Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ηλ. Κωστοπαναγιώτου Βουλευτής Φωκίδας: Δύο Πανεπιστημιακά τμήματα του Γεωπονικού στην Άμφισσα Ίδρυση Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών με έδρα την Άμφισσα από το Παν/μιο Θεσσαλίας Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος

Δελτίο Τύπου

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (29/1/2019) του νόμου 4589 που ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες, μια νέα εποχή ξεκινάει όχι μόνο για την Άμφισσα αλλά και όλη τη Φωκίδα.

  1. Ιδρύονται στην Άμφισσα δύο Πανεπιστημιακά τμήματα του Γεωπονικού Παν/μίου:

α. Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

β. Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού, το οποίο επίσης εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Να θυμίσουμε ότι το δεύτερο τμήμα δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο βουλευτής Ηλ. Κωστοπαναγιώτου κατέθεσε τροπολογία ζητώντας τη δημιουργία του δεύτερου τμήματος με βάση τα πλεονεκτήματα της περιοχής (Δελφοί, προστατευόμενες περιοχές-ορεινοί όγκοι-Κορινθιακός, αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας), η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου.

Το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι στο μηχανογραφικό του 2019-2020, ενώ η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας του τμήματος Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού θα οριστεί από τον καθύλην αρμόδιο φορέα, τη Σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η δεδομένη επιστημονική και ακαδημαϊκή επάρκεια του ιστορικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών για τους φοιτητές, αλλά και ευκαιρίες για την αναπτυξιακή προοπτική όλου τον νομού. Η συγκρότηση με σταθερά και προσεκτικά βήματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας στον τόπο μας και η ουσιαστική σύνδεσή της με την περιοχή θα πρέπει να είναι μέλημά μας για να έχουμε έναν φυσικό σύμμαχο και επιστημονικό συνεργάτη.

  1. Ιδρύεται Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με έδρα την Άμφισσα, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) του Παν/μίου Θεσσαλίας. Ειδικά για το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών προβλέπεται ότι παρόλο που ανήκει στο ΠΕΚ Θεσσαλίας θα μπορεί να συνεργάζεται με άλλο Α.Ε.Ι. με σκοπό την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Δεδομένων των σκοπών και των μέσων του ΠΕΚ όπως περιγράφονται στον νόμο (προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, συνεργασία με παραγωγικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ) υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα ακαδημαϊκής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των παγκόσμιων Δελφών στον ίδιο τον τόπο τους.


  1. Όσον αφορά στους ήδη φοιτούντες στην Άμφισσα: Η λειτουργία της Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων θα συνεχίσει και οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν αν θα πάρουν πτυχίο του ΤΕΙ ή αν παρακολουθώντας επιπλέον μαθήματα, θα ενταχθούν στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης. Η δεύτερη επιλογή νομοθετήθηκε μετά από δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλ. Κωστοπαναγιώτου για τους φοιτητές/τριες του ΤΕΙ Άμφισσας.

Η έλευση και λειτουργία στην περιοχή μας δύο κορυφαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του ιστορικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του νεώτερου αλλά δυναμικού και ιδιαίτερα εξωστρεφούς στο εξωτερικό Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποδεικνύει τη θέληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μπει ο Νομός Φωκίδας σε μια πορεία πραγματικής ανάπτυξης.


Είναι μια ευκαιρία που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλους μας!



Ηλ. Κωστοπαναγιώτου Βουλευτής Φωκίδας

31/1/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...