για συνεργασίες ή εκλογές
Υπό καθεστώς σοβαρής εσωτερικής αμφισβήτησης τελεί η κυβέρνηση, 24 ώρες πριν από την κατάθεση του Μεσοπροθέσμου στη Βουλή. Το κλίμα αυτό διεφάνη ξεκάθαρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών, που ανέδιδε αίσθηση ανοιχτής ανταρσίας. Επίκεντρο ήταν η ασκούμενη οικονομική πολιτική και δη ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, παρά την παρουσία και άλλων συναδέλφων του (Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Ιω. Ραγκούση, Λούκας Κατσέλη), συγκέντρωσε, σχεδόν αποκλειστικά, τα πυρά. Πρόκειται, βέβαια, για σκηνή που έχει επαναληφθεί. Το νέο στοιχείο στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ ήταν ότι πολλοί εκ των σχεδόν 70 βουλευτών που μίλησαν δεν περιορίστηκαν σε μια κριτική επί των μέτρων και μόνο, αλλά επιτέθηκαν σφόδρα και στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, κατ' επέκτασιν και στον πρωθυπουργό.
Η κριτική επικεντρώθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ως προς τους σχεδιασμούς έκτακτης φορολόγησης, το δημοψήφισμα, ενώ ουκ ολίγοι μίλησαν για την ανάγκη δρομολόγησης πολιτικών εξελίξεων, επισείοντας, μάλιστα, τον κίνδυνο των εκλογών, προτού είναι πολύ αργά για την κυβέρνηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν όλοι όσοι έθεσαν το ζήτημα των εκλογών, είχαν στηρίξει το 2007 στην ενδοκομματική αναμέτρηση τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ακούστηκαν πάντως και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει και έχει ήδη κοστολογήσει.
Χθες μίλησαν, μεταξύ άλλων, και οι εξής βουλευτές:
- Βάσω Παπανδρέου:Απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Οταν ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009 για να σου πω ότι πρέπει να πάρεις μέτρα εσύ με αντιμετώπισες σαν... UFO. Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης μιας πτωχευμένης χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα opegov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο και τον νέο δανεισμό έχει κοντά ποδάρια». Η κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι «όπως είχε πει ο Μιραμπώ, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία».
- Κ. Γείτονας:«Οχι στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά προθάλαμος εκλογών».
- Π. Κουκουλόπουλος:«Ο απολογισμός είναι ειλικρινής όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο. Η πολιτική δεν ασκείται σε κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».
- Εκτ. Νασιώκας:«Να υπάρξουν παραιτήσεις. Δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας τουλάχιστον από τα δύο κόμματα εξουσίας και αν αυτό δεν γίνει, να πάμε σε εκλογές στις οποίες έτσι κι αλλιώς θα συρθούμε. Δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε».
- Π. Κουρουμπλής:«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρέθηκε υπουργός να υπογράψει αυτή τη δανειακή σύμβαση. Διευρύνεται το έλλειμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο κ. Κουρουμπλής άφησε αιχμές και για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ο κόσμος».
- Απ. Κακλαμάνης:Υπενθύμισε ότι στο Γουδί δεν πήγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έλαβε την πολιτική απόφαση για τη μικρασιατική εκστρατεία, αλλά κάποιοι άλλοι. Τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα δεν υπάρχει Γουδί, υπονοώντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαδικασίες που θα έθεταν κάποιους ως υπόλογους. Εξω από την αίθουσα της Γερουσίας, ο κ. Κακλαμάνης διέψευδε ότι είπε κάτι τέτοιο.
- Σοφία Γιαννακά:«Δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις παίρνουμε μόνο μέτρα. 156 βουλευτές δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ ό,τι έπαθε ο Σόκρατες».
- Β. Γερανίδης:«Να πάμε σε εκλογές γιατί έτσι κι αλλιώς σε 3 - 4 μήνες δεν θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε».
- Δ. Βαρβαρίγος:«Ο κόσμος βλέπει σκοτάδι και αντιλαμβάνεται ότι οι θυσίες του πήγαν χαμένες. Φέρτε το Μεσοπρόθεσμο με 180 βουλευτές, κι αν δεν γίνει να πάμε σε εκλογές».
- Χρ. Κατσούρας:«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στις πλατείες πως αυτό το σύστημα που έφερε τη χώρα εδώ μπορεί και να τη βγάλει από την κρίση. Αν δεν προχωρήσει η περίφημη σύγκλιση με τις άλλες δυνάμεις, πρέπει αναγκαστικά να πάτε σε εκλογές».
- Δ. Κρεμαστινός:«Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι στις πλατείες. Να γίνει ανασχηματισμός με πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Να συμμετέχουν στο υπουργείο Οικονομικών πρόσωπα εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων, ώστε η συναίνεση να έχει νόημα».
