Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Από τον Σημίτη στον Κυριάκο ένας… Παπαντωνίου δρόμος

Η γοητεία που ασκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ είναι γνωστή. Όπως γνωστές -και διαχρονικές- είναι και οι σχέσεις του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό όσο και με στελέχη των κυβερνήσεων 1996 – 2004, σε σημείο που το σημερινό «φλερτ» με πρώην υπουργούς του σημιτικού ΠΑΣΟΚ να προκύπτει ως συνέχεια μιας πορείας που έχει την αφετηρία της δεκαετίες πίσω.
Τώρα, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, επανέρχονται
στο προσκήνιο οι πολιτικές ευθύνες του Κώστα Σημίτη για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, για τις οποίες ακόμα και σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο… επίδοξος σφυρίζει αδιάφορα γι’ αυτές, όπως γίνεται λόγος μέσα στο κόμμα του.

Τρεις διαβολικές συμπτώσεις


Τα όσα καταλογίζονται στον Γιάννο Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν παραγραφεί χάρη στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Τα ίχνη, ωστόσο, των εκατομμύριων που διακινήθηκαν μέσα από σχεδόν 100 λογαριασμούς με εννέαά τροφοδότες ανά τον κόσμο είναι αυτά που «καίνε» τον πρώην «τσάρο της οικονομίας».
Κατά διαβολική σύμπτωση, η τροποποίηση του Συντάγματος του 2001 απαλλάσσει τον Γιάννο (και πολλούς άλλους) από τυχόν ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων του την περίοδο 2000-2004. Επίσης κατά διαβολική σύμπτωση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέφυγαν να ασχοληθούν με τις Λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Είναι ακριβώς αυτές οι λίστες, στις οποίες φιγουράριζε το όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, που «καίνε» τον Γιάννο Παπαντωνίου. Κι αυτό γιατί διατηρούσε λογαριασμούς στο εξωτερικό από τους οποίουςδιακινήθηκαν χρήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Η Λίστα Λαγκάρντ δόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην κυβέρνηση Παπανδρέου και ο ένας αρμόδιος την πετούσε στον άλλον. Με αποτέλεσμα το 2012 η Κριστίν Λαγκάρντ, ειρωνευόμενη την Ελλάδα, να ξαναδώσει τη λίστα που είχε…χαθεί. Η δε Λίστα Μπόργιανς έφτασε στην Ελλάδα το 2016, με την επισήμανση ότι ήταν να δοθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά κάποιοι αμέλησαν ή υποτίμησαν το γεγονός και δεν την παρέλαβαν ποτέ! Ετσι, παραδόθηκε με καθυστέρηση στηνκυβέρνηση Τσίπρα.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη διαβολική σύμπτωση: Παπανδρέου και Σαμαράς απέφυγαν να συστήσουν Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά – το έκαναν μόνο για το Βατοπέδι και τα δομημένα ομόλογα. Ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες να περνούν… Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Σμπώκος, Τάσος Μαντέλης, ο Θεόδωρος Τσουκάτος που πήγε λεφτά στο κόμμα και τώρα προφυλακισμένος ο Γιάννος Παπαντωνίου. Στην… αυλή του Κώστα Σημίτη συνέβησαν τόσα πράγματα, τα οποία όμως ο παντοδύναμος πρωθυπουργός -ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα, όπως επιμένουν να λένε πολλοί- δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε…

Για τον Κώστα Σημίτη, εξάλλου, η διαφθορά είναι «κοινωνικό φαινόμενο». Στη δίκη Τσοχατζόπουλου εξέφρασε την έκπληξή του και τη λύπη του για όσα συνέβησαν: «Λυπάμαι για τα όσα έγιναν στο υπουργείο Αμυνας επί πρωθυπουργίας μου», αλλά «εγώ δεν ήξερα τίποτα, ο Ακης ήταν υπεύθυνος για μίζες και άλλα παράτυπα, τα οποία διαπίστωσε και το δικαστήριο». Αυτά είπε εν ολίγοις ο Κώστας Σημίτης στο Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Μόνο που τα ίδια έγιναν και επί Παπαντωνίου, όπως λένε οι ανακριτές.
Ο Κώστας Σημίτης δεν ήξερε ότι ο Θόδωρος Τσουκάτος πήγαινε μαύρα χρήματα στο κόμμα που ήταν πρόεδρος; Δεν γνώριζε το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που «έφαγαν» από το 1996 έως το 2006 το 80% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Και γιατί; Δεν ήξερε τίποτα για το Χρηματιστήριο, για τις μίζες στα μεγάλα έργα και τις τηλεπικοινωνίες -εκτός από τα εξοπλιστικά-, για το μαύρο χρήμα που μοιράστηκε κάτω από το τραπέζι, για τη φούσκα στην οικονομία;

