΜΕΣ που εξακολουθούν να μας καλούν όχι μόνο στις επετείους, αλλά καθημερινά υπενθυμίζοντάς μας το δικό μας χρέος απέναντι σ' αυτούς που χάθηκαν και απέναντι στην Πατρίδα, ειδικά σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε κάτω από το καθεστώς των μνημονίων και της εξάρτησής μας από τους άσπονδους "φίλους" και "εταίρους" μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...