Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

"Βόμβες" από Παπαδάκου: Πάνω από 75 εκατ. ευρώ οι μίζες στο ΜΕΤΡΟ - Το σκάνδαλο το "ξέθαψε" η Τουλουπάκη

Δεν είναι μόνο τα υπουργεία, εμπλέκονται οι ηγεσίες, τα χρήματα πήγαιναν στα δύο μεγάλα κόμματα, υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός, εκτίμησε η Γιάννα Παπαδάκου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά για την υπόθεση με τις μίζες για έργα του Μετρό την περίοδο 2003-2007. Σε βαλίτσες δίνονταν οι μίζες σε στελέχη κομμάτων που «έχουν κατονομαστεί», από επιχειρηματία που λειτουργούσε ως τρίτος για την κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε και η γνωστή από την υπόθεση C4I και μιζών στα εξοπλιστικά Thales. Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ισόβια και αναμένεται να μιλήσουν για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, όπως εκτίμησε.

«Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2013 από συνάδελφο της Süddeutsche Zeitung, τον άνθρωπο που αποκάλυψε και το σκάνδαλο της Siemens, τον Κλάους Οτ, που τότε δεν μιλούσε για 370.000 ευρώ, μιλούσε για εκατομμύρια. Βεβαίως, αυτά δεν μπορούν να υπολογιστούν γιατί η μέθοδος χρηματισμού, όπως καταγγέλλεται επωνύμως από Γερμανό πολίτη, ήταν ίδια με αυτή που καταγγέλλεται για τη Novartis ... Οι μίζες διακινούντο μέσα σε βαλίτσες και αφορούσαν την ανάθεση και υλοποίηση των έργων της Αττικό Μετρό στην Αθήνα, την περίοδο 2003 - 2007», είπε η κ.Παπαδάκου, διευκρινίζοντας ότι «ο Γερμανός που καταθέτει επωνύμως ήταν και διευθυντής της Deutsche Bahn στην Αθήνα εκείνη την περίοδο, εταιρείας που συμμετείχε στα έργα μέσω της κοινοπραξίας. Καταθέτει "σημεία και τέρατα", η κατάθεση είναι από το 2010».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η δικογραφία ήρθε στην ελληνική εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (και δεν ξέρω γιατί κάποιοι λένε μόνο για την εισαγγελία Πρωτοδικών) ... το χθεσινό πόρισμα είναι από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, εκεί που είναι η κ. Τουλουπάκη».
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας λοιπόν «καταγγέλλει ότι στην αρχή είχε ανοίξει έναν λογαριασμό, στη Eurobank, μέσω του οποίου γίνονταν αυτοί οι χρηματισμοί και έχει εντοπιστεί, έκλεισε άρον-άρον γιατί τους πήραν είδηση προφανώς. Άρχισε να διακινεί τα χρήματα με βαλίτσες και αυτές τις μετέφερε στα δύο κόμματα ένας τρίτος, επιχειρηματίας που έχει "κωδικό" ... για την υλοποίηση αυτών των έργων. Οι μίζες φαίνεται να είναι 370.000 ευρώ, αλλά είναι πολλά εκατομμύρια», κατά την ίδια.

Η κατάθεση έχει δοθεί από το 2010, στην εισαγγελία της Φραγκφούρτης, αλλά στη χώρα μας ήρθε πρόσφατα, οκτώ χρόνια μετά «αποτέλεσμα αβελτηρίας και καθυστέρησης της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αυτή είναι μία επανάληψη της ιστορίας της Novartis», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παπαδάκου συνέχισε αναφέροντας ότι «υπάρχει και σε αυτή την ιστορία μία γραμματέας, που έχει παραδόσει όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία στη γερμανική Δικαιοσύνη, δεν είχε γίνει έρευνα εδώ. Τα αρχεία αυτά έχουν έρθει όλα, έχουν έγγραφα, επιστολές, επικοινωνίες, όλα».

Η Thales που... δεν σταματάει να μας απασχολεί

«Σε αυτή την κοινοπραξία, συμμετέχει και μία άλλη εταιρεία, η Thales», είπε η κ. Παπαδάκου, για να ρωτήσει «μήπως θυμάστε εκείνο το Γάλλο τον Ζοσεράν τον επικεφαλής της Thales που είχε καταθέσει στη γερμανική Δικαιοσύνη για το C4I, ότι "εμείς δεν πήραμε το έργο γιατί κάποιοι ραντίσανε πιο ψηλά"; Ότι ο αντιπρόσωπος της Thales εδώ του έλεγε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου έπαιρνε μίζα για τα εξοπλιστικά, 10%-12%;».
Συμμετείχε λοιπόν και η Thales και ο Γερμανός που καταθέτει εμπλέκει και την Thales, που έτσι κι αλλιώς εμπλέκεται για δωροδοκία επί Παπαντωνίου για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
«Όταν η κατάθεση έχει δοθεί το 2010, όταν η αποκάλυψη του σκανδάλου έχει γίνει και σε ελληνικά ΜΜΕ (όπως στο Βήμα), μιλάμε για γνωστή υπόθεση. Πώς είναι δυνατόν να τα μαθαίνουμε όλα αυτά το 2018 και με πρωτοβουλία της νέας ηγεσίας της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, της κ. Τουλουπάκη;», αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Διώκονται αυτοί που τα έδωσαν, δεν έχουν βρεθεί αυτοί που τα πήραν

