Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Λάθη που επιβραδύνουν τον υπολογιστή

Συχνά, πολλοί παραπονιόμαστε πως ο υπολογιστής μας… «σέρνεται». Μήπως όμως είναι οι δικές μας συμπεριφορές που δημιουργούν το πρόβλημα;
Πριν αποφανθείτε πως ο υπολογιστής σας είναι προβληματικός και τόσο αργός που δεν καλύπτει τις ανάγκες σας, σιγουρευτείτε πως δεν είστε εσείς που «ταβανιάζετε» την απόδοσή του, υιοθετώντας συνήθειες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο.
Η αλόγιστη εγκατάσταση εφαρμογών, η κακή συντήρηση, τα επικίνδυνα κλικ σε ύποπτα λογισμικά και το σπάνιο reboot είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μετατρέπουν το pc σας σε μια ιδιαίτερα εκνευριστική… χελώνα!

Εγκατάσταση πολλών εφαρμογών

Οι εφαρμογές καταναλώνουν ως γνωστόν μνήμη RAM, η οποία είναι πολύτιμη για την ταχύτητα ενός υπολογιστή. Κάποιες από αυτές ωστόσο, έχουν τη χαρακτηριστική ιδιότητα να «τρέχουν» ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες από τη Γραμμή Εργασιών ανά πάσα στιγμή. Φροντίστε κατά την εγκατάσταση να επιλέξετε «Οχι» στη σχετική ερώτηση, ώστε να γλιτώσετε πολύτιμη RAM.
Παράλληλα, ανοίγοντας τον Task Manager (Διαχειριστής Εργασιών), μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές υπάρχουν και τι μνήμη καταναλώνουν. Ισως, μάλιστα, θα ήταν καλό να αφαιρέσετε όσες δεν χρειάζεστε πραγματικά. Προσοχή και στις εφαρμογές που εκκινούν ταυτόχρονα με την εκκίνηση του υπολογιστή, επιβραδύνοντάς τον.
Μέσω Task Manager (Ctrl+Shift+ Esc) πηγαίνετε στην «Startup tab» (Καρτέλα Εκκίνησης) προκειμένου να διαπιστώσετε για ποιες πρόκειται. Γενικά, είναι καλό να γίνεται εγκατάσταση μόνο εφαρμογών που πραγματικά χρειάζεστε και τακτική απεγκατάσταση όσων δεν χρησιμοποιείτε. Επίσης, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή κατά την εγκατάσταση στις ρυθμίσεις που θα σας επιτρέψουν να απενεργοποιήσετε το να τρέχει μια εφαρμογή κατά την εκκίνηση.

Κακή συντήρηση

Αν δεν φροντίζετε την υγεία του συστήματός σας, τότε είναι μοιραίο αν προκύψουν προβλήματα όπως ο κατακερματισμός ή το σφάλμα του σκληρού δίσκου και η καταστροφή αρχείων. Αρχεία και δεδομένα δεν αποθηκεύονται σε οργανωμένες και συνεχόμενες διευθύνσεις μνήμης αλλά σε τμήματα σε όλο το μήκος του δίσκου, με αποτέλεσμα αυτός να καταλήγει με τον καιρό κατακερματισμένος.
Στα Windows 10 κάνετε κλικ στο «Μενού» και γράφετε «defrag», επιλέγοντας στη συνέχεια «Defragment and Optimize Drives» για να αποκαταστήσετε τη ζημιά. Ακόμα, μέσω της «Αλλαγής Ρυθμίσεων» (Change Settings) που εμφανίζεται στο ίδιο παράθυρο επικοινωνίας, μπορείτε να επιλέξετε να επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία σε τακτική βάση. Προσοχή όμως, καθώς στους SSD δίσκους δεν γίνεται defrag. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου μέρη του δίσκου λόγω φθοράς από τη χρήση σταματούν να αποθηκεύουν, οδηγώντας σε σφάλμα σκληρού δίσκου. Μπορείτε να εντοπίσετε τα μέρη αυτά ανοίγοντας τη «Γραμμή Εντολών» (θα τη βρείτε αφού πληκτρολογήσετε «cmd» στην «Αναζήτηση» και επιλέξετε την «Command Prompt» εφαρμογή που θα εμφανιστεί) και δίνοντας την εντολή chkdsk c:, κάτι που καλό θα ήταν να επαναλαμβάνετε συχνά. Τέλος, μπορείτε να βρείτε τα κατεστραμμένα αρχεία με την ίδια ακριβώς διαδικασία, πληκτρολογώντας αυτή τη φορά την εντολή «sfc/scannow».

Αφθονία κακόβουλων λογισμικών

Πολλές φορές τα ελεύθερα λογισμικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι κακόβουλα (malware) ή ακόμα και αν δεν είναι, έχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που χορηγούν τη δική σας έγκριση για εγκατάσταση πρόσθετων ανεπιθύμητων λογισμικών. Κατεβάστε, λοιπόν, λογισμικά μόνο από sites που εμπιστεύεστε και δώστε μεγάλη προσοχή σε κάθε παράθυρο κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Φροντίστε επίσης, να ελέγχετε συχνά το pc σας για την ύπαρξη malware μέσω του antivirus προγράμματος που χρησιμοποιείτε.

Σπάνιο ή καθόλου reboot

Αρκετοί συνηθίζουν να μην κλείνουν τον υπολογιστή σχεδόν… ποτέ ή να χρησιμοποιούν συχνά την «Αναστολή Λειτουργίας» (sleep), προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο την επόμενη φορά που θα τον χρειαστούν. Ωστόσο, η επανεκκίνηση (reboot) «καθαρίζει» τη μνήμη RAM και διορθώνει διαρροές μνήμης που συνήθως προκαλούνται από δωρεάν λογισμικά άπειρων προγραμματιστών.
Παράλληλα, ο υπολογιστής σας, είναι έτσι ρυθμισμένος, ώστε με την επανεκκίνηση να πραγματοποιεί όλες τις αναβαθμίσεις και τους διαγνωστικούς ελέγχους των Windows, κάτι που προφανώς είναι χρήσιμο για την ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος.

Mη καθαρισμός των προσωρινών αρχείων

Πολλές φορές και ενώ έχετε ολοκληρώσει την εργασία σας στον υπολογιστή, συγκεκριμένα αρχεία τα οποία πλέον δεν σας είναι απαραίτητα, παραμένουν αποθηκευμένα στη μνήμη και αυτό γιατί πολύ απλά ο υπολογιστής δεν είναι ρυθμισμένος να τα «σβήνει». Τέτοιου είδους αρχεία είναι τα έγγραφα που ανοίξατε πρόσφατα, τα δεδομένα περιήγησης και τα προσωρινά αρχεία Windows, τα οποία είναι μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του λογισμικού, δημιουργούνται αυτόματα και συνήθως αφορούν σε αρχεία σύνδεσης και εικόνες.
Ξεφορτωθείτε αυτά τα αρχεία επιλέγοντας «ο υπολογιστής μου» και κάνοντας δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο που θέλετε να καθαρίσετε. Υστερα, επιλέξτε «Ιδιότητες» (Properties) και «Εκκαθάριση Δίσκου» (Disk Cleanup). To παράθυρο που θα εμφανιστεί, περιέχει όλα τα προσωρινά αρχεία, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να τα σβήσετε ή να επιλέξετε για διαγραφή κάποια από αυτά.

https://www.techpress.gr/index.php/archives/133957

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...