Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Όλοι οι αστυνομικοί της χώρας θα περνούν από ψυχολογικά τεστ

Από τεστ ψυχολογικής αξιολόγησης θα περάσει το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού της χώρας, αφού οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. θα διεθέτουν ένα νέο επιστημονικό εργαλείο, που θα αναβαθμίσει τις διαδικασίες ψυχολογικής αξιολόγησης των ενστόλων, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Έτσι, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια θα υπάρξει μία αναλυτική εικόνα για την ψυχολογική υγεία των ενστόλων και ενδεχόμενη ακαταλληλότητα ανάληψης καθηκόντων.
«Αυτή τη στιγμή, με τα τεστ που διαθέτουμε είμαστε σε θέση να «ακτινογραφούμε» την ψυχολογική κατάσταση του προσωπικού. Με το Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας MMPI-2 αναβαθμίζεται η διαδικασία και από «αξονική» γίνεται «μαγνητική»», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που έχει γνώση των διαδικασιών.

Στον «μαγνητικό τομογράφο» της ψυχολογίας θα υποβληθούν σιγά σιγά όλοι οι μάχιμοι αστυνομικοί, περί τους 25 χιλιάδες – εκ των οποίων οι 18 χιλιάδες παρακολουθούνται συστηματικά από τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ..

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το ψυχομετρικό τεστ αποτελεί ένα από τα πλέον έγκυρα εργαλεία στον κόσμο για την πρόβλεψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα βάσει χιλιάδων επιστημονικών μελετών. Χρησιμοποιείται ευρύτατα από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, κυρίως σε διαδικασίες επιλογής ατόμων που ασκούν δραστηριότητες στις οποίες η έλλειψη ψυχικής ισορροπίας μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών.

Το τεστ περιλαμβάνει πάνω από 120 δείκτες για την αξιολόγηση της προσωπικότητας. Περιέχει οχτώ διαφορετικές κλίμακες εγκυρότητας, που αξιολογούν την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχει ο εξεταζόμενος με την εξέτασή του. Παρέχει ενδείξεις, ως πιθανά κριτήρια αποκλεισμού, για ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων συμπεριφορών, οι οποίες μεταξύ πολλών παραγόντων ενέχουν αντικοινωνικά χαρακτηριστικά και αφορούν στη χρήση ουσιών, κατάχρηση εξουσίας, μη συμμόρφωση με νόμους και κανόνες, άσκηση βίας και άλλες παραβατικές συμπεριφορές κρίσιμες για την άσκηση του επαγγέλματος του αστυνομικού.

Το MMPI-2, ωστόσο, προσφέρει και σημαντικές πληροφορίες για τη θετική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε διάφορες θέσεις, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε εξεταζόμενου.

Εντοπισμός των ακατάλληλων


Οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. με το νέο επιστημονικό εργαλείο που έχουν πλέον στα χέρια τους, θα μπορέσουν να προβούν στην αξιολόγηση των αστυνομικών με σκοπό τον εντοπισμό εκείνων των δεικτών που προβλέπουν την ακαταλληλότητα ανάληψης καθηκόντων.

Αξιωματικοί των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, οι κλίμακες της Ψυχοπαθητικής απόκλισης, του Ψεύδους, της Ψυχασθένειας, της Υπομανίας και άλλες αποτελούν αξιόπιστους παράγοντες πρόβλεψης της συνολικής εργασιακής επίδοσης.

Ενδεικτικά μετρώμενα χαρακτηριστικά του τεστ είναι τα εξής:


• Αντικοινωνική συμπεριφορά.

• Παρεκκλίνουσες σκέψεις και συμπεριφορές.
• Συναισθηματική αστάθεια.
• Ενοχική προδιάθεση.
• Προδιάθεση για κατάχρηση ουσιών.
• Αντοχή σε συνθήκες πίεσης/συναισθηματικός έλεγχος.
• Επαρκής έλεγχος παρόρμησης.
• Ακεραιότητα.
• Αξιοπιστία.
• Συμμορφώνεται με κανόνες και κανονισμούς.
• Eλεγχος θυμού.
• Προσαρμοστικότητα/Ευελιξία.
• Εγρήγορση/προσοχή στη λεπτομέρεια.
• Διαπροσωπικό ενδιαφέρον/κοινωνικό ενδιαφέρον.
• Ομαδική εργασία/ικανότητα εργασίας με άλλους.

Στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού οι εξεταζόμενοι συχνά προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ιδιαίτερα θετική εικόνα εαυτού με στόχο την πρόσληψη στη θέση εργασίας που επιθυμούν. Αρμόδιοι αξιωματικοί εξηγούν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι το ψυχομετρικό τεστ παρέχει τη δυνατότητα του αιφνιδιασμού, διότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. έχει εξοικειωθεί πλέον με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία των ψυχολόγων, στα οποία μπορούν να απαντούν με «ναι» ή «όχι», και γνωρίζουν τι «πρέπει» να απαντήσουν όταν περνάνε από αξιολόγηση.

Μολονότι κανένα τεστ δεν μπορεί να προβλέψει τάσεις αυτοκτονίας, το MMPI-2 θα δώσει τη δυνατότητα στους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα για την ψυχολογική υγεία των ενστόλων. Ειδικά που τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, με το 2016 να κατέχει αρνητικό ρεκόρ, με πέντε αυτοκτονίες αστυνομικών, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο και αξιόπιστο τεστ που μπορεί να σημάνει καμπανάκια.
Την τελευταία δεκαετία έχουν αυτοκτονήσει 41 αστυνομικοί. Στα χρόνια της κρίσης, σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών και από το 0,8% πήγε στο 2,5%. Μολονότι παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά, το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά για την οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. με έξι αστυνομικούς να αφαιρούν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...