Η κ. Παπαδάκου ανέφερε στη συνέχεια ότι «η δίωξη ενεργητικής δωροδοκίας αφορά δύο στελέχη του Μετρό και ένα ακόμη πρόσωπο. Διώκονται για ενεργητική δωροδοκία, αλλά δεν έχουν βρεθεί ως συνήθως, οι αποδέκτες».
Επίσης, «έχουν κατονομαστεί τα κόμματα, όπως έλεγε ο μάρτυρας "σε κάθε έργο τιμολογούσαμε για τα κόμματα ποσοστό 5%-7% μίζα". Αυτό σημαίνει πάρα πολλά εκατομμύρια», καθώς μόνο η προέκταση ήταν 1-1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 50-75 εκατ. ευρώ σε μίζες. Όπως σημείωσε, «τα έργα αυτά δεν έχουν σχέση με το τότε υπουργείο Μεταφορών, αλλά με το Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ)».
Σημειώνεται ότι το εξεταζόμενο διάστημα υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ ήταν:
2003-2004 στην τελευταία κυβέρνηση Σημίτη η Βάσω Παπανδρέου
2004-2007 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ο Γιώργος Σουφλιάς
Εκτίμησε ότι υπήρχε «κεντρικός σχεδιασμός, όταν τα χρήματα πήγαιναν στο κόμμα, στα δύο μεγάλα κόμματα, δεν είναι μόνο τα υπουργεία. Εμπλέκονται οι ηγεσίες, πρέπει να ερωτηθούν».
Κλειδί ο εντοπισμός του «βαλιτσάκια» - οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ισόβια, θα μιλήσουν

«Χθες, έγινε η συμπληρωματική δίωξη, υπήρχε ήδη μία δίωξη, εναντίον των δύο στελεχών του Μετρό, για ενεργητική δωροδοκία, πρέπει να κάποτε να βρούμε την παθητική δωροδοκία, τους αποδέκτες αυτών των χρημάτων που είναι σίγουρα εκατομμύρια. Απλώς, η εισαγγελία Πρωτοδικών, ο κ. Ζαγοραίος, άσκησε δίωξη για την ύλη που του είχε σταλεί, δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για παραπάνω», είπε η ίδια.
«Πρέπει επίσης επιτέλους να εντοπιστεί και ο "βαλιτσάκιας", ο επιχειρηματίας που τα μετέφερε ... είναι θέμα ανάκρισης», προσέθεσε.
Η κ. Παπαδάκου εκτίμησε ότι αφού «ασκήθηκαν οι διώξεις για ενεργητική δωροδοκία με το νόμο 1608, περί καταχραστών του Δημοσίου. Αντιμετωπίζουν ισόβια οι άνθρωποι αυτοί. Υπό το βάρος όλων αυτών, νομίζω ότι θα μιλήσουν. Με τη νέα νομοθεσία, θα έχουν άλλη μεταχείριση, διαφορετική εάν μιλήσουν στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, άλλη εάν μιλήσουν στην ανάκριση, άλλη εάν μιλήσουν μετά τη δίωξη».

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου
Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς τα προηγούμενα 25 χρόνια τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μετά την δικογραφία που αφορά τις παράνομες πρακτικές της Novartis, ήρθε η προ ημερών κατάθεση του πρώην υπεύθυνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κου Αυγερινού σύμφωνα με την οποία το 1 εκατ. μάρκα που η Siemens είχε παραδώσει στον κο Τσουκάτο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ».

«Χθες, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές -προφανώς συμμετέχοντας σε μια νέα σκευωρία που οργάνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός- διαβίβασαν στοιχεία στις αντίστοιχες ελληνικές, σύμφωνα με τα οποία κρατικοί αξιωματούχοι δωροδοκούνταν από την γερμανική εταιρία Deutsche Bahn για να αναθέτουν έργα του ΜΕΤΡΟ σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε και η εταιρία Thales. Από τα στοιχεία εξάλλου προκύπτει ότι για κάθε δημόσιο έργο την περίοδο από το 2003 ως το 2007 υπήρχε και συγκεκριμένη κοστολόγηση της μίζας στο 7% της αξίας του έργου, που κατευθύνονταν στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά», συνέχισε, «είναι ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αντί να επιχειρούν επομένως με κωμικά επιχειρήματα να δημιουργήσουν επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς – τέτοια είναι εξάλλου η πρόταση για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης εναντίον των τριών Υπουργών της σημερινής κυβέρνησης που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία– καλό θα ήταν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη σεμνότητα και να αναγνωρίσουν τις απαράγραπτες και τεράστιες ευθύνες τους καθώς ήταν οι δικές τους αθλιότητες που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια».

«Πάει λοιπόν πάρα πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Novartis, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων και των θαλασσοδανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα "την πρακτική της βαλίτσας" να κάνουν μαθήματα ηθικής στην σημερινή κυβέρνηση. Τόσο ο κος Μητσοτάκης όσο και η κα Γεννηματά οφείλουν σήμερα κιόλας αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους να αναλάβουν την ευθύνη τους και με ταπεινότητα να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Από τη δική μας μεριά επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι αναγνωρίζοντας τη δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού θα κάνουμε τις θεσμικά επιβεβλημένες κινήσεις με σεβασμό στο νόμο και το Σύνταγμα ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη» κατέληξε όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΗΓΗ: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...