Ο εκλεκτός του Κώστα


Το 2015, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο νέος διεκδικητής της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Τις επόμενες εβδομάδες, στα πολιτικά στέκια κυκλοφόρησε μια φήμη: ότι ο Κώστας Σημίτης θέλει πλέον ένα νέο κόμμα με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!
Ο Κώστας Σημίτης, αφού δεν κατάφερε να μετασχηματίσει το ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» ή με σχήματα τύπου «Ελιάς», ευλόγησε τη δημιουργία του Ποταμιού, το οποίο ξεκίνησε δυναμικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ωστόσο, μετά την εδραίωση του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση έκρινε (ή συμφώνησε) από κοινού με άλλους παράγοντες ότι πρέπει να δημιουργηθεί η απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ ήταν παρελθόν και όσο υπάρχει θα είναι «σκαλοπάτι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το 2015 οι φήμες στα πολιτικά στέκια έχουν γίνει ορατά σχέδια, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή. Τον Δεκέμβριο του 2016 παρουσιάστηκε και δημοσίως η πλατφόρμα για τη δημιουργία του «μετώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Μέτωπο κατά «του λαϊκισμού που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το λαϊκιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ».
 
Η πρόσληψη Κυριάκου επί Σημίτη – Γιάννου

Η προτίμηση του Κώστα Σημίτη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία για όσους θέλουν να θυμούνται τα γεγονότα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπροσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα επί πρωθυπουργίας Σημίτη, με υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τον Γιάννο Παπαντωνίου, και επί προεδρίας στο Ιδρυμα Θεόδωρου Καρατζά (στενού φίλου και συνεργάτη επί δεκαετίες του Κ. Σημίτη), διατελώντας για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Ηταν στενές οι σχέσεις του Κώστα Σημίτη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο αείμνηστος είχε εκφραστεί πολλές φορές επαινετικά για τον πρώην πρωθυπουργό δημοσίως. Η πολιτική που ακολούθησε ο Σημίτης, εξάλλου, δεν ήταν μακριά από εκείνη του Κ. Μητσοτάκη. Είχαν όμως και κάτι ακόμα κοινό: τη διαμονή τους στη Γερμανία και τις γνωριμίες στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Η οικογένεια Καρατζά διατηρεί και σήμερα καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η «Νέα Σελίδα» είχε αποκαλύψει ότι το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φιλοξενήθηκε στη βίλα Καρατζά από τον υιό του αποβιώσαντος Θεόδωρου Καρατζά και, κατά κάποιες πληροφορίες, εκεί συνέφαγε και με τον Κώστα Σημίτη.
Πέραν όμως των προσωπικών σχέσεων, συμφωνία υπάρχει στις πολιτικές θέσεις και απόψεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα «ορφανά» του εκσυγχρονισμού στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την ώρα που έγινε πρόεδρος της ΝΔ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και ειδικά του Κώστα Σημίτη και μεγάλων παραγόντων του Κινήματος) έπιασαν δουλειά για να στηρίξουν τον Κυριάκο.

Τον Μάρτιο του 2016, τρεις μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, ο Θανάσης Κοντογέωργης, εντάχθηκε στην ομάδα Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ως επικεφαλής της ομάδας «Οργάνωση της Κυβέρνησης και Συντονισμός του Κυβερνητικού Εργου». Ο συγκεκριμένος υπήρξε αντιπρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για την Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος των Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη. Και ο συγκεκριμένος προστίθεται με τους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκο Χριστοδουλάκη και τόσα ακόμα «ορφανά» στελέχη του Κώστα Σημίτη στη «λίστα μετάγγισης» στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...