- Δ. Καρύδης:Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει λέγοντας ότι: «Οταν έχεις απέξω 500.000 - 600.000 κόσμο, σκέφτεσαι πάρα πολύ τι θα κάνεις. Δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα. Είμαι από μικρό παιδί στο ΠΑΣΟΚ. Οι μισοί στο ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι μισοί στις πλατείες».
- Τόνια Αντωνίου:«Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση, άρα έτσι όπως είμαστε, μόνη λύση είναι οι εκλογές». Είπε επίσης ότι: «αυτή τη λαίλαπα δεν μπορεί να τη σηκώσει μόνη της η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργικό έπρεπε να έχει σταθεί στο ύψος του».
- Μ. Μπόλαρης:«Περισσότερο από υστέρηση εσόδων, υπάρχει υστέρηση πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι και οι ΗΠΑ μετά την κρίση του '30, που ζήτησαν από τους έχοντες, τους πλούσιους, να σηκώσουν το κόστος».
- Κ. Σπηλιόπουλος:«Θα έχουμε ανακατατάξεις. Από τη μια, οι δυνάμεις εκσυγχρονισμού της χώρας και από την άλλη, οι δυνάμεις της εύκολης διαμαρτυρίας. Με τον κατήφορο που πήρε η χώρα, κινδυνεύει το μέγα κεκτημένο μας ως χώρα, το ευρώ».
- Κ. Καρτάλης:«Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να αλλάξει γιατί οδηγεί στην ύφεση». Εκρινε επίσης ότι «το ρήγμα της κυβέρνησης με την κοινωνία είναι μη αναστρέψιμο».
- Μιχ. Κατρίνης:«Ο υπουργός Οικονομικών έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, γνωρίζει ποια νούμερα υστέρησαν. Πρέπει να αποδώσει ευθύνες ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Η ανάληψη ευθύνης σημαίνει λογική πέρα από προσωπικές στρατηγικές για την επόμενη μέρα».
- Οδ. Κωνσταντινόπουλος:«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σκληρά μέτρα και δεν λιγοψυχούν, αλλά θέλουν να είναι αποτελεσματικά. Αντί να παίρνουμε μέτρα, πρέπει να καταργούμε οργανισμούς».
- Ελενα Παναρίτη:«Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις και άλλα μέτρα. Χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα. Ο λόγος που παίρνουμε τα μέτρα είναι ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα έπρεπε».
- Ν. Σαλαγιάννης:«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όχι μόνο από αυτούς που βγαίνουν στις πλατείες, αλλά και από την υπόλοιπη κοινωνία γιατί δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, με δεδομένο ότι το προηγούμενο απέτυχε».
- Νάντια Γιαννακοπούλου:«Το οικονομικό επιτελείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να τις εξατομικεύσει».
- Δ. Λιντζέρης:«Ηρθε ο υπουργός Οικονομικών με περισσή αλαζονεία για να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει τη χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει μια παράταξη. Γι' αυτό πρέπει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας, που θα κληθεί να το υλοποιήσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».
- Σούλα Μερεντίτη:«Δεν πετύχαμε, υπάρχουν ευθύνες και δεν ανήκουν μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν περιορίσαμε ούτε τη φοροδιαφυγή ούτε τη σπατάλη».
- Χρύσα Αράπογλου:«Ο έμμεσος αυτός εκβιασμός συνιστά αφόρητο λαϊκισμό. Εγγυήσεις δεν έχουμε υποχρέωση να δίνουμε μόνο στους δανειστές, αλλά και στον λαό. Η Βουλή πρέπει να ανοίξει τα παντζούρια, δεν μπορεί επί 15 μέρες να τα έχει κατεβασμένα, εκεί έξω γεννιέται το καινούργιο και έχει ωδίνες. Η πολιτική της άλλης μέρας θα υπάρξει, είτε με μας είτε χωρίς εμάς».
-Χαρά Κεφαλίδου:«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εμπνεύσει ούτε τα ίδια τα μέλη της. Εμφανίζει κακοφωνία και σπασμωδικότητα. Χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη με γόνιμες προτάσεις να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο».
Απάντηση ΠαπακωνσταντίνουΤελευταίος μετά τους άλλους υπουργούς, μίλησε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απάντησε σε όλους τους βουλευτές του ΚΤΕ, έναν προς έναν. Τόνισε ότι ούτε αλαζονικό ύφος έχει ούτε και έχει βάλει κάποιο προσωπικό στοίχημα, απλώς εκτελεί τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του. Χαρακτήρισε τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ως «αυτοκτονία», καθώς θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη χρεοκοπία. Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αιτιολόγησε την απόφαση να μη ληφθούν μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές, διότι τότε θα ξεσηκώνονταν οι βουλευτές. Παραδέχθηκε ότι «δεν είπαμε τόσο καθαρά από την αρχή πόσο δύσκολη θα είναι η πορεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου