Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα.

By petrosdiver.
Την Πέμπτη 14-3-2019 επεσκέφτηκαν την Πόλη μας περιβαντολογικές οργανώσεις, ( ο σύνδεσμος προστασίας & ορθολογικής ανάπτυξης του Κορινθιακού "ΣΠΟΑΚ", η ΜΚΟ "ΟΖΟΝ", ο οικιστικός  & πολιτιστικός σύλλογος Αλυκής Βοιωτίας "Η ΑΡΓΩ", η ΜΚΟ πολιτισμού & περιβάλλοντος "ΠΡΑΣΙΝΟ + ΜΠΛΕ" και ο σύλλογος αυτοδυτών Φωκίδας "ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ"), με  σκοπό μέσα από καινοτόμες δράσεις, να καταγράψουν και να αξιολογήσουν προβλήματα που σχετίζονται με την θάλασσα και τις ακτές μας και να συλλέξουν δεδομένα για τον σχεδιασμό έργων προστασίας και αποκατάστασης, στα πλαίσια ένταξης του Κορινθιακού στο δίκτυο Natura 2000.

Να ενημερώσουν και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την κατανόηση του προβλήματος μέσα από συμμετοχή σε δράσεις καθαρισμών και ενημέρωσης.
Να καθαρίσουν ακτές με την συμμετοχή μαθητών (του 1/12θεσιου δημ.σχολείου Ιτέας), ώστε οι μικροί φίλοι, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των απορριμάτων στις ακτές με τρόπο άμεσο, βιωματικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό.
Να εκπαιδεύσουν τους εθελοντές με σκοπό την διάδοση της γνώσης και την συνέχιση των δράσεων ακόμη και μετά την λήξη του έργου.

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς στα νερά του οποίου φιλοξενούνται σπάνια προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως αποικίες μεσογειακών κοραλλιών και λιβάδια Ποσειδωνίας, καθώς και τα τέσσερα είδη δελφινιών της Ελλάδας. Επιπλέον, είναι μια κλειστή και ευάλωτη στη ρύπανση θάλασσα, αφού τα νερά της ανανεώνονται μια φορά τον χρόνο.
Τα απορρίματα αποτελούν μια από τις σοβαρότερες σύγχρονες απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον.Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα θανατώνονται λόγω εμπλοκής τους σε απορρίματα ή από την κατάποσή αυτών, ενω τοξικές ουσίες από τα πλαστικά ρυπαίνουν νερό και πυθμένα.

Σήμερα στα παράλια του Κορινθιακού ζουν περίπου 150.000 μόνιμοι κάτοικοι, πληθυσμός που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται, λόγω της μεγάλης τουριστικής προσέλευσης. Μόνο από αυτές τις περιοχές, υπολογίζεται ότι 4200 τόνοι σκουπιδιών ανα έτος, διαφεύγουν ανεξέλεγκτα προς το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ επιπρόσθετες είναι οι επιβαρύνσεις από τομείς όπως η βιομηχανία, η αλιεία και η ναυσιπλοϊα.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο με συνεντεύξεις του κ. Φιλιππίδη Αναστ. από την ΜΚΟ "ΟΖΟΝ" και του αντιδημάρχου της ΔΕ ΙΤΕΑΣ κ. Αναγνωστόπουλου Λουκά, από την εκδήλωση.













Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...