Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΡΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες, συζήτησε την αναφορά του Δήμου Δωρίδος σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Δωρίδας, από την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος και τη δημιουργία της λίμνης του Μόρνου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπεντζώνης και αντιπροσωπεία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και ειδικότερα αναφέρθηκε:

  1.  στην απομόνωση της περιοχής και το μαρασμό μεγάλων γεωγραφικών τμημάτων του Δήμου,
  2.  στην αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των οικισμών του Δήμου και των αστικών κέντρων και συνακόλουθα στην αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών,
  3.  στην αδυναμία γεωργικής παραγωγής και το μαρασμό της κτηνοτροφίας,· στην ανυπαρξία οικολογικής παροχής του φράγματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής,
  4.  στον εκμηδενισμό αξίας της γης στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές,
  5.  στην ανυπαρξία κατασκευής έργων υποδομών,
  6.  στην παντελή έλλειψη τουριστικής δραστηριότητας,
  7.  στην αδυναμία ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων,
  8.  στην υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα,
  9.  στη διάβρωση των ακτών,
  10.  στην έλλειψη μέτρων προστασίας του πολιτιστικού πλούτου,
  11.  στην παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών και νομοθετημάτων.
Ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής τηνενδελεχή εξέταση του θέματος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό ο Δήμος Δωρίδος να υφίσταται τις συνέπειες ενός έργου που αφορά το 60% του πληθυσμού της χώρας σε αστικές περιοχές και οι ντόπιοι πληθυσμοί να φτωχοποιούνται.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, στην τοποθέτηση της αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη παρέμβασης της Ελληνικής πολιτείας. Δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη θέση του Ελληνικού
Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες της Επιτροπής Αναφορών προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα μέλη της Επιτροπής με θετικές και υποστηρικτικές προς το Δήμο παρεμβάσεις, αναγνώρισαν την πολυπλοκότητα και το μέγεθος του προβλήματος, το δίκαιο των κατοίκων της περιοχής, την ανάγκη παρέμβασης της Ελληνικής πολιτείας, και δεσμεύτηκαν για τις απαιτούμενες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, ασκώντας κάθε δυνατή επιρροή.
Αποφάσισαν να μείνει η υπόθεση ανοιχτή, να συνεχιστεί ο έλεγχος από την Επιτροπή Αναφορών, να διαβιβαστεί και σε άλλες αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ζητηθεί εγγράφως η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να σταλεί προσωπική επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη βοήθεια, προσφέρθηκε από τον Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά, ο οποίος σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος, προκάλεσε και πέτυχε την κατά προτεραιότητα ένταξη του θέματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών και ως εισηγητής ανέλυσε την αναγκαιότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής.
Μεγάλη ήταν η συμπαράσταση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κ.κ Κώστα Χρυσόγονου, Νίκου Χουντή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκου Ανδρουλάκη, Κώστα Παπαδάκη και Μίλτου Κύρκου, που στο περιθώριο της συνεδρίασης προέβησαν σε δηλώσεις και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν με την άσκηση πίεσης τόσο στα κόμματατους, όσο και στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα ηΕυρωβουλευτής κα Σοφία Σακοράφα,ως μέλος της Επιτροπής παρενέβη στη συζήτηση και στήριξε τα αιτήματα του Δήμου.
Καθοριστική υπέρ των θέσεων του Δήμου ήταν και η παρέμβαση του Γερμανού Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. P. Jahr, ο οποίος επεσήμανε τις δυσμενείς επιπτώσεις και την ανάγκη εξέτασης όλων των πτυχών του ζητήματος, για την υποβοήθηση του πληθυσμού.
Ο Δήμαρχος Δωρίδος, ευχαριστεί την Πρόεδρο Cecilia Wikstrοm και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών για την αποδοχή και αναγνώριση των αιτημάτων του Δήμου, καθώς και για την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη διερεύνηση του θέματος.
Επίσης, ευχαριστεί όλους όσοι με οποιαδήποτε αρμοδιότητα εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης και δηλώνει ότι θα υπάρχει ενημέρωση των φορέων και των πολιτών, για την εξέλιξη της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος, μέχρι την τελική δικαίωση της Δωρίδας.


Επιτροπή Αναφορών Δήμος Δωρίδος με ελληνική μετάφραση

Ευρωβουλευτές Βρυξέλλες Δηλώσεις

Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...