Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

(της Διαμαντένιας Ριμπά)
 
"Μάρμαρα του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της ιστορίας;", είναι το θέμα του τρίτου λογοτεχνικού διαγωνισμού, που διοργανώνει η οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού "Νόστος" (Asociaciοn Cultural Helenica Nostos), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή.
Στο φετινό διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες και μη, απ΄ όλο τον κόσμο (με έργα στην ισπανική, την ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα), ο "Νόστος" ανοίγει για πρώτη φορά τη συνεργασία του με αξιόλογους φορείς του εξωτερικού, που μοχθούν για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.
Μεταξύ αυτών, το Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών "Φώτιος Μαλλέρος", του πανεπιστημίου της Χιλής, το μοναδικό στο είδος του στη Λατινική Αμερική (έτος ίδρυσης, 1968), υπό τον θερμό φιλέλληνα, καθηγητή Μιγκουέλ Καστίγιο Ντιντιέ.
Συνεργάζεται, επίσης, με την "Ένωση Λογοτεχνών Αργεντινής", με την οποία ξεκίνησε το διαγωνισμό και για πρώτη φορά με την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, τη Διασπορική Λογοτεχνική Στοά, από την Αυστραλία και την Ελληνική Κοινότητα Λίμας, Περού.
"Ο φετινός διαγωνισμός στοχεύει στο να ενώσει όλους τους Έλληνες και μη σε μια φωνή, σε μια γραπτή παράκληση του κόσμου των γραμμάτων, για να δικαιωθεί το δίκαιο εθνικό αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του "Νόστου", Χριστίνα Τσαρδίκος.
Και προσθέτει: "Η χαρά μας είναι μεγάλη, καθώς βλέπουμε ότι, αυτό που οραματιστήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια, έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι φορείς που συμμετέχουν".
Η κα Τσαρδίκος, εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρέσβη της Ελλάδας, Μιχάλη Χριστίδη, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την, όχι μόνο ηθικά, αλλά και υλικά, καθώς η πρεσβεία θα αναλαμβάνει την έκδοση των ανθολογιών με τα καλύτερα έργα των διαγωνισμών.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα του "Νόστου".
"Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα και από την ομογενειακή του ιστοσελίδα, έχει σταθεί πάντα δίπλα μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, για όλη τη συμπαράσταση και τη στήριξη που μας έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια, προβάλλοντας τις δραστηριότητες του Νόστου, άλλα και το όραμα μας για μια Ελλάδα ζωντανή και παρούσα στα ξένα", σημειώνει η κα Τσαρδίκος.
Όροι συμμετοχής
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος συγγραφείς, οποιασδήποτε εθνικότητας, ηλικίας και φύλου, με μία μόνον εργασία, στην ισπανική, την ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Τα κείμενα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 10 σελίδες, να μην έχουν δημοσιευτεί πριν ή βραβευθεί, ούτε να τελούν σε καθεστώς αναμονής αποτελέσματος από οποιονδήποτε άλλον διαγωνισμό, σε ελεύθερη λογοτεχνική δομή.
Οι εργασίες πρέπει να είναι μηχανογραφημένες στη μία μόνο όψη (σελίδα μεγέθους Α4), με μονό διάστημα, συρραμμένες και τοποθετημένες κατάλληλα σε φάκελο, μαζί μ' ένα CD με την ηλεκτρονική μορφή του κειμένου και να αποστέλλονται (με ψευδώνυμο) στην ακόλουθη διεύθυνση: "ASOCIACIΟN CULTURAL HELENICA NOSTOS"/ CERTAMEN LITERARIO INTERNACIONAL/ AVDA BELGRANO 615 PISO 8VO "J "/ C.A.B.A (1092)/ BUENOS AIRES ARGENTINA.
Μέσα στο φάκελο, που θα περιέχει την εργασία, πρέπει να αποσταλεί κι έτερος φάκελος, ξεχωριστός και σφραγισμένος, με αντίγραφο, που θα περιέχει και πάλι τον τίτλο του έργου, το ψευδώνυμο, τα προσωπικά στοιχεία, όνομα και επίθετο, αριθμό δελτίου ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κι ένα περιληπτικό βιογραφικό σημείωμα.
Οι εργασίες θα παραλαμβάνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει το Μάρτιο του 2011. Θα απονεμηθούν ξεχωριστά βραβεία για κάθε γλώσσα και οι πρώτοι τρεις νικητές θα παραλάβουν μετάλλιο και δίπλωμα, όπως και 10 αντίτυπα έκαστος της ανθολογίας διηγήματος με τις βραβευμένες εργασίες.
Τα υπόλοιπα αντίτυπα της ανθολογίας, θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα και βιβλιοθήκες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...