Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιες αιτήσεις πληρώνονται στις 14/12 - Πότε θα γίνει η 2η πληρωμή

Περίπου 1.300.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα.

Ωστόσο ελέγχονται όλες οι αιτήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα με την απόρριψη των αιτήσεων από μόνιμους κατοίκους της χώρας με το αιτιολογικό ότι δεν διαμένουν στην χώρα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν κατατεθεί φορολογικές δηλώσεις και γι αυτό το σύστημα τους απέρριψε.
 Παράλληλα όσοι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος καταθέσουν αίτηση μέχρι 12 Δεκεμβρίου το βράδυ τότε η ΗΔΙΚΑ το πρωί θα στείλει τα στοιχεία και στις 14 θα πληρωθούν κανονικά. Οι υπόλοιποι που δεν θα προλάβουν αναμένεται η επόμενη πληρωμή να γίνει σε μια εβδομάδα.
Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.
Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε συνοπτικά είναι:

✓ Βήμα 1: Μπείτε στην πλατφόρμα
✓ Βήμα 2: Ελέγξτε τα στοιχεία σας
✓ Βήμα 3: Συμπληρώστε τον IBAN σας
✓ Βήμα 4: Ενημερώστε τους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν την συγκατάθεση τους
✓ Βήμα 5: Δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας
✓ Βήμα 6: Αποδεχθείτε το Κοινωνικό Μέρισμα του 2018.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι “πετάχτηκαν έξω” γιατί το σύστημα δεν τους έβρισκε στην Ελλάδα.
Περισσότεροι από το 1/3 των δικαιούχων έκαναν αίτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο και ήδη τους εγκρίθηκαν τα χρήματα για το Κοινωνικό Μέρισμα. Υπήρξαν ωστόσο σοβαρά προβλήματα που καθυστέρησαν πολλούς οι οποίοι βρήκαν λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία ή είδαν με έκπληξη ότι το σύστημα δεν τους βρίσκει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις για τη διόρθωση του λάθους που οδήγησε στην απόρριψη των αιτήσεων, κυρίως ανέργων και συνταξιούχων, οι οποίοι εμφανίζονται να μην… ζουν στη χώρα μετά το 2013!
Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Α. Τάγαρης δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διόρθωση του λάθους, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν την αίτηση από την αρχή.
Παράλληλα σήμερα ξεκινάει και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω λογιστικών γραφείων.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπάρχει δυνατότητα να διορθωθούν τα λάθη με απλές κινήσεις και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν το Κοινωνικό Μέρισμα.

Τα λάθη και πως διορθώνονται

Τα συνηθέστερα λάθη
εντοπίζονται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εάν υπάρχει λάθος στον ΑΜΚΑ οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα από τα ΚΕΠ για να γίνει ενημέρωση του ΑΜΚΑ ως προς τον ΑΦΜ.
Για τον χρόνο ασφάλισης οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ για τον χρόνο ανεργίας. Μόλις ο ΟΑΕΔ διορθώσει τον χρόνο ανεργίας θα πρέπει άμεσα να εμφανιστεί και στο σύστημα για το Κοινωνικό Μέρισμα.
Εάν υπάρχουν λάθος προσωπικά στοιχεία, εάν υπάρχει αλλαγή σε οικογενειακή κατάσταση κλπ θα πρέπει οι δικαιούχοι να πάνε στα ΚΕΠ με ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει την αλλαγή για να γίνει αυτή η αλλαγή και στο σύστημα.
Προσοχή στον αριθμό IBAN, τα ψηφία είναι πολλά και συνήθως γίνεται λάθος. Εάν δεν είναι θέμα αριθμού τότε θα πρέπει να προσέξετε εάν ο λογαριασμός του οποίου το IBAN δηλώνετε είναι ενεργός. Εάν είναι ανενεργός υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να επιλέξετε έναν ενεργό λογαριασμό.
Εάν υπήρξε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση το 2018 δεν προσμετράται για το φετινό μέρισμα, όπως δεν προσμετράται και καμία αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορά στο 2017. Οι αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την περιουσία που έγιναν μέσα στο 2018 δεν αναγνωρίζονται καθώς το Κοινωνικό Μέρισμα “μετράει” τα εισοδήματα, την περιουσία και την οικογενειακή κατάσταση του 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...