Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μεσογειακός κυκλώνας "αγγίζει" την Ελλάδα από τα Δυτικά

Ξεκινά από την Τετάρτη σταδιακά μια κακοκαιρία σπάνια για την εποχή ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καθώς θα περιλαμβάνει απότομη πτώση του υδραργύρου κατά 15°C το λιγότερο ( σε κάποιες περιοχές ίσως είναι και περισσότερο), ισχυρές βροχές και καταιγίδες (σε δεύτερη φάση) καθώς και θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι θα αγγίξουν τα 9-10 bf ίσως και τα 11 στο Κάβο Ντόρο.
Ήδη το σκηνικό του καιρού έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς ο ισχυρός βοριάς έχει μπει από την Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα και πνέει στα 5-6bf στη στεριά ενώ στα ανοιχτά αγγίζει και τα 7 bf. Επίσης το ψυχρό μέτωπο μεγάλης έκτασης (από τη Ρωσία έως τα δυτικά Βαλκάνια) έχει αρχίσει να κινείται ΝΑ και θα ρίξει τον υδράργυρο από βορρά προς νότο.
Εν τω μεταξύ ένα άλλο φαινόμενο το οποίο προβληματίζει τους μετεωρολόγους, είναι η δημιουργία ενός μεσογειακού κυκλώνα ο οποίος φαίνεται να πλησιάζει τη χώρα μας από τα δυτικά.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ξενοφών».

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, πως η θερμοκρασία σε όλη τη Δυτική Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε όλη την Ανατολική και Νότια Ελλάδα καθώς και στο Αιγαίο, με την ένταση τους να φτάνει τα 11 μποφόρ, ενώ σταδιακά οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν προσοχή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δύναται να προκαλέσουν εκτεταμένα προβλήματα και καταστροφές. Την Παρασκευή και το Σάββατο οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Δυτική και Νότια Ελλάδα καθώς και στην Κρήτη, με την ένταση τους να φτάνει στο Νότιο Ιόνιο, το Κρητικό πέλαγος και τη θάλασσα των Κυθήρων τα 10 και πιθανόν τα 11 μποφόρ! Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της Νότιας χώρας, οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας στην Πελοπόννησο τα 9 μποφόρ.
Μακεδονία δεν ξεπέρασε τους 15 βαθμούς το πρωί της Τρίτης, σημειώνοντας δηλαδή πτώση περίπου 12 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες που επικράτησαν τη Δευτέρα.

Έρχονται ισχυρές καταιγίδες
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα σημειωθούν παροδικές βροχοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κατά περιόδους τα Δωδεκάνησα, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία θα ενταθεί από αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο και σταδιακά τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα προς Σάββατο στη Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας, επισημαίνεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν το Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, θα αποκτήσουν αξιόλογη δυναμική με μεγάλα ύψη βροχής να σημειώνονται στην περιοχή της Πελοποννήσου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού, με τις καταιγίδες να επηρεάζουν ολόκληρη τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα, καθώς επίσης τις Κυκλάδες και την Κρήτη, επεκτεινόμενες την Κυριακή στην Βόρεια - Βορειοανατολική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο. Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Δυτική Κρήτη.
Τη Δευτέρα 01 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχειά, η κακοκαιρία θα επεκταθεί στο Βόρειο - Ανατολικό Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση ωστόσο στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, στις πρώτες ώρες της ημέρας ενδέχεται να σημειωθούν βροχές.


 Πιθανή η δημιουργία ισχυρής τροπικής καταιγίδας 


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανόν την Παρασκευή να δημιουργηθεί πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, το οποίο σταδιακά θα λάβει τροπικά χαρακτηριστικά και θα εξελιχτεί σε madicane επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό στη Νοτιά και Νοτιοδυτική Ελλάδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο και στην υπόλοιπη χώρα.
Η περιοχή της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, θεωρούνται οι περιοχές που θα εμφανίσουν τα ποιο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το τροπικό αυτό σύστημα θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας και τη Δευτέρα με έντονα χαρακτηριστικά, συνοδευόμενο από ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Συνιστάται στους πολίτες να παρακολουθούν συνεχώς τα καιρικά δελτία, καθώς τα φαινόμενα θεωρούνται επικίνδυνα, ικανά να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όσοι έχουν προγραμματίσει ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο, να είναι προετοιμασμένοι για απαγορευτικό απόπλου και σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης, οι οδηγοί στο οδικό δίκτυο, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Όσοι διαθέτουν δικά τους πλωτά μέσα, θα πρέπει απαραίτητα να βρουν ασφαλές αγκυροβόλιο.


Πληροφορίες: Meteoclub.gr, Xalazi.gr, ERT
Χάρτες: Προγνωστικό μοντέλο καιρού Xalazi.gr, Μeteoblue.com